New York

10 things to do in New York

New York – kaupunkilomien ykkönen! New Yorkista löytyy lähes kaikki, mitä kaupunkilomalta kaipaat. Tarjonta on aivan valtava niin kulttuurinharrastajille, shoppailijoille, ruokakulinaareille, urheiluhulluille, bilettäjille, lapsiperheille… Listaa voi jatkaa loputtomiin.

Ensimmäinen asia, joka New Yorkkiin matkatessa on syytä huomioida, on ottaa matkaan mukaan hyvät lenkkarit. Vaikka kaupungin metroverkosto on tosi hyvä ja taksilla matkustaminen suhteellisen halpaa, niin kaupungissa kävelee ihan huomaamatta kymmenenkin kilometriä päivässä. Katukuvassa kaikennäköisiä ja -värisiä lenkkareita vilisee silmissä yhtenään, sillä mukavat kävelykengät on myös paikallistenkin varuste numero yksi.

Tässä oma top 10 listani, mitä New Yorkissa kannattaa tehdä!

1.Top of The Rock

Pilvenpiirtäjien kaupungissa on mielestäni ehdottomasti vierailtava jollakin kaupungin useista näköalatasanteista ihastelemassa kaupunkia lintuperspektiivistä käsin. Tällä reissulla vierailin Rockefeller Centerin Top of The Rock observatoriossa ja tykkäsin! Olen aikaisemmilla reissuilla käynyt peräti kolmesti Empire State Buildingin näköalatasanteella ja mielestäni Top of The Rock veti pidemmän korren ihan heittämällä! Lipun hinta on noin 35 (!) euron luokkaa, mutta näkymät ovat kyllä joka euron arvoiset. Itse istuskelin pitkän aikaa auringonpaisteessa kylpevällä penkillä ihastelemassa edessä avautuvaa näkymää Empire State Buildingiin päin ja ajattelin vaan mielessäni, että on matkustaminen kyllä niin ihanaa.

2. The High Lane

The High Lane oli ehdottomasti reissun parhaimpia paloja ja se on vieläpä täysin ilmainen turistinähtävyys. Kyseessä on käytöstä poistetun junaradan tilalle rakennettu puisto, joka sijaitsee 9 metrin korkeudessa katutasoon nähden. Puisto on kapea, noin kahden kilometrin pituinen kävelyreitti, josta avautuu upeat näkymät niin Hudson-joelle kuin alapuolella kulkeville kaduille.

3. Chelsea market

Chelsean alue itsessään on todella viehättävä pienine putiikkeineen ja ravintoloineen. Chelseasta löytyy myös ruokahalli Chelsea market. Sieltä löytyy lukemattomia ravintoloita ja pieniä ruokaputiikkeja. Kaunis, raffi ja hyvin erityisenoloinen paikka yhtä aikaa, jossa väkeä on tungokseksi asti. Jos haluat tänne syömään, varaa pitkä pinna, sillä ihmisiä on liikenteessä paljon!

4. Woodbury Common Premium Outlet

En ollut suunnitellut outlet-kylässä vierailua tälle reissulle, mutta parin päivän rankkasateet saivat pään kääntymään ja outlet-shoppailu olikin hyvää sadesään ohjelmaa. Woodbury Common Prenium Outlet kylää voin suositella, sillä se oli julmetun kokoinen, kauppoja oli laidasta laitaan merkkibrändien liikkeistä perinteisempiin Polo Ralph Laurenin, Tommy Hilfigerin ja J.Crewn liikkeisiin. Suosittelen muutenkin ostamaan outlet-kylistä jenkkimerkkejä, sillä hinnat näiden osalta ovat huomattavasti Suomen hintoja edullisemmat. Lisäksi kylässä oli myös laaja kirjo erilaisia ravintoloita, joten nälkäisellä matkustajalla oli varaa valita mitä syödä.

