Israel

Shalom Tel Aviv, Shalom Israel

Minkälaisia mielikuvia teille syntyy, kun otetaan puheeksi Israel?

Niin. Oletan, että monien kohdalla lukemattomat uutiskuvat nousevat ensimmäisenä mieleen. Ennen reissuun lähtöäni keskustelin useiden ihmisten kanssa tulevasta lomareissustani ja käymieni keskustelujen pohjalta, yleinen mielikuva Israelista tuli hyvin selkeästi esille. Monet päivittelivät, miten uskallan lähteä Israeliin lomamatkalle. ”Oletko aivan varma, että Israeliin lähtö on turvallista?” tai ”Miksi kaikista maailman maista keksit lähteä Israeliin, siellähän on turvatonta!” olivat hyvin yleisiä kommentteja.

Turvallisuus Israelissa toki askarruttaa useimpia meistä ja myönnän myös itse miettineeni sitä jonkin verran ennen matkalle lähtöä. Israelin poliittiseen tilanteeseen sen enempää kantaa ottamatta, on hyvä muistaa, että median tuottamien uutiskuvien lisäksi Israelilla on myös toisenlaiset, lempeämmät kasvot.

Tel Aviv on todella turvallisenoloinen kaupunki, jossa turistin ei tarvitse pelätä. Olen reissannut useissa suurkaupungeissa elämäni aikana ja moni muu suurkaupunki on ollut paljon turvattomampi kuin mitä Tel Aviv on.

On selkeästi nähtävissä, että Israel ottaa turvallisuusasiat hyvin vakavasti. Israelin lentokenttien turvatarkastukset ovat tiukemmat kuin mitä muilla lentokentillä olen tottunut näkemään. Olen kuitenkin sitä mieltä, että puheet Israelin lentokenttien tiukoista turvatarkastuksista ovat osittain hieman liioiteltuja. Meillä turvatarkastukset menivät todella hyvin eikä niitä tarvitse etukäteen sen enempää jännittää. Kaikki joutuvat käymään pikaisen kuulustelun maahan tullessa ja maasta poistuessa, ja nämä kuulustelut vastaavat mielestäni hyvin pitkälti Yhdysvaltojen viisumitarkastuksen yhteydessä tehtyä kuulustelua.

Yleisiin julkisiin tiloihin kuten kauppakeskuksiin tai bussiterminaaliin suunnatessa, on aina käveltävä turvatarkastuksen läpi. Turvatarkastuksessa tarkastetaan reput ja laukut metallinpaljastimella. Isojen nähtävyyksien kohdalla, kuten esimerkiksi Itkumuurilla Jerusalemissa, laukut läpivalaistaan. Israelin kulttuuriin kuuluu, että aseistautuneita sotilaita näkyy tärkeiden nähtävyyksien ja tarkastusasemien ympärillä. Myös poliiseja näkee mielestäni katukuvassa yllättävän paljon.

Se, että Israelissa oleskelu olisi turvatonta on siis osittain väärä luulo. Toki tietentahtoen ei pidä mennä konfliktialueille ja jokaisessa suurkaupungissa on aina terrorismin vaara, mutta itse olen sitä mieltä että Tel Aviv on yksi turvallisimmista kaupungeista, joissa olen vieraillut.

Tel Aviv
Tel Aviv on äärettömän rento, iloinen ja avoin kaupunki. Ihmiset ovat todella ystävällisiä, auttavaisia ja small talk sujuu. Olen kuullut sanonnan, että Tel Aviv on kuin Lähi-idän Miami, ja Miamissa käyneenä tämä sanonta kyllä pitää mielestäni hyvin paikkaansa. Tel Aviv on ihana sekoitus rantaelämää ja auringonottoa, biletystä ja mojitoja, kulttuuria ja taidegallerioita, aivan älyttömän hyvää ruokaa, rosoisaa katunäkymää ja upeita vanhoja pikkukatuja. Mielestäni täydellinen kombinaatio ranta- ja kaupunkilomaa samassa paketissa.

Tel Aviv on kallis kaupunki ja hintataso on hyvin samaa luokkaa kuin mitä meillä täällä Suomessa. Ruoka on ehkä hieman halvempaa, mutta muuta hintaeroa Suomen ja Israelin välillä en löytänyt. Ja ruoasta puheenollen, ruoka on ihan äärettömän hyvää! Tel Avivista löydät lukuisia ravintoloita ja kahviloita menit minne päin Tel Avivia tahansa ja kaupungista löytyy todella kattava edustus eri maiden ruokakultuureista. Ruoasta ja käymistämme ravintoloista on tulossa vielä oma postauksensa, sillä löysimme muutaman todella hyvän, mainitsemisen arvoisen ravintolan.

Tel Aviv

Tel Aviv

Tel Aviv

Tel Aviv
Israelissa kiehtoo myös sen tuhansia vuosia vanha historia. Yleensä kuulee puhuttavan joitakin satoja vuosia vanhoista rakennuksista ja historiallisista paikoista, mutta Israel on täynnä kaupunkeja, historiallisia paikkoja ja rakennuksia sekä pyhiä kohteita, joiden iästä puhutaan tuhansissa vuosissa. Se pistää miettimään ja laittaa asioille aivan uudet mittasuhteet. Tel Aviv on tosin vielä hyvin nuori, vasta noin satavuotias kaupunki, mutta sen vieressä sijaitsevalla vanhalla Jaffan kaupungilla on ikää yli 2000 vuotta ja siitä löytyy mainintoja muun muassa Raamatusta. Yhtenä yksittäisenä paikkana, juuri vanhasta Jaffan satamakaupungista pidin ehdottomasti eniten. Jos vierailet Tel Avivissa, vieraile ehdottomasti myös Jaffassa!

Tel Aviv hurmasi ja voisin lentää sinne takaisin milloin tahansa! Kohteeseen lentää Finnairin suoralla lennolla neljässä ja puolessa tunnissa. Mielestäni kaupunki onkin hyvä kohde lentää esimerkiksi pidennetyksi viikonlopuksi jonkin Euroopan kohteen sijasta. Aikaero ei reissaajaa vaivaa, sillä Israelissa kello kulkee samaa aikaa kuin Suomessa. Ja auringonpaiste ja lämpö on paikan päällä taattu juttu!

sininen ovi

i´m in love with the cities I´ve never been to and the people I´ve never seen

– Anna

 


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

2 Kommenteja

 • Reply
  Annn
  kesäkuu 22, 2016 at 00:07

  Olitko vuosi sitten tuolla Tel Avivissa? Hauska sattuma, kun eksyin blogiisi ja näin Tel Aviv otsikon! Olin nimittäin itse siellä nyt toukokuussa ekaa kertaa! Ja ihastuin paikkaan! Tosi hieno ja monipuolinen kohde 🙂 Mun blogissa muuten just siitä postausta. Ja näyttäs olevan joitain kuvia aika samoista paikoista 😉 Tulipas ikävä sinne takas kun katsoi sun postausta ja kuvia!

  • Reply
   Anna
   kesäkuu 22, 2016 at 19:06

   Moikka. Kyllä joo, vuosi sitten heinäkuussa olin Tel Avivissa ja ihastuin paikkaan ihan totaallisesti! Kävin tutustumassa myös blogiisi, ja lukemassa juttua Tel Avivista. Minäkin kävin Jerusalemissa ja Kuolleella merellä, erittäin hienoja paikkoja nekin! Kyllä sinne Tel Aviviin pitää meidän molempien ehdottomasti vielä mennä uudestaan käymään 🙂

   Anna

  Jätä kommentti