Kaukokaipuu

The best 5 places I have visited

Viime vuosi oli matkustamisen kannalta erityisen hyvä vuosi, sillä pääsin käymään niin Israelissa, Saksassa kuin Arabiemiirikunnissa. Kaikki kolme reissua olivat hyvin erityylisiä: Israelissa vietettiin kaupunkilomaa hyvästä ruoasta nauttien, Saksassa juhlittiin ystävien kanssa Oktoberfestejä ja Arabiemiirikunnissa ihmeteltiin sheikkien ökyilyä.

Toivottavasti tästä vuodesta tulee vähintään yhtä hyvä matkailun suhteen! Yksi reissu on jo tiedossa ja tuhatkunta muuta mielessä. Reissukohteita on niin paljon, ja aikaa ja rahaa niin vähän. Matkakuumeessa on se paha puoli, että se tuppaa ajanmyötä kroonistumaan…

Halusin vinkata teille viisi matkakohdetta, jotka ovat nousseet syystä tai toisesta oman reissulistani top vitoseen.

Ubud, Bali

Bali on unelmieni saari, joka minulle edustaa ensisijaisesti rauhoittumisen tyyssijaa. Balin luonnonjumalia palvova kulttuuri, trooppinen ilmasto, aidosti ystävälliset, hymyilevät ihmiset, kaunis vehreä luonto, riisipellot sekä saaren keskellä kohoava Batur-tulivuori tekevät yhdessä saaresta ainutlaatuisen matkakohteen.

Balilla matkustaessa ei voi välttyä uskonnolta. Temppeleitä on joka puolella: niitä on jokaisessa kodissa ja hotellissa. Jumalille lahjoitetaan päivittäin pieniä kukkakoreja ja kävellessä on todella katsottava eteensä, ettei vahingossakaan astuisi uhrilahjojen päälle. Niitäkin nimittäin on joka puolella.

Ubud sijaitsee saaren keskiosassa ja se on Balin kulttuurin sydän. Ubudissa yhdistyvät seesteinen ilmapiiri, hyvä ruoka, kulttuurielämykset, (joista ehkä tunnetuin on chaka chaka -tanssi) ja erilaiset joogaretriitit ja spa-hoitolat. Siis täydellinen paikka rentoutumiseen! Luonnonjumalia palvova uskonto ja sitä myöten koko kulttuuri on myös jotakin niin erilaista länsimaalaiseen elämänmenoon nähden, että Bali todella tarjoaa hetken hengähdyksen tästä meidän suorituskeskeisestä, hektisestä maailmastamme.

Bali vinkit:

Jos et halua vuokrata skootteria, hyvä vaihtoehto Balin saaren tutustumisessa on etsiä käsiinsä, hyvä ja luotettava taksikuski. Koko päivän taksilla ajamiseen ei mene montaa kymmentä euroa ja taksikuski pystyy samalla kertomaan saaren elämäntavasta ja vinkkaa vieraalle parhaat vierailukohteet.

Maista red rice pudding jälkiruokaa. Samaan aikaan niin erikoista ja super hyvänmakuista.

Jos haluat tuoda palan Balia kotiin, suuntaa kaupunkiin nimeltä Mas. Mas on tunnettu käsityönä tehdyistä huonekaluistaan ja sieltä löytyy myös paljon piensisustustavaraa ja puukäsitöitä. Itse rakastuin totaallisesti balilaisiin huonekaluihin ja rahtina toimmekin muutaman huonekalun Suomeen.

Jos matkaat Balille, älä jää turistien kansoittamalle Kutalle tai Semiyakille. Jos koko reissun viettää näissä kaupungeissa, todellinen Bali jää näkemättä.

Gilin saaret, Indonesia

Gilin saaret, Gili Air, Gili Meno ja Gili Trawangan, sijaitsevat Indonesiassa Lombokin ja Balin saarten läheisyydessä. Gilin saaret ovat todellisia paratiisisaaria, joissa hiekkarannat hohtavat valkoisina ja meri kimmeltää kirkkaan turkoosina. Saaret ovat backpackereiden suosiossa enkä ihmettele miksi. Pienistä saarista koostuvassa saariryhmässä elämä on rennon letkeää, autoja ei ole, taksin virkaa hoitaa aasi, ja päivät kuluvat joko sukelluskurssilla tai pienessä rantabungalowissa kookosmaitoa juoden ja meren ääniä kuunnellen. Täydellistä, eikö!

Gili vinkit:

Varaa Gilin saarille vähintään muutama päivä, jotta kerkeät rauhassa tutustua eri saarien menoon. Jos haluat välttyä suurimmalta turistivirralta mene Gili Air tai Gili Menon saarelle Gili Trawangin sijaan.

Gileille pääsee helposti veneellä Balilta Padang Bain satamasta muutaman kerran päivässä.

Kalifornia roadtrip, Usa

Kalifornia on ollut minulle kerran koti, jonne haluan vuosien jälkeenkin palata uudestaan ja uudestaan. Muutama vuosi sitten toteutin pitkään haaveilemani Kalifornian roadtripin ja se on yksi parhaista reissuista, joita olen ikinä toteuttanut. Kaliforniassa on niin paljon nähtävää ja koettavaa ja vaikuttavat maisemat vaihtuvat auton ikkunan takaa yhtenään. Meidän roadtrip suuntautui myös Nevadan ja Arizon puolelle ja jos roadtrippiä suunnittelee, ottaisin ehdottomasti myös Arizonan Grand Canyonin ja Nevadan Las Vegasin matkareitin pysähdyspaikoiksi.

