Saksa

Oktoberfest tips

Lupasin kertoa teille muutaman sanan Oktoberfesteistä, jossa vierailin nyt toistamiseen. Ja vahvasti tuntuu siltä, ettei tämäkään kerta jäänyt viimeiseksi vierailukseni.

Tiedättehän, kaikilla meillä on jonkinlainen to do-lista niistä asioista, jotka on kerran elämässä nähtävä ja koettava. Oktoberfest oli yksi niistä omalla to do-listallani olevista asioista. Omalta listaltani sain yliviivattua tämän asian pois päiväjärjestyksestä jo pari vuotta sitten, tarkalleen ottaen vuonna 2013. Tuolloin ajattelin, että yksi kerta Oktoberfestejä riitti, mutta niin vaan viime syksynä aloin haikailemaan revanssia asian suhteen. Ja nyt kaksi vuotta myöhemmin, innolla lähdin taas juhlimaan syksyn saapumista Müncheniin. Ja tuntui siltä, että juhlasta sai nyt toisella kerralla niin paljon enemmän irti kun tiesi tarkalleen, mitä paikan päällä on odotettavissa.

Tässä siis muutama vinkki  teille muille Oktoberfesteistä kiinnostuneille!

Mikä tapahtuma?

Oktoberfest on kaksiviikkoinen olutjuhla Münchenissä, jonka aikana festivaalialueella vierailee huimat 6 miljoonaa kävijää ympäri maailmaa. Kyseessä ei ole ihan eilen keksitty festivaali, sillä tämänvuotinen Oktoberfest oli järjestyksessään 182 Oktoberfest-tapahtuma. Hullua, eikö! Ensimmäisen kerran tapahtuma pidettiin jo vuonna 1810 ja se on siitä lähtien järjestetty joka vuosi joitakin poikkeuksia lukuunottamatta.

Milloin?

Festivaali järjestetään aina syys-lokakuun vaihteessa (19.9.-4.10.). Paikallisten mukaan viimeinen Oktoberfest-viikonloppu on kaikista ruuhkaisinta aikaa festivaalialueella, sillä saksalaiset viettävät tuolloin pyhäpäivää (the day of German Unity). Paras aika alueella vierailulle on kuulemma heti Oktoberfestien ensimmäiset päivät. Ensimmäisenä viikonloppuna on myös paljon oheisohjelmaa, paraateja ja Oktoberfest-juhlan avajaisiin liittyviä perinteitä kuten tykinlaukauksia ja ensimmäisten oluttynnyrien korkkaukseen liittyvä perinne. Itse olen vieraillut paikanpäällä sekä festivaalien ensimmäisenä että viimeisenä viikonloppuna enkä nähnyt tuntuvaa eroa siihen, kumpi vierailuajankohta on olisi kävijämääriltään ruuhkaisempi. Porukkaa on joka tapauksessa paikalla ihan hirveät määrät!

Mitä maksaa?

Jos lennot ostaa todella ajoissa jo alkukeväästä, voi suorat lennot Müncheniin saada 130 eurolla.  Lähempänä syyskuuta lentojen hinnat nousevat 250-350 euroon. Hotellien hinnoissa festivaaliajankohta näkyy huomattavasti lentolippujen hintoja selkeämmin, sillä hotellien hinnat voivat hyvin olla kaksinkertaiset tai jopa kolminkertaiset muuhun ajankohtaan nähden. Itse Oktoberfest alueelle tai telttoihin sisäänpääsy ei maksa mitään.

Olutteltatoktoberfest teltat 2015Festivaalialueella sijaitsi tänä vuonna 14 oluttelttaa, jokaisella oluentuottajalla oli siellä omansa. Ja kun puhun teltoista, niin en tarkoita sirkusteltan kaltaisia viritelmiä vaan teltat ovat isoja halleja, jotka kootaan ja puretaan joka vuosi uudelleen. Suurimpiin telttoihin mahtuu sisään samanaikaisesti noin 8000 kävijää ja jokainen teltta on omanlaisensa kokonaisuus niin sisustuksen, bändien kuin tarjottavan oluen ja ruoan suhteen.

Telttoihin voi yrittää varata oman pöydän etukäteen. Pöytien varausrumba alkaa vuosittain helmikuussa, jolloin jätetään pöytävaraushakemukset sisään ja tuurilla voi oman varauksen sieltä saada. Itse olen molempina Oktoberfest kertoina vain jonottanut telttaan sisään, sillä sisälle päästyäsi  saa kyllä aina jossain hetkessä myös oman pöytäpaikan. Pöytäpaikka on siitä tärkeä juttu, ettei sinulle teltassa tarjoilla olutta eikä syötävää ilman istumapaikkaa.

