Suomi

Loviisan Wanhat Talot

loviisan wanhat talot

Matka pääkaupunkiseudulta kotiseudulleni Lappeenrantaan kulkee aina samaa Helsinki-Porvoo-Kouvola-Lappeenranta reittiä pitkin. Monesti autonratissa istuessani on mielessä käynyt ajatus, että joskus pitäisi poiketa tutustumaan Loviisaan. Onha tuo kaupunki aivan ajoreittini varrella.

Viime sunnuntaina sain vihdoin aikaiseksi suunnatta kotiinpalumatkalla tähän merenrantakaupunkiin. Ajankohta oli mitä passelein, sillä kaupungissa oli käynnissä vuotuinen Loviisan Wanhat Talot tapahtuma, jossa Loviisan historiallisissa, yli sata vuotta vanhoissa taloissa olevat yksityiskodit avasivat ovensa yleisölle.

loviisan wanhat talot

loviisan wanhat talotVoi että, olipa muuten ihana kaupunki ja aivan ihana tapahtuma! En ole Loviisassa mielestäni koskaan aikaisemmin käynyt, ja ennestään tuntemattomien katujen tutkimisessa ja kauniiden, vanhojen puutalojen ihastelussa oli tälle tytölle niin paljon ihmeteltävää.

Sisustuksesta ja vanhoista tavaroista pitävänä, Wanhat Talot tapahtuma tarjosi paljon silmänruokaa. Kadut olivat täynnä erilaisia pop-up kahviloita, pihakirpputoreja, antiikkimarkkinoita, pieniä sisustusliikkeitä ja niitä tunnelmallisia yksityiskoteja, villoja, joihin pääsin tutustumaan. Olin sen verran myöhään liikenteessä, että suurimmat ihmismassat olivat jo lähteneet tapahtumasta pois ja sain näin ollen katsella rauhassa näitä hienoja yksityiskoteja ja -pihoja.

loviisan wanhat talot

loviisan wanhat talot

Ja voin sanoa, että pieni sisustuskärpänen taisi iskeä! Hyviä sisustusvinkkejä osui silmääni sieltä sun täältä, minne vain katseensa käänsi. Kodit, joissa vierailin olivat todella taidokkaasti ja harkitusti sisustettu. Muutamassa kodissa jopa tuntui kuin olisi eteisestä astunut suoraan sisustuslehden aukeamalle, niin upeisiin koteihin pääsin tutustumaan.

Vanhat talot olivat jo itsessään upeita hirsiseinineen, kakluuneineen ja vanhoine ikkunoineen, ja tähän miljööseen lisättynä persoonallinen, mutta harkittu sisustus oli kuin nappi nenänpäähän. Tällaisissa vanhoissa taloissa, joissa mikään seinä tai lattia ei ole suora, pitää myös sisustuksen mielestäni olla jotain massavirrasta poikkeavaa.

Reissu Loviisan Wanhojen Talojen tapahtumaan oli sen verran sponttaani, ettei minulla harmikseni ollut järkkäriä mukanani. Onneksi kännykän kameralla sain ikuistettua näitä koteja suht hyvin, vaikka kuvien laatu ei järkkäritasoista tällä kertaa olekaan. Tässä seuraavaksi muutamia kuvapoimintoja sisustuksen yksityiskohdista ja kodeista, jotka kiinnittivät huomioni.

Villa Vackerbacka, Puutarhakatu 34A

Siniseen porttikongiin kurkatessa oli selvää, että sen läpi kulkiessa astuisi hyvin ainutlaatuiseen paikkaan. Eriväriset pompom-pallot tanssivat tuulen mukana porttikongin katossa ja sen seinille oli ripustettu erimuotoisa peilejä kuin tauluja, joissa maalaus vaihtui yhtenään. Mukulakivet johdattivat suojaiselle sisäpihalle, jossa ensimmäiseksi vierailijan huomio kiinnittyi korkeaan puumajaan. Sitä tovin ihmeteltyä, katse löysi myös mustaksi maalatun puhelinkopin, jonka sisään oli tehty kasvihuone. Nurmikolle oli huolettomasti, mutta kuitenkin niin tarkoin harkitusti tehty asetelma valkoisista pitsistä sateenvarjoista. Vähän kun olisi tullut Peppi Pitkätossun luokse kylään!

