Koti ja sisustus

Piilopaikka pakkanen

”Voi eih!”

Läheiseni tietävät, että olen ihan hulluna astioihin. En edes tarkallen tiedä, mistä aikanaan on lähtenyt liikkeelle astiarakkauteni. Seitsemäntoistavuotiaana aloitin keräämään ensimmäistä astiastoani, niin kuin moni muukin samanikäinen tyttökaverini. Ensimmäinen hankkimani astiasto oli Pentikin Vekki-astiasto, josta pidän kovasti edelleenkin. Se on se ”juhla-astiasto”, jota käytetään, kun sukulaiset tulevat käymään syntymäpäiväkahveilla, siitä syödään jouluruoat ja katetaan muutenkin pöytään silloin, kun on syytä juhlaan. Luulen, että olen tässä asiassa hieman vanhanaikainen. Hankkivatko nykypäivän parikymppiset juhla-astiaston? Epäilen suuresti.

Ensimmäiseen omaan kotiini muuttaessani kaappiini ilmestyivät Arabian Koko-astiat vaaleansinisessä värissä. Pitihän juhla-astiaston lisäksi olla myös arkiastiasto. Vaikka aikanaan epäilin sitä, kyllästynkö vaaleansiniseen väriin astioissani, niin epäilys on ollut turha. Kokoni ovat matkassa mukana edelleen, muutamalla vaaleanvioletilla ja heleänvihreällä Kokon murokulholla varustettuna. Ovat niin käteviä tarjoiluastioita ja jugurttikippoja.

Kun muutin kotoa pois ja olo oli niin kovin aikuinen, niin pitihän minun hankkia myös viinilasit. Laseiksi valikoituivat Pentikin Herttua-sarjan viinilasit. Muistan vieläkin, kun kävin aina palkkapäivänä ostamassa yhden lasin kerrallaan Pentikistä. Oli hieno juttu, kun sain kerättyä viinilaseja sen verran, että pystyin pitämään kavereiden kanssa viininmaisteluiltoja pienessä yksiössäni. Ja niitähän sitten pidettiinkin aika usein.

piilopaikkapakkanen_7Muistan myös, kun Birger Kaipiaisen Arabialle suunnittelema Apila-astiasto ilmestyi kauppoihin. Astiaston kuosi oli ehkä hiukan vanhanaikainen nuoren naisen makuun, mutta pakko tunnustaa, että tykkäsin tästäkin astiastosta tosi paljon. Mielestäni astiasto oli juuri sopiva kesämökillemme. Onneksi parikymppisenä mökkiastiasto ei ollut se akuutein ostoslistalla oleva asia ja kauppaan (onneksi) jäivät apilani. Muutamia vuosia myöhemmin havahduin siihen, että sarja oli jo lopetettu tuotannosta.

Sitten tulivat muumit. Suoraan sanottuna en ymmärrä, miksi aikuiset ihmiset ostavat mielettömät määrät MUUMEJA (!) koteihinsa, mutta niin vaan taas kävi tälle astiamaakarille, että myös omaan kaappiini niitä alkoi tupsahtelemaan. Pitkän aikaa ostin vain muutamia kesäsesongin muumimukeja, mutta hieman häpeissäni on myönnettävä, että nyt näitä mukeja löytyy kaapista jo aivan liikaa.

Nyt kolmenkympin korvilla ei astirakkauteni ole kyllä laantunut yhtään, vaikka kaapit pursuavatkin muumeja, Vekkiä, Herttuaa ja Kokoa. Astiamaakarilla on paheensa. Nykyään seurailen torista, löytyisikö sieltä sopivaan hintaan Arabian 60- ja 70-luvulla tuotannossa ollutta Pomonaa. Yhden Pomona-lautasen olen kotiini kantanut ja yrittänyt kovasti selitellä R:lle, että tämä on se meidän tuleva mökkiastiastomme.  Hieman huonosti on tuo selitys mennyt läpi, sillä meidän ”mökkimme” on nukkuma-aitta, eikä sinne todellakaan tarvitse saatikka mahdu mökkiastiastoa. Kolmikymppisen suusta tuo mökkiastiasto ei kuullosta kuitenkaan enää hullummalta syyltä uudelle astiastolle, parikymppisen suusta kuultuna se olisi aiheuttanut enemmän kummastusta. Tekosyy tai ei, Pomona astiaston kuosi ihastuttaa. Pomona-lautaseltahan voi tarjota vaikka pullaa mökkivieraille. Käykö se syyksi?

piilopaikkapakkanen_iittala6

Nyt kun tämän astiamaakarin historian tunnette, voitte kuvitella mitä mielessä pyöri, kun näin Arabian uuden Piilopaikka Pakkanen astiasarjan. Ihastuin varsinkin lautasiin ja jääkarhumukiin. Ja nämä ovat tämän talven sesonkituotteita.

Sesonkituote. Kirosana astiamaakarille. Tarkoittaa sitä, että näitä astioita on päästävä heti kauppaan tutkimaan ja ihastelemaan.  Aikaa ei ole liikaa hukattavaksi. Voisiko tämä olla talviastiastoni? Toivottavasti järki pysyy päässä, enkä lähde näiden kanssa kaupasta kotiin. Mielestäni astiahamstraajan tarina on nimittäin kirjoitettu jo päätökseen, eikä tähän tarinaan tarvita enää uusia sivuja kirjoitettavaksi.

Mutta mitä te tykkäätte, onko Piilopaikka Pakkanen aivan ihana vai ihan jäätävän karmiva?

Piilopaikka Pakkanen on Arabian sesonkiastiasto, jonka on suunnitellut Piia Keto ja se löytyy kaupoista NYT!

– Anna

 

Kuvat lainattu Iittalan verkkokaupan sivuilta.

 


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

Ei kommentteja

Jätä kommentti