Itselleni viime reissusta jäi parhaiten mieleen jättiläispunapuut Yosemiten kansallispuistossa, Kaliforniassa. Ne olivat niin suuria, että suu auki hämmästyksestä niitä ihmetteli. Tuntui kun olisi tullut satumaailmaan, jossa kaikki on normaalista poikkeavan suurta. Monet jättiläispunapuut olivat vuosien saatossa kasvaneet yhteen tai palaneet rungon sisäpuolelta niin, että niiden sisään pääsi kävelemään. Jos jotain Kaliforniasta suosittelen näkemään, niin ne ovat jättiläispunapuut!

Kalifornia roadtrip vinkit:

Käy katsomassa ainakin kerran elämässä NHL matsi. Voin taata, että jenkit osaavat tehdä urheilutapahtumista aivan omanlaisensa spektaakkelin.

 Herkuttele frozen yogurtilla ja tutustu Cheese Cake Factoryn juustokakkuvalikoimaan.

 Autoa vuokratessa älä haksahda vuokraamaan superkallista navigaattoria. Osta mielummin jenkkinavigaattori kaupasta ja myy reissun jälkeen Torissa pois. Tulee paljon, paljon halvemmaksi.

 Varsinkin harvaanasutuilla alueilla ja aavikoiden läpi ajaessa varmista, että pidät autossa ylimääräisen kanisterin bensaa ja vettä. Toisinaan autolla saa ajaa todella pitkänkin matkan ilman, että vastaan tulee yhden yhtä bensa-asemaa. Tuolloin ei ole kiva, jos bensamittari vilkuttaa punaista valoa.

 Hanki prepaid nettiliittymä tablettiisi. Näin pystyt tienpäältä varaamaan seuraavan yön majapaikan helposti netistä.

 Erittäin hyvä outletkylä, jossa saat koko päivän kulumaan on Desert Hills Premium Outlets (Cabazon).

Tel Aviv, Israel

Tel Avivista tulee ihan ensiksi mieleen ruoka. Huippuhyviä ravintoloita on joka puolella, ravintoloiden tarjonnasta löytyy kattava edustus eri maiden ruokakulttuureista, ruoka on maukasta ja kauden tuoreita raaka-aineita on käytetty hyvin hyödyksi.

Toiseksi Tel Aviv tuo mieleen kauniin rosoisuuden. Tutki vanhan Jaffan kapeita, ikivanhoja katuja, tee löytöjä antiikkikauppiaiden pienistä puodeista, ihastele Neve Tzedek alueen kauniita taloja ja katsele ihmisiä pienten kahviloiden terasseilla istuen. En osaa sanoin kuvailla, miten ihana paikka Tel Aviv on, mutta jos tykkään hyvästä ruoasta, vanhan kaupungin tunnelmasta, lämmöstä, kaupunkilomista olematta suurkaupungissa, tämä on paikkasi.

x_1

Tel Aviv vinkit:

Tilaa ravintolassa sitruunalimonadia. Limonadi on puristettu tuoreista sitruunoista, ja siihen on lisätty sokeria sekä mintunlehtiä maustamaan juomaa. Taivaallista! Yhtä taivaallisen hyvää on israelilainen hummus.

Neve Tzedekin alueelta löytyy ihania sisustusliikkeitä, joista löytyy paljon kaunista kotiin vietäväksi.

Syö aamiainen ravintola Benedictissä, jossa tarjoillaan erilaisia aamiaisvaihtoehtoja päivän ympäri, oli sinun aamusi milloin tahansa. Illallista Dallal ravintolassa.

Kotiinviemisiksi voi ostaa mausteita Levinskyn mauste-alueelta. Suosittelen hankkimaan smoked paprikaa, chilipulveria ja sumakkia.

New York, Usa

New York, one of the most magical cities in the world. New Yorkissa on erityinen tunnelma, joka vetää vuodesta toiseen puoleensa. Korkeuksiin kohoavien pilvenpiirtäjien keskellä tuntuu siltä, että tässä kaupungissa mikä tahansa on mahdollista. Ohikiitävät keltaiset taksit, vastaantulevat ihmiset kiirehtimässä kahvimukit kourassa töihin, vilkkuvat mainostaulut ja kaupungin äänet sekä Central Parkin pulut viipottamassa yhtä tarmokkaasti kuin ihmiset kuka mihinkin. Kaupungin tempo imaisee mukaansa. Kaupunkilomien ykkönen on ehdottomasti New York.

New Yorkin tunnelmasta pääsen pian taas nauttimaan, sillä suuntaan talvilomallani tähän elämää sykkivään kaupunkiin jo neljännen kerran. Tällä visiitillä on tarkoitus tutustua paremmin myös Brooklyniin. Hotellit check, esta check, matkakuume, CHEK!

Tästä kaupungista tulossa siis maaliskuun puolella New Yorkin reissun parhaat vinkit!

– Anna


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

Ei kommentteja

Jätä kommentti