Suomi

Bengtskärin majakka

Aina ei tarvitse lähteä suunnattoman kauaksi kokeaksesi jotain täysin arkipäivästä poikkeavaa. Suomi on pullollaan upeita käymisenarvoisia kohteita, joissa on seikkailun tuntua. Yksi tällainen paikka sijaitsee vain muutaman tunnin päästä pääkaupunkiseudulta.

Oletko koskaan vieraillut majakassa? Oletko kenties jopa yöpynyt sellaisessa? Minä en ole – en ennen kuin nyt. Ja se teki Bengtskärin luodolla vierailusta pienimuotoisen seikkailun.

bengtskärin majakka

bengtskär

Majakan tornin näkee jo kaukaa mereltä, sillä se kohoaa 52 metriä merenpinnan yläpuolelle. Tuulisen merimatkan jälkeen luodolle astuessani majakka ikään kuin kumartui ylitsemme ja tarkkaili luodolle saapuvia vierailijoita. Eikä syyttä. Bengtskärin värikkään 110-vuotisen historian aikana kaikki luodolle rantautuneet eivät ole sinne saapuneet vilpittömin mielin.

Bengtskärin majakka on ollut taisteluiden näyttämönä niin ensimmäisen maailmansodan (1914) kuin jatkosodan (1941) aikaan. Taisteluiden arvet ovat nähtävissä tänäkin päivänä niin majakan ulkoseinissä kranaattien jättäminä monttuina kuin lampputorniin johtavissa kierreportaissa luotien ja käsikranaattien jälkinä.

bengtskärin majakka

Majakka on kuin ontto puunrunko, jota kiertävät 252 betoniporrasta. Sen monista pienistä ikkunoista siivilöityy päivänvalo kauniisti portaikkoon. Se oli kaikessa kauneudessaan lempipaikkani luodolla. Siitä huokui tunnelma, jota on vaikea pukea sanoiksi.

bengtskärin majakka

bengtskärin majakka

Bengtskärin majakka on paljon enemmän kuin sotien täyttämä näyttämö. Se oli pitkään majakanvartijoiden ja heidän perheidensä koti. Parhaimmillaan luodolla asui 32 henkeä, suurin osa heistä oli lapsia. Hyvin erityinen lapsuudenmaisema tämä heille varmasti oli. En epäile sitä hetkeäkään.

bengtskärin majakka

bengtskärin majakka

Kuulin hauskan tarinan kolmesta majakassa asuneesta kymmenvuotiaasta pojanklopista ja heidän tempauksistaan. Olivat pojat kuulemma kerran päättäneet piiloutua papilta, joka oli tulossa Rosalan saarelta tenttaamaan heitä katekismuksesta. Eräs pojista oli keksinyt, että paras piilopaikka, mitä luodolta löytyy olisi majakan katolla.  Ja niin pojat kiipesivät sinne pienen kattoluukun kautta. Heidän harmikseen kattoluukussa ei ollut ulkopuolella kahvaa, josta saisi luukun katolta käsin auki. Ainoa keino oli hivuttautua katolta alas pienelle majakkatornia kiertävälle parvelle. Pojat ymmärsivät itsekin, miten vaarallinen oli heidän piiloretkensä ollut. Selkäsaunan pelossa pojat vannottivat toisilleen, ettei tästä hiiskuttaisi kenellekään – ennen kuin pojat saavuttivat eläkeiän.

bengtskärin majakka

Bengtskär

Luodolla sileäksi hiotuneet kalliot kaartuivat loivina merta kohti. Leikkimielisyys ja ilo valtasivat mielen: oli päästävä hyppimään kalliolta toiselle ja tutkimaan luonnon muovaavia onkaloita. Löytyi yksi jos toinen kallionkolo, johon käpertyä kerälle kuuntelemaan meren pauhua ja nauttimaan auringonsäteiden lämmöstä.

bengtskärin luoto

bengtskärin luoto

bengtskärin majakka

bengtskärin majakka

bengtskärin majakka

bengtskär

bengtskärin majakka

Päivän kääntyessä iltaan vierailijat poistuivat saarelta ja jäljelle jäivät vain me, noin parikymmentä yöpyjää. Luodolla paras aika oli juuri silloin, kun turistimassat olivat jättäneet luodon. Me yövieraat etsimme luodolta omat rauhalliset kallionsopukat, josta katsella, kuinka auringonlaskunvärit haalenivat ja sammuivat hämärään.

bengtskärin majakka

bengtskärin majakka

bengtskärin majakka

bengtskärin majakka

Yöpyminen Bengtskärin majakassa oli aivan erityislaatuinen kokemus, jota voin suositella ihan kaikille. Ajatella, että vain muutaman tunnin matkan päästä kotoa löydät itsesi aivan toisenlaisesta ympäristöstä, keskeltä luontoa.

Lisätietoa
Bengtskärin kallioluoto sijaitsee Suomenlahden edustalla, Turunmaan saaristossa ja se on Suomen eteläisin asuttu paikka. Majakalta on matkaa lähimpään saaristokylään, Rosalaan 18 kilometria ja lähimpään kaupunkiin, Hankoon, 25 kilometriä.

Helsingfors laivan haaksirikkouduttua  Turunmaan saaristossa vuonna 1905 päätettiin heti aloittaa Bengtskärin majakan rakennustyöt. Rakennustyöt saatiin valmiiksi yhdeksässä kuukaudessa ja majakka valmistui vuonna 1906.

Bengtskärin majakka on Pohjoismaiden korkein majakka. Sen lampun valo kajastaa jopa neljänkymmenen kilometrin päähän majakasta.

Merenkulkulaitos päätti laittaa majakan vuokralle 1980-luvulla. Vuokraehdot olivat kovat. Vuokralaisen piti kunnostaa, ylläpitää ja lämmittää pahasti rappeutumaan päässyt majakka omalla kustannuksella. Monet pitivät ehtoja liian kovina, mutta vuonna 1991 Paula ja Per Wilsson päättivät yrittää majakan korjaamista – ja tuolla tiellä ollaan edelleenkin.

Oman majakkaseikkailusi voit varata täältä.

Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

2 Kommenteja

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  heinäkuu 27, 2016 at 13:33

  Toi Bengtskär on mahtava paikka ja myös erinomainen siihen, että voi varata sen kaveriporukalla itselleen yön ajaksi varaamalla kaikki huoneet. Suosittelen, parempaa paikkaa yhdessäoloon saa hakea 🙂 http://kohteenamaailma.fi/extreme/bengtskar-vieta-kesaviikonloppu-kaveriporukalla-majakassa/

  • Reply
   Anna
   heinäkuu 31, 2016 at 09:36

   Moi Rami! Niin on, ihastuin Bengtskäriin ihan totaallisesti :). Ja totta, tuohan olisi vallan hauska idea varata kaikki huoneet kaveriporukan kesken samaksi yöksi!! Mukavaa kesää sinulle! Anna

  Jätä kommentti