Suomi

6 ideaa kesä-Suomessa reissaavalle

Joko teidän kesälomanne ovat startanneet käyntiin? Mulla loma alkaa huomenna! Kesän ja loman kunniaksi laitan jakoon ideakoostetta siitä, mitä kesäisessä Suomessa voi lomapäivien ratoksi tehdä – 6 ideaa kesä-Suomessa reissaavalle!

Yö Bengtskärin majakassa

Karun kaunis Bengtskärin majakkaluoto on ehdottomasti paras kotimaan matkailukohde, jossa olen käynyt. Majakka on Pohjoismaiden suurin ja se on samalla myös Suomen eteläisin asuttu paikka. Pienen pieni luoto lyö mennen tullen monta ulkomaan matkakohdetta. Upean elämyksen tästä pienestä luodosta tekee se, että majakassa voi yöpyä!

Bengtskärissä saa hyvin tuntumaa siihen, miltä tuntuisi asua majakanvartijana jylhässä kivilinnassa. Vain muutama vieras kerrallaan voi viettää yönsä tässä erikoisessa majapaikassa ja nauttia illan tullen täydellisestä rauhasta luodolla. Saareen ei oteta vastaan veneilijöitä enää iltapäivä viiden jälkeen. Paikan päällä on hyvin meditatiivista katsella ikuisuuksiin saakka aavaa merta ja auringonlaskua samalla kuunnellen meren rauhoittavaa pauhua.

Eristetyssä paikassa ei ole paljoakaan aktiviteettia. Päivää voi kuluttaa kiipeämällä kierreportaita pitkin lampputorniin katselemaan maisemia tai tekemällä tutkimusretkiä aallon sileäksi muovaamiin kalliosyvänteisiin. Illansuussa tuulen huminaa ja aaltojen kuohua voi kuunnella yli satavuotiaan saunan pehmeissä löylyissä istuen. Mielikuvitus lähtee laukkaamaan yön saapuessa kuultuasi tarinoita paikan sotaisasta historiasta. Mitä jos majakassa kummittelee?

Meren tasainen pauhu rauhoittaa nopeasti vilkkaammankin mielikuvituksen ja aamulla majakanvartijat heräävät hyvin levänneinä saaristolaisaamupalan ääreen. Tämä on paikka, jonne haluan ehdottomasti vielä majoittua uudemman kerran. Oman yösi majakassa voit varata tästä.

Parikkalan patsaspuisto

Ehkä yksi Suomen erikoisimmista matkailukohteista on itärajan tuntumassa sijaitseva Parikkalan patsaspuisto. Eriskummallinen, mystinen fantasiapuutarha on täytetty yli viidelläsadalla betonipatsaalla. Suurin osa patsaista on ihmishahmoja. Osa taitelija Veijo Rönkkösen omakuvia, osa pilakuvamaisia henkilöhahmoja – ehkä Veijon omasta lähipiiristä?

Taiteilijalle jooga oli rakas harrastus. Vaikuttavin teos puutarhassa on mielestäni yli kahdensadan patsaan joogaporukka, johon vierailija törmää melkein heti puistoon astuttuaan. Puutarhassa todellisuus ja epätodellisuus sekoittuvat keskenään. Eriskummalliseen paratiisiin eksynyt ei voi kuin hämmästellä paikan ainutlaatuisuutta – taiteilijan monta kymmentä vuotta kestänyttä uurastusta omaperäisen taiteensa parissa.  Kaikesta sekavuudesta ja patsaiden määrästä huolimatta, puutarha on saatu jollain ihmeen keinolla harmoniseksi kokonaisuudeksi. Hämmestelijöitä tässä puutarhassa on riittänyt. Yli miljoonan kävijän verran.

Parikkalan patsaspuistosta voit lukea enemmän täältä.

Viinijuhlat Savon sydämessä

Kuopion viinijuhlien tunnelmaa on vaikea kuvailla sellaiselle, joka ei ole kyseisiin juhliin koskaan eksynyt. Tunnelma on itse koettava. Viineistä nauttiva kansa kokoontuu viikon ajaksi Kuopion satamaan kyhätylle viinijuhla-alueelle maistelemaan teemavuoden viinejä. Meininki on hilpeä. Juhlakansaa viihdyttävät keikkalavojen parhaimmat artistit. Savolaisten leppoisuus välittyy juhlien meininkiin ja elämän keveys valtaa jokaisen juhlijan valoisan aamuyön pikkutunneille saakka. Seuraavan aamun olotilaa on hyvä korjailla kauppatorilla suolaisen kalakukon ja Hanna Partasen lihapiirakoiden voimin.

Näiden juhlien pariin palaan kesä toisensa jälkeen. Lisää viinijuhlista voit lukea täältä.


Hotelli Punkaharju

Jos Punkaharju on jäänyt kokematta, niin korjaa asia saman tien! Kansallismaiseman keskellä, kapean harjun päällä mutkitteleva tie on yksi Suomen kauneimmista. Punkaharjun vaikuttavat maisemat jaksavat hämmästyttää aina! Harjun päästä löydät taidokkaasti kunnostetun Punkaharjun valtion hotellin, nykyisin Hotelli Punkaharjun, johon kannattaa pysähtyä ruokailemaan tai majoittumaan yhdeksi yöksi. Hotelli keskellä upeinta luontoa on oiva rauhoittumisen paikka. Lisää hotellista voit lukea täältä.

Tampereen vohvelikahvila

Reissu Tampereelle ei ole reissu eikä mikään ilman vierailua Kuparitalon vohvelikahvilassa!  Tämä ylisöötti, vaaleanpunaisella hattaralla sisustettu kahvila saa niin aikuiselle kuin lapselle hymyn huulille heti ovesta sisään astuessaan. Tämä prinsessaunelma sopii täydellisesti makeita ja suolaisia vohveleita tarjoavan kahvilan tyyliin. Tarjoilut sekä asiakaspalvelu ovat aina todella hyvää eikä kahvilasta tarvitse koskaan lähteä huonolla mielellä pois. Täydellinen iloisen mielen kahvila, josta voit lukea enemmän täältä.

Fiskarsin antiikkipäivät

Fiskarsin ruukissa joka kesä järjestettävät Fiskarsin antiikkipäivät on ehdoton kesätapahtuma jokaiselle vanhoista tavaroista ja antiikista kiinnostuneelle.  Näytteilleasettajilla on esille laidasta laitaan niin vanhoja huonekaluja kuin pienesineistöä, joiden avulla pääset aikamatkalle menneisiin vuosikymmeniin. Tutkittavaa ja ihmeteltävää riittää moneksi tunniksi.

Upeasti säilynyt Fiskarsin miljöö on täynnä vanhoja, kauniita ruukin aikaisia rakennuksia, joista monella käsityöläisellä on siellä oma työhuoneensa. Täällä kohtaavat taide ja käsityö, luonto ja historia. Lisää Fiskarsin ruukista ja antiikkimarkkinoista voit lukea täältä.


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

Ei kommentteja

Jätä kommentti