Woodbury sijaitsee noin tunnin bussikyydin päässä New Yorkista ja kyytejä paikan päälle lähtee puolen tunnin välein. Liput voi ostaa etukäteen netistä, mutta itse ostin bussilipun vasta paikan päältä ja mahduin heti ensimmäiseen bussikyytiin mukaan vallanmainiosti. Bussit lähtevät GLNYS Visitor Centerissa (42nd St ja 8th Avenue). Edestakainen bussimatka on noin 30 euroa/hlö, jos ei ota kuponkivihkoa, jolla saa lisäalennusta outlet-kylän kaupoista. Jos valitsee kuponkivihkon sisältävän lipun, hintaa taisi tulla noin 45 euroa/hlö. Valitsin halvemman vaihtoehdon, enkä osaa näin sanoa, kannattaako kuponkivihko hankkia vai ei. Jos kaveri on matkassa, voisi ehkä olla järkevä ostaa yksi kuponkivihkon sisältävä bussilippu ja yksi ilman kuponkivihkosta.

5. September 11 Memorial Museo

Noin kaksi vuotta sitten avattu World Trade Center iskuista kertova September 11 Memorial Museum oli ehdottomasti yksi reissun to do -listalla olevista jutuista. Kävin myös viime reissullani WTC museossa, joka silloin oli väistötilassa uuden museotilan ollessa vielä rakenteilla. Museo on rakennettu iskussa tuhotuneiden tornien paikalle, josta muistuttavat romahduksesta selvinneet maanalaiset seinäpilarit.

Museo oli hienosti toteutettu, siellä oli paljon esineistöä, kuten puoliksi tuhoutunut paloauto, törmäyksestä ehjänä säilynyt lentokoneenikkuna ja Survival Stairs, jotka johdattivat useat ihmiset turvaan rakennuksesta ennen sen romahdusta. Museossa ei saanut kuvata, joten katso museon avauksesta kertova Iltalehden juttu tästä. Vaikka museo oli mielestäni hienosti toteutettu, oli se jollain tavalla mielestäni liian kliininen ja no, perus amerikkalainen. Kaikki oli hienosti toteutettu, mutta se tuntui olevan vain museo muiden joukossa. Pidin vanhasta museotilasta paljon enemmän, jossa inhimillisyys ja tapahtuman järkyttävyys tulivat paremmin esille eikä museotilalla ja teknisellä toteutuksella itsessään pröystäilty.

Psst! Museovierailulla kannattaa maksaa vierailu kuulokeselosteella, jolloin luulen, että museosta saa vielä enemmän irti, mitä minä sain ilman selostusta.

6. Eately

Eately – Jokaisen ruoanlaittajan taivas! Eately sijaitsee Madison Square Parkin reunassa, Flatiron Buildingin välittömässä läheisyydessä ja se on eräänlainen ruokahalli siinä missä Chelsea Marketkin on. Eatelyssä on useita pieniä ravintoloita, jotka tarjoavat italialaista ruokaa sekä sen lisäksi marketista voi ostaa lähes mitä tahansa italialaista herkkua. Erilaisia oliiviöljyjä, balsamicoa ja pastaa oli hyllymetreittäin tarjolla. Aivan mahtava paikka, joka on ehdottomasti vierailemisen arvoinen!

7. Brooklyn

Jos vierailet New Yorkissa, suosittelen pyörähtämään myös Brooklynin puolella. Brooklynin Borough Hallin alueesta tykkäsin erityisen paljon, sillä siellä sijaitsi paljon söpöjä kahviloita, ravintoloita ja erityisiä pikkuputiikkeja. Brooklynissä oli myös todella paljon erityisen hyviä, sopuhintaisia ravintoloita tarjolla, joista parhaimmat sijaitsivat Franklin Avenuella. Katu näyttää yllättävän roisilta ja ränsistyneeltä, mutta kun astut ravintoloiden ovista sisään, maailma muuttuu totaallisesti! Vieraile ainakin Barboncino pizza-ravintolassa sekä meksikolaista ruokaa tarjoavassa Chavela´s ravintolassa. Nämä listautuvat suoraan omalle suosikkiravintoloiden listalleni!

