Israel

Spice it up!

spice it up

Maailmalla reissatessa tulee omaksuttua aina kaikenlaisia uusia juttua. Lähi-idän reissuilta löysin tieni mausteiden maailmaan.

Käsite ”mausteet” on tarkoittanut mulle aikaisemmin lähinnä mustapippuria ja currya, jos nyt hieman karrikoiden asian ilmaisee. Toisaalta, voiko mausteiden monivivahteiseen maailmaan oikeasti edes eksyä supermarketin maustehyllyä tutkimalla? Miettikää nyt kaupan maustehyllyn antia. Suomalaisille niin tutut perusmausteet ja maustesekoitukset nököttävät siisteissä riveissään hyllyillä. Mausteet on ängetty pieniin apaattisennäköisiin lasipurkkeihin, joiden etiketitkään eivät ole mikään brändäyksen riemuvoitto. Mikään tässä hyllyssä ei huuda ”tule, tutki, haistele, maistele, tutustu”!

chilimausteet

maustepurkitMissä lie piilossa ovat mausteiden intensiiviset, hehkuvat värit, voimakkaat tuoksut ja kaunis esillepano? Seuraavan kerran, kun menette reissaamaan maailmalle, käykää paikallisissa maustebasaareissa, toreilla ja ruokakaupoissa ja tutkikaa maan maustetarjonta. Sieltä tekee löytöjä!

Vieraillessani Dubaissa löysin ensimmäisen kerran kunnolla maustebasaarit ja paikallisten supermarkettien kattavat mausteosastot. Basaareissa oli omanlaisensa fiilis ja kaupanteon maku, mutta supermarketin mausteosasto teki kuitenkin suuremman vaikutuksen. Supermarketissa mausteita ei oltu ahdettu johonkin pienen pieneen hyllyyn, vaan niillä oli itseoikeutetusti oma osastonsa. Kymmeniä ja taas kymmeniä eri mausteita oli esillä omissa niille tarkoitetuissa astioissaan ja niiden värit ja tuoksut huumasivat pääkopan. Esillepano oli loistava, ja se innosti tutkimaan ja löytämään uusia mielenkiintoisia mausteita. Suomeen kotiuduttiinkin monensorttisten uusien tuttavuuksien kanssa.

Tel Avivin reissulta päätimme R:n kanssa tuoda kotiin lisää uusia suosikkimausteitamme. Kotimatkalle mukaan pakkasimme laukkuihimme valehtelematta kaksi ja puoli kiloa erilaisia mausteita ja ne ovat siitä lähtien olleet päivittäisessä käytössämme ja myös ystävät ja sukulaiset ovat saaneet oman osansa niistä.  Voinen siis sanoa, että pienimuotinen hullaantuminen on iskenyt tällä kertaa mausteiden muodossa, mutta en pane tätä ollenkaan pahakseni!

mausteet

mausteet Dubai

mausteita Dubai

mausteita tel aviv

Tässä meidän keittiömme vuoden maustetapaukset, joita suosittelen kokeiltavaksi:

SUMAK

Sumak tai Sumakki, niin kuin Suomessa kuulee puhuttavan, on hyvin yleisesti käytetty mauste Lähi-idän ruokakulttuurissa. Kyseessä on Sumakin marjoista jauhettu viininpunaiseen vivahtava mauste, jonka maku on hennon marjaisa ja ruusuinen. Sumak sopii muun muassa maustamaan erilaisia salaatteja, mutta se käy yhtä hyvin maustamaan myös kanaa, kalaa ja lihaa.

KAIJOL

On muuten ihan älyttömän vaikea kuvailla, miltä jokin mauste maistuu. Varsinkin Kaijolin tapauksessa. Mauste on mieto, ja omasta mielestäni se tuoksuu ja maistuu kanelin ja kuminan sekoitukselta. Mauste sopii hyviin kalan, kanan ja lihan kanssa käytettäväksi. Kaijolista oli vaikea löytää tietoa netistä ja mulle jäi mysteeriksi, mistä kyseinen mauste on tehty.

SMOKED PAPRIKA

Smoked paprika mausteeseen liittyy kiva muisto siitä, miten alunperin löysimme tämän mausteen. Olin Tel Avivin mauste-alueella ostamassa eräältä kauppiaalta korillisen erilaisia mausteita  ja olin jo lopettelemassa kaupantekoa. Tuolloin putiikkiin astui kovin puhelias nainen, joka huomasi suurehkot ostoksemme ja kehui, että meidän on ihan pakko ostaa vielä smoked paprikaa, on kuulemma paras mauste ikinä.  Eihän näiden paikallisten ihmisten suosittelemaa maustetta voinut jättää näiden puheiden perusteella ostamatta ja hyvä niin! Olen ymmärtänyt, että smoked paprikaa myydään myös Suomessa ruokakaupoissa, tosin purkkimausteen tulisuudesta minulla ei ole tietoa. Israelista ostamamme smoked paprika on hyvin tulinen, savunmakuinen mauste, joka jättää suuhun hyvän jälkipoltteen. Mauste käy hyvin lihan ja kanan kanssa. Itse olemme käyttäneet tätä muun muassa kana-avokadopastan mausteena, johon se sopii erinomaisesti.

HOT CHILI ja DRIED CHILI

Tarvitseeko tätä edes kertoa. Dried chili hotimpi, hot chili hotein!

MASALA ja TANDORI

Masala on intialainen mausteseos, josta on olemassa useita erilaisia versioita. Kaardemumma, chili, korianteri, kumina ja mustapippuri ovat masalassa yleisesti käytettyjä mausteita. Myös tandori on Intiasta lähtöisin oleva mausteseos, joka sopii hyvin kanan, lihan ja wokkien maustamiseen. Tandorissa yleisesti käytettyjä mausteita ovat muun muassa kumina, chili, kaneli, inkivääri, sarviapila ja mustapippuri.

maustepurkit

 

-Anna

 


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

Ei kommentteja

Jätä kommentti