Pitkään jonotusaikaan festarialueella on hyvä varautua. Ensimmäisellä kerralla jonotimme kolme tuntia ennen kuin pääsimme sisälle telttaan ja nyt toisella kerralla odottelimme sisäänpääsyä kaksi tuntia. Jonotusajat kuullostavat hullun pitkiltä, mutta kun sisälle telttaan pääsee, on kaikki jonottaminen ja odottaminen ollut sen vaivan arvoista.

Teltassa oleva tunnelma on jotain, mitä ei oikein osaa sanoina kuvailla, vaan se on vain koettava. Ehkä voisin työstää teille jonkin pienen videonpätkän Oktoberfest teltan meiningistä. Video luultavasti kertoo jo huomattavasti enemmän tunnelmasta kuin minun yritykseni pukea asiaa sanoiksi.

Näissä teltoissa olen vieraillut ja niistä muutama sananen:

Augustiner: Oktoberfest teltoista eniten perinteitä kunnioittava, joka näkyi niin bändien soittamissa kappaleissa että tarjottavassa ruoassa. Teltta oli enemmän 40-50 vuotiaiden suosiossa. Olut oli ehkä parasta maistamaani, mutta ruoka ei saanut pisteitä.

Schottenhamel: Nuorten suosima teltta, jossa oli hyvä bändi pitämässä menoa yllä. Ruokatarjonta oli paljon parempi kuin Augustinerissa, mutta teltan sisustus oli suhteellisen koruton.

Hofbräu München: HB:n teltta on nuorten suosiossa, bändi soittaa paljon tunnettuja poppibiisejä ja teltan sisustukseen on panostettu. HB:n teltassa oli myös paras ruoka!

Ruoka ja juoma

oktoberfest2

Teltassa on tarjolla vain sen kyseisen oluttuottajan tarjoamaan olutta, jonka teltassa olet päättänyt vierailla. Viiniä tai siideriä ei ole tarjolla, vain pelkkää olutta. Oluen lisäksi on tarjolla Radleria eli olutta, jonka sekaan on sekoitettu sitruunalimpparia. Vaikka olut-limppari miksaus kuullostaa suht eriskummalliselta niin yllättävän hyvin se toimii. Saksalaiset tykkäävät muutenkin sekoitella juomia keskenään, sillä tarjolla on myös kokiksen ja fantan juomasekoitusta.

En itse tykkää niin hirveästi oluesta, vaan lipittelen mielummin viiniä, mutta Oktober-olut on mielestäni oikeasti yllättävän hyvää. Olut on hieman vahvempaa kuin suomalainen perusolut, mutta maultaan suhteellisen kevyttä. Tarjoilijat tuovat litran oluttuopit (kutsutaan nimellä Mass) suoraan pöytiin ja yhden olutkolpakon hinta pyörii 10 eurossa.

Teltoissa on tarjolla myös ruokaa, jossa tosin on aika paljonkin eroavaisuuksia eri telttojen välillä. Pääsääntöisesti ruoka on todella hyvää. Ruoka on usein hyvin lihapainotteista, erilaisia juusto- ja makkaralautasia on tarjolla paljon ja niitä varsinkin suosittelen tilailemaan.

Pukeutuminen

oktoberfest puvutOktoberfest on pukujuhla. Lähes kaikilla juhliin osallistujilla on puvut päällä ja usko pois, erotut kyllä väenpaljoudesta, jos et ole pukeutunut perinteiseen asuun. Naisilla on pääsääntöisesti dirndl-mekot tai vaihtoehtoisesti mininahkasortsit. Miehillä taas nahkashortsit ja ruudullinen kauluspaita. Münchenissä on useita kauppoja, joista näitä asuja voi käydä ostamassa. Oman mekkoni ostin Angermaier-nimisestä liikkeestä, jossa mekkoja oli laidasta laitaan monessa eri hintakategoriassa. Halvimmillaan dirndl-mekon saa noin sadalla eurolla, miesten nahkahousut taas noin 150 eurolla.

Majoitus

Yöpyminen Münchenissä on kallista Oktoberfestien aikana. Hotellit kannattaa toki varata mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mutta ei ole mikään mahdottumuus saada varattua hyvää hotellia kohtuu hinnalla vielä kuukautta ennen festivaalin alkamista. Erittäin hyvänä hotellivinkkinä vinkkaan teille Motel One-nimisestä hotellista, joka sijaitsee kilometrin päässä Oktoberfest alueesta. Motel One nimi hämää, sillä kyseessä ei ole mikään motellitasoinen majoitus, vaan aivan kunnon hotelli siisteillä huoneilla ja erittäin maittavalla aamupalalla varustettuna. Itse aion pitää tämän hotellin mielessä seuraavaa Münchenissä vierailua varten.

-Anna

 


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

Ei kommentteja

Jätä kommentti