Ranska

10 things to do in Paris

10 THINGS TO DO IN PARIS. Pariisissa on helppo tuntea tuskaa siitä, että nähtävää ja koettavaa olisi rutkasti enemmän kuin yhteen matkaan on mahdollista sisällyttää. Tässä omat vinkkini siihen, mitä Pariisissa kannattaa tehdä!

1. Hämmästy Notre-Damen katedraalin mahtipontisuudesta

Notre-Damen katedraali on ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde, sillä katedraali on arkkitehtuuriltaan aivan uskomattoman upea taideteos. Se on niin mykistävä kaikessa mahtipontisuudessaan ja jättää vierailijan sanattomaksi! Katedraalin mittasuhteet ovat nykymittapuullakin valtavat: 130 metriä pitkä rakennus on täynnä kiveen kaiverrettuja yksityiskohtia, upeita värikkäitä ruusuikkunoita ja jättimäisiä kivipilareita. Katedraaliin on ilmainen sisäänpääsy, mutta jonoihin kannattaa varautua. Tosin katedraaliin mahtuu yhtäaikaisesti sisälle noin yhdeksän tuhatta henkeä, joten pitkistä jonoista huolimatta jonossa ei tarvitse kauan seisoskella.

10 things to do in paris

2. Piknik Eiffel-tornin juurella

Ymmärrän kyllä hyvin, miksi monet haluavat vierailla kaupungin ikonisen maamerkin näköalatasanteella ihastelemassa kaupunkia lintuperspektiivistä käsin. Kutenkin hienoja vaihtoehtoisia näköalapaikkoja löytyy Pariisista monia muitakin. Jos Eiffel-tornin huipulle jonottaminen ei siis innosta, suosittelen vaihtoehtoisesti viettämään piknik hetken tornin juurella sijaistsevassa Champ-de-Mars puistossa. Lämmin kesäilta, pullo hyvää punaviiniä ja katse tornin suuntaan. Vielä kun laitat puhelimesta soimaan Edith Piafin Paris kappaleen, niin loistava Pariisi moment on taattu!

10 things to do in paris

3. Ihaile auringonlaskua Riemukaaren näköalatasanteella

Riemukaaren näköalatasanteelle kannattaa vierailla auringonlaskun aikaan. Tasanteelle kiivetään jyrkkiä kierreportaita pitkin ja varsinkin kuumalla ilmalla kiviseinien sisällä rappusia ylös kapuaminen voi tuntua tukalalta ja rappuset loputtomilta. On kuitenkin kaiken kiipeämisen ja kapuamisen arvoista, kun tasanteelle päästyäsi näet koko Pariisin levittäytyvän alapuolellesi.  Auringon laskiessa näkymät ja tunnelma muuttuvat hetki hetkeltä ja fiilis Pariisin kattojen yllä on taijanomainen.

10 things to do in paris

3. Shoppailukierros Champs-Élysées kadun putiikeissa

Pariisin kuuluisin ostoskatu Champs-Élysées tarjoilee shoppailumahdollisuuksia joka lähtöön. Kadun varrelta löytyy muun muassa ranskalaisen vaatemerkki Majen myymälä, macaronseja myyvän Ladurèen kahvila sekä kosmetiikkaa rakastavalle niin Sephoran kuin Macin liikkeet. Heinäkuun helteet eivät ole ihanteellisin aika vierailla Pariisissa, mutta alennusmyynnit ovat tuohon aikaan kaupoissa kuumimmillaan. Monessa kaupassa alennukset ovat jopa 70% lähtöhinnoista!

10 things to do i n paris

4. Lukutoukkien Shakespare & Company

Ulkomaanreissuilla on aina ehdottomasti piipahdettava paikallisessa kirjakaupassa. Pariisista löytyy yksi persoonallisimmista kirjakaupoista, johon olen koskaan matkoillani törmännyt ja se sijaitsee aivan kivenheiton päässä Notre-Damen katedraalista.

Shakespare & Companyn kaksikerroksisen liiketilan kapeat käytävät ovat lattiasta kattoon täynnä englanninkielisiä kirjoja, joita voisi tutkia kaupassa ikuisuuksiin saakka. Itse rakennus, jossa kirjakauppa on sijainnut vuodesta 1951 on alun alkaen toiminut luostarina. Tuosta ajasta löydät viittauksia kirjakaupan kauniista kivilattiasta, jota kannattaa tovi seisahtua ihailemaan. Parhaiten mieleen putiikista jäi kuitenkin sadunomainen tunnelma: aika pysähtyy, mielenkiintoisten kirjojen selailuun uppoaa toviksi jos toiseksi ja ilmassa leijuu kirjojen vieno tuoksu. Kirjat on aseteltu ikivanhoihin puisiin hyllyihin ja koko sisustus on luotu todella mielenkiintoiseksi vanhoilla, persoonallisilla tavaroilla. Tuntui jopa hieman siltä, että olin hypännyt Harry Potterin lavasteisiin.

