Osaamisen kehittäminen

Miten valmistautua muuttuvan työelämän haasteisiin?

Työelämässä muutos on pysyvä olotila. Muutosten virtojen viedessä meitä, on osattava pitää pää pinnan yläpuolella eikä joutua uppeluksiin. Välillä ymmärrettävästi hieman räpiköidään. Pääasia on, ettei virta vie täysin yllättäen mennessään, vaan virran äkkinäisiin muutoksiin pystyy edes hieman ennalta varautumaan. 

Näin itse ajattelen muutoksesta. Koska muutos on totta totisesti jatkuvaa, on mielestäni hyvä ymmärtää, että on pidettävä myös itsensä liikkeessä ja muututtava, jotta menossa pysyy mukana. On uskallettava hypätä uuteen tuntemattomaan ja otettava nopeasti koppia uusista asioita.

Miten sinä valmistaudut muuttuvan työelämän haasteisiin ja tulevaisuuden työhön? Tässä omat vinkkini siihen, miten nykypäivän työelämän muutoksessa pärjää.

Motivoi itseäsi

Koska jatkuva muutos voi olla toisinaan hieman uuvuttavaa, on hyvä osata motivoida itse itseään. On osattava nähdä, että muutos tuo jatkuvasti myös uusia mahdollisuuksia eteesi. Miten silloin pelaat omat korttisi?

Tee toimintasuunnitelma. Missä haluat olla viiden vuoden päästä? Miten jatkuvat muutokset auttavat sinua pääsemään tavoitteeseen?

Se, ettet ole miettinyt, missä näet itsesi kolmen, viiden taikka kymmenen vuoden päästä voi tuoda näköalattomuutta ja syödä motivaatiotasi. Tuolloin voi tuntua siltä, että vain räpiköit muutoksen virran vietävänä eikä sinulla ole mitään kontrollia siihen, miten otat haltuun vastaan tulevat muutokset. Se voi toisinaan uuvuttaa. Tee siis lista ja kirjaa ylös tulevaisuuden mahdollisuudet. Mitä vahvuuksia ja resursseja sinulla on, jotta mahdollisuuksista syntyy konkretiaa?

Ota vastuu oman osaamisesi kehittämisestä

On tärkeää ymmärtää, että omasta työmarkkina-arvosta on pidettävä jatkuvasti huolta. Oma aktiivisuus on tässä kaiken a ja o. Itsensä kehittäminen ei ole kiinni pelkästään siitä, mitä kursseja ja seminaareja työnantajasi sinulle tarjoaa. Oma osaaminen kehittyy myös uusien työtehtävien kautta, lukemalla alan kirjallisuutta ja osallistumalla aktiivisesti eri verkostojen tarjoamille kursseille, webinaareihin ja muihin tapahtumiin. Useat etujärjestöt jakavat myös stipendejä oman osaamisen kehittämiseen, joiden avulla sinulla on mahdollisuus osallistua myös niille kursseille, joihin ilman stipendiä ei olisi mahdollisuutta osallistua.

opiskelu

Luo verkostosi

Verkostoituminen on aivan äärettömän tärkeää nykypäivän työelämässä. Uudet ihmiset luovat uusia mahdollisuuksia, tutustuttavat uusiin asioihin ja antavat omilla tarinoillaan ajattelemisen aihetta ja uusia näkökulmia.

On hyvä tutustua niin oman alansa muihin osaajiin kuin aivan muista piireistä tuleviin ihmisiin. Omaa verkostoasi pystyt laajentamaan esimerkiksi osallistumalla erilaisten järjestöjen toimintaan ja olemalla muutenkin silmät auki kaikissa tilanteissa, joissa tapaat uusia ihmisiä. Käyntikorttien ja yhteistietojen vaihtaminen on sallittua! Koskaan ei voi ennalta arvata, miten uusi tuttavuus tuo elämääsi aivan uusia mahdollisuuksia. Anna siis sattumille mahdollisuus!

verkosto

Huomioi digitalisaatio

Digitalisaatio on muovannut elämäämme, niin työelämässä kuin sen ulkopuolella. Yhtä yksittäistä määritelmää digitaalisaatiolle ei ole, mutta puhuisin uudesta vallankumouksen aallosta, eräänlaisesta digitaalisesta uusiutumisesta, jossa teknologiaa integroidaan entistä tehokkaammin kaikkeen ympärillämme tapahtuvaan toimintaan. Digitalisaation seurauksena perinteiset tavat tehdä töitä tulevat muuttumaan ja automatisoitumaan ja koko käsite siitä, miten työtä tulevaisuudessa tehdään on muuttumassa.

Digitalisaation vaikutus ja mahdollisuudet on syytä tiedostaa. Tekniikkaa on nyt ja tulevaisuudessa ihan kaikessa ja kaikkialla. Avarakatseisuus ja positiivinen asenne kaikkea tekniikan tuomia mahdollisuuksia kohtaan on hyvä olla olemassa. Enää ei voi piiloutua ”en ole tekninen ihminen” väittämän taakse. Nykypäivänä tekniikasta on hyvä ymmärtää perusasiat samalla tavalla kuin matematiikasta tai fysiikasta oli sitten matemaattinen ihminen tai ei. Koen muun muassa koodaamisen alkeiden osaaminen olevan tulevaisuudessa tärkeä oppi, jotta meillä on ymmärrys siitä, miten digitalisaatio on käytännössä tehnyt kaiken mahdolliseksi.

Opi viestimään

Elämme viestintäyhteiskunnassa. Nykypäivän työyhteisöt toimivat viestinnällä ja näin ollen viestintä on osa meidän kaikkien työtä eikä vain viestinnän ammattilaisten tehtäväksi jäävä asia. On sisäistettävä, että organisaatioiden tietotyöntekijät eivät nykypäivänä pysty tekemään työtään ilman viestintäosaamista. Viestintään on näin ollen jokaisen hyvä kiinnittää huomioita. Harjoittele niin suullista kuin kirjallista viestintää ja opettele hallitsemaan erilaisten viestintävälineiden käyttöä.

Harjaannuta esiintymistaitojasi, ne ovat työelämässä erityisen tärkeitä. Viestintätaitoja tarvitsee jo nyt yhä useammin myös sellaisissa tilanteissa, joihin et törmännyt vielä kymmenen vuotta sitten. Esimerkiksi monet organisaatiot käyttävät  videohaastatteluja apunaan rekrytointitilanteissa haastatellessaan potentiaalisia työnhakijoita. Mitä luulet, olisiko tällaisessa tilanteessa ollut etua siitä, että omaat hyvät esiintymistaidot?

Heittäydy uuteen

On oltava loputonta uskallusta hypätä uuteen tuntemattomaan. Omaksu halu oppia ja kokeilla uutta rohkeasti. Uskon, että vain hyppäämällä rohkeasti omalta mukavuusalueelta pois todella opettaa sinulle uusia asioita ja kehittää omaa osaamistasi.

Muutosta ja uuden oppimista ei ole tarvetta sisällyttää jokaiseen päiväämme. Mutta kun tulee päivä, jolloin on tilaisuus kokeilla jotain uutta, älä käännä sille selkääsi.

– Anna

 


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

Ei kommentteja

Jätä kommentti