loviisan wanhat talot

loviisan wanhat talotKodin ulko-ovi oli mitä kaunein turkoosinvärinen ulko-ovi, josta astuttiin sisään pieneen eteiseen. Eteisestä aukesi näkymä hyvin rohkeasti sisustettuun mustavalkoiseen makuuhuoneeseen, jonka väripilkkuna oli samaa turkoosia värimaailmaa myötäilevä vaatekaappi. Vaikka makuuhuone oli muuten värimaailmaltaan mustavalkoinen, niin rohkeat kuosit seinissä sekä lattiassa ja erilaiset pintamateraalit huonekaluissa kuten samenttisessa sängynpäädyssä ja nahkaisessa lepotuolissa tekivät huoneesta todella mielenkiintoisen kokonaisuuden. Taisin vain muutama postaus aikaisemmin sanoa, että miellän mustavalkoisen sisustustuksen helposti persoonattomaksi, mutta nyt joutuu vetämään sanat takaisin. Tämän kokonaisuuden rakentaneen sisustajan tyylisilmää ei voi kuin hämmästellä.

loviisan wanhat talot loviisan wanhat talot

loviisan wanhat talot

Eteisestä kulki myös matala ovi yhdistettyyn keittiö-olohuoneeseen, jossa sisustuksella leikittely vain jatkui. Yksityiskohtia oli niin mielettömästi, ettei silmä pystynyt poimimaan kaikkea kerralla näkemäänsä. Joka paikka oli täynnä upeita pieniä yksityiskohtia. Ja vaikka yksityiskohtia oli paljon, oli kaikilla yksityiskohdilla annettu oma tilansa loistaa.  Oma katseeni kiinnittyi varsinkin upeaan, vanhaan leivinuuniin ja sen ympärille muurattuun mukulakivilattiaan.  loviisan wanhat talotloviisan wanhat talot

loviisan wanhat talot

loviisan wanhat talot

loviisan wanhat talot

 

Villa Lilla Gula, Puutarhakatu 20

Toinen upea koti, jonka leikkisään eteiseen rakastuin heti, oli Villa Lilla Gula. Vaalea, Country White -tyylinen sisustus erosi huomattavasti edeltävästä Villa Vackerbackan leikkisästä ja revittelevästä sisustustyylistä. Tyylillisesti kyseisen kodin maalaisromanttinen sisustustyyli ei iske minuun, mutta monet hauskat oivallukset kodin yksityiskohdissa herättivät huomioni.  Ruokahuoneen seinälle oli aseteltu vanhoja, tyhjiä taulunkehyksiä. Kauniit, ajanpatinoimat kehykset voivat olla taulu itsessään ilman, että ne kehystävät mitään tiettyä kuvaa.

loviisan wanhat talot

Tässä kodissa oli myös muita kauniita tauluja, joita oli kehystetty seinälle. ”Laugh like you´re 10” -taulun sanoma oli sellainen, jonka haluaisin tuoda jossain muodossa myös oman kodin seinälle.

loviisan wanhat talot

loviisan wanhat talot

Entäs se mainitsemani eteinen, johon rakastuin. Se on tässä!
loviisan wanhat talot

loviisan wanhat talot

Aivan I-H-A-N-A! Lattia on aivan supersuper makea, ihanaa väriloistetta! Myös vaatekaapit ovat kauniit, tosin sohvan ja pitsikatoksen pistäisin vaihtoon. Mutta tuo lattia! Ah, todella kaunis! Kyseessä on Bauhausilta tilattu laminaattilattia, joka on saanut vaikutteita marokkolaisista laattalattioista.

Upeaa silmänruokaa tapahtuma tarjosi siis tälle esteetikolle! Oli todella mielenkiintoista käydä kauniisti sisustetuissa kodeissa, jotka olivat oikeasti ihmisten koteja eikä mitään messujen näyttelytiloja. Kotien väri-iloittelu sai myös oman mielikuvituksen heräämään ja kokeilemaan värikkäämpiä juttuja myös oman kodin sisustamisessa. Ensi vuonna on ihan pakko päästä oikein ajan kanssa ihastelemaan näitä taloja uudemman kerran!

Täältä voit käydä lukemassa tämän vuoden tapahtumasta ja kohteista vielä lisää.

– Anna


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

Ei kommentteja

Jätä kommentti