8. Broadway show / The Lion King

Ensimmäisen kerran elämässäni kävin Broadway showssa katsomassa paljon kehutun Lion King näytöksen. Esityksen trailerin voi katsoa tästä. Voi olla, että olin vielä vähän aikaerotokkurassa, mutta hieman petyin näytökseen. Lion Kingin musiikkikappaleethan ovat todellisia klassikoita ja odotin niiden osalta esitykseltä todella paljon. Lion King lavasteet oli toteutettu aivan äärettömän hienosti ja sitä oli todella hienoa katsoa, mutta itse lauluosuudet, joita eniten odotin, olivat vähän vaisut. Shown paras hahmo oli aivan selkeästi Rafiki-apina (joka lauloi myös parhaiten), aivan mahtava esiintymissuoritus!

Liput Broadway shown ovat istumapaikasta riippuen noin satasesta ylöspäin. Olin siis tietenkin pukenut showta varten ykköset päälle, joten yllätyin todella paljon, että porukka tuli shown farkut jalassa ja huppari päällä ihan katsomon ykkösistumapaikoille asti. Lisäksi katsomoon sai ostaa (ylihinnoiteltua) olutta ja kokista. Hyvin erikoista! Paikallisille shown katsominen oli siis lähes yhtä tavallista kun menisi leffaan. Joka tapauksessa, pienestä kritiikistä huolimatta, ehdottomasti menen Broadway shown tulevaisuudessakin!

9. Central Park

Central Park kuuluu ehdottomasti to do listalle, kun vierailee New Yorkissa. New York itsessään on niin hengästyttävä paikka, sillä kaduilla autojen torvien ja hälytysajoneuvojen korviahuumaava melu, väenpaljous ja kaikenlaisista mainostauluista kirkkaana vilkkuvat valot saavat ainakin itseni toisinaan uupumaan kaupungin kovasta sykkeestä. Central Parkissa on hyvä paikka hengähtää ja päästä hetkeksi pois tästä kaikesta sykkeestä. Kauniissa puistossa on kiva tehdä aamulenkki, nautiskella kahvista puiston penkillä istuen ja katsella ohi kulkevia lenkkeilijöitä ja nauttia kauniista maisemista. Suosittelen!

10. Brunssit

New York on brunsseista nauttivien taivas. Brunsseja on joka lähtöön ja niitä tarjoavat useat ravintolat ympäri kaupunkia. Midtownista löytyvä Penelope oli reissun ehdottomasti paras brunssipaikka. Paikalla kannattaa olla ajoissa, sillä paikka näyttää olevan erityisen suosittu! Reissun paras kahvi ja paras brunssiannos löytyivät molemmat täältä. Maista ehdottomasti Salmon Wrapped Poached Egg annosta, taivaallisen hyvää! Aamiaiseni sisälsi kaksi paahdettua tummaa leipää, jonka päällä oli uppopaistettuja kananmunia, raakaa lohta ja kaiken tämän päällä jonkilaista kermaviili-yrtti-kastiketta. Tämä annos on kokeiltava toistaa myös kotikeittiössä!

 


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

2 Kommenteja

 • Reply
  Maria
  toukokuu 15, 2016 at 08:34

  Ihanat vinkit, kiitos näistä! Erityisesti Penelopen menee seuraavan reissun agendalle! Mukavaa sunnuntaita! 🙂

  • Reply
   Anna
   toukokuu 15, 2016 at 14:59

   Hei Maria! Kiva kuulla, että vinkeistä on hyötyä! Tuo Penelope oli mielestäni aivan ihana paikka, ehdottomasti kannattaa siellä brunssihetki viettää. Huomasithan myös Nycin ruokapaikkoja sisältävän postauksen, jossa lisää hyviä ravintolavinkkejä: http://www.annakuulua.com/2016/03/06/brunch-in-new-york/#more-2575
   Mukavaa sunnuntaita! Anna

  Jätä kommentti