Suomi

Loviisan joulu

Muistatteko, kun kerroin teille elokuussa Loviisan wanhat talot tapahtumasta, johon ihastuin ikihyväksi? Kun kuulin, että samanlainen tapahtuma järjestetään hieman pienimuotoisemmin näin joulun alla, niin ei ollut vaikea arvata, mihin tämä tyttö auton nokan taas suuntasi. Itsenäisyyspäivän vietin siis Loviisassa. Sain houkuteltua mukaani myös vanhempani ja R:n ja oli kyllä super mukava, hieman erilainen itsenäisyyspäivä.

Loviisanjoulu14

Loviisan joulu tapahtumassa yksityiset kodit avaavat ovensa vieraille. Jujuna on se, että nämä talot ovat todella vanhoja, kauniisti remontoituja koteja, joista on kiva käydä etsimässä inspiraatiota ja ratkaisuja omiin sisustus- ja rakennusprojekteihin.

Itsenäisyyspäivä osoittautui aivan super hyväksi päiväksi lähteä Loviisan, sillä ihmismäärä tapahtumassa oli tuolloin aika minimissään. Taloissa saikin vierailla ihan rauhakseltaan, ilman hirveää väenpaljoutta ja kerkesi talojen isäntäväen kanssa aina muutaman sanan vaihtamaan talon historiasta.

Sää oli pikkaisen myrskyisä, niin kuin taisi olla koko Suomessa, mutta oikein varustautuneena, sadetakein ja kumisaappain, ei sää haitannut ollenkaan. Mutta tuntuu se oudolta. Itsenäisyyspäivänä +10 astetta lämmintä? Mitä ihmettä?

Loviisanjoulu20

Kymmenen yksityistä kotia avasi ovensa näin joulun alla ja ajattelin sen aluksi olevan aika vähän, mutta meillä menikin koko päivä kuudessa kodissa kyläillessä. Isäni sanoikin osuvasti, ettei muista, milloin olisi käynyt vierailulla yhtä monessa kodissa saman päivän aikana saati itsenäisyyspäivänä. Suurin ero juuri Loviisan wanhat talot ja Loviisan joulu tapahtumien välillä olikin ehkä se, että nyt todella tuntui, että olet toisen kotona kylässä. Sisällä tassuteltiin menemään sukkasiltaan ja monessa olohuonessa sai nauttia glökiä, leivoksia tai esimerkiksi borsch-keittoa.

Loviisanjoulu3

Loviisacollage1
Loviisa on upea pieni kaupunki ja vieri vieritysten seisovat kauniit puutalot ovat aivan ihania. Tuntuukin, että Loviisa on huitaissut ohi Porvoon suosikkikaupunkien listallani ja Loviisan brändäämä talo-tapahtuma on mielestäni osunut ihan nappiin!

Vanhoissa taloissa vieraillessani ja itsekin sellaisessa nykyään asuessani, tuntuu jo todella kaukaiselta, että olen aikaisemmin asunut uutuuttaan kiiltävässä kerrostaloasunnossa. Vanhoissa taloissa on vaan sitä jotain sellaista tunnelmaa, mitä uusista kodeista ei löydy. Yritin miettiä, mikä sen tekee ja ehkä se on vanhoissa taloissa puun, hirren, kiven, tulen ja muiden luonnonmateriaalien läsnäolo. Tuntuu, että tällaisessa ympäristössä mieli rauhoittuu aivan eri tavalla. Loviisanjoulu7

Loviisanjoulu2_Fotor_CollageLoviisanjoulu8Loviisanjoulu13Tykkään sanasta mysigt, joka mielestäni kuvaa hyvin sitä kotoista hämyisää tunnelmaa ja lämpöä, mitä näissä kodeissa oli. Yksi parhaiten mieleeni jäänyt juttu oli Villa Aaltosen pihapiiristä löytyvä pieni leivintupa, jossa tarjoiltiin glökiä mahtavien kiviseinien ympäröimänä hämyisässä kynttilänvalossa lampaantaljoilla vuorattuilla penkeillä istuen. Siellä kannattaa ehdottomasti käydä, jos Villa Aaltosessa vierailee.

Loviisanjoulu10

Loviisan joulu tapahtuma antoi taas roppakaupalla sitä kaipaamaani sisustusinspiraatiota. Oli myös kiva näyttää mielessäni pyöritelemiäni ideoitani R:lle ja vanhemmille, joita oli vastaavasti toteutettu myös näissä taloissa. Jostain syystä R ei ole oikein syttynyt mun ajatukselleni vaaleansinisestä puuportaikosta, mutta kun sellainen tuli vastaan Villa Limpussa, niin mun lennokkaat ajatukset saivatkin yhtäkkiä konkreettisen esimerkin. Hauskaa! Hih, joku muukin on haaveillut vaaleansinisistä portaista! Villa Limpusta tykkäsin muutenkin ehdottomasti eniten tämän kerran vierailukohteista ja voisin muuttaa sinne milloin tahansa asumaan. Ihana koti ja hyvin minun tyylinen!

Loviisanjoulu3_Fotor_Collage Muitakin persoonallisia ideoita kodeista löytyi, kuten

  • Kiinnitä keittiön kattoon vanha heinäseiväs ja ripusta siihen harvoin käyttämiäsi keittiötavaroita kuten piparkakkumuotteja.
  • Kehystä talon piirrustukset ja laita ne paraatipaikalle kodin seinälle.
  • Kuusenhavut tekevät heti jouluisen fiiliksen. Ripusta havuja niin sisälle kuin ulos ikkunanpokiin ja ovenkarmeihin.
  • Tee vanhoista ikkunoista valokuvakehyksiä, kasvihuoneita tai tee tylsästä pihavajasta persoonallinen näyttävillä vanhoilla ikkunoilla.

Loviisanjoulu1_Fotor_Collage

Ja loppuun vielä pieni miete, joka on niin totta!

Loviisanjoulu9

Loviisan Joulu tapahtuman kodit avaavat vielä ovensa ensi viikonloppuna 12-13.12.2015 klo 10-17.00. Suosittelen ehdottomasti käymään, jos yhtään tapahtuma kiinnostaa!

Lisätietoja tapahtumasta voit lukea täältä.

– Anna

Psst! Seuraavassa postauksessa kerron siitä, miten rakennetaan pinjata pikkujoulujuhliin!

 


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

Ei kommentteja

Jätä kommentti