Kirjakaupan aukeamisen aikaan kauppa toimi nimellä Le Mistral, mutta vuonna 1964 Shakesparen 400-vuotis syntymäpäivän kunniaksi nimeksi muutettiin Shakespare & Company. Vinkki: Jos ostat täältä kirjan, pyydä siihen kassalta Shakespare & co. Kilometrer Zero Paris-leima matkamuistoksi kirjaasi.

10 things to do in paris

10 things to do in paris

5. Sisustajien Merci

Pariisissa kaikkien sisustusta ja designia rakastavien ehdoton pyhiinvaelluskohde on Merci (111 boulevard Beaumarchais). Pinterestissä ahkerasti pinnaileet eivät ole voineet olla törmäämättä valokuviin Mercin sisäänkäynnistä, jonka luona vieraat ottaa vastaan iloisenpunainen auto merci-rekisterikilvellä varustettuna.

Merci on hauskasti toteutettu sisustus- ja lifestylemyymälä, jonka kolmessa eri kerroksessa myydään niin huonekaluja, rouhean kauniita astioita, mielenkiintoisia valaisimia, pieniä eriä eri brändien persoonallisia vaatteita, kenkiä ja koruja sekä lisäksi kaikenlaista ihanaa piensisustustavaraa. Ja löytyipä sieltä paperitavaran osastolta myös Midorin matkapäiväkirjoja. Mercin konseptiin kuuluu myymälän lisäksi peräti kolme erilaista ravintolaa, jonne istahtaa ostosten lomassa. Aika täydellinen shoppailupaikka, eikö?

10 things to do in paris

6. Tutki apteekin hyllyjä

Minne päin tahansa katseensa Pariisin kaduilla suuntaa, on yksi asia varma. Silmään osuu vihreänä vilkkuva apteekin kyltti. Niitä löytyy pariisilaisesta katukuvasta joka korttelista ja kadunkulmasta. Kehotan astumaan johonkin näistä lukemattomista apteekeista sisään, sillä sieltä löytyy kotiin tuomisiksi erinomaista kosmetiikkaa sopuhintaan. Pariisissa apteekit ovatkin kuuluisia siitä, että turistit ryntäävät ostamaan kosmetiikkahyllyt tyhjiksi. Vinkki, käy Bioderman ja Gaudalien tuotehyllyt läpi, näillä kosmetiikkamerkeillä on paljon hyviä, kokeilemisenarvoisia kosmetiikkatuotteita.

10 things to do in paris

7. Luxenburgin puisto

Luxemburgin puisto on pariisilaisten suosikkipuisto eikä syyttä. Puisto on täynnä upeita patsaita, värikästä kukkaloistoa, päärynä- ja omenapuita ja kauniita suihkulähteitä. Upein suihkulähteistä on ehdottomasti Fontaine Médicis, josta huokuu salamyhkäinen, rauhallinen tunnelma. Kuin unelmieni salainen puutarha. Tällaisen kauneuden keskelle on hyvä hengähtää.

10 things to do in paris

7. Tutustu Montmartren kaupunginosaan

Boheemissa Montmartren kaupunginosassa kannatta viettää kokonainen päivä kierrellen ristiin rastiin kapeita kujia nauttien pienistä persoonallisista kahviloista, taidegallerioista ja putiikeista. Montmartrenissa sijaitsee myös Sacré Coeur -kirkko korkean kukkulan laella, josta avautuu mitä upeimmat maisemat alas Pariisiin. Montmarter on taitelijoiden suosiossa ja täällä voit törmätä yhteen jos toiseen taiteilijaan myymässä taidettaan.

10 things to do in paris

8. Herkuttele ranskalaisilla leivoksilla

Ranskalaiset osaavat herkuttelun jalon taidon. On omat juustokaupat, viinikaupat, lihakaupat ja leipomot. Itse aikamoisena sokerihiirenä ihastuin ranskisten leipomoihin. Maista ainakin Èclair-leivoksia (eli ranskalaisia tuulihattuja), jotka ovat pitkänmallisia leivoksia suklaasydämellä varustettuna ja jotka ovat myös päältä päin kuorrutettu suklaalla. Mmm! Ranskalaiset osaavat tehdä myös mitä parhaimman makuisia macaronseja, joista ehdottomasti Ladurée ja Hugo & Victor tekevät niistä parhaimmat!

10 things to do in paris

1o. Lafayette

Kaupungin tunnetuin (ja mielestäni myös paras) tavaratalo on Galeries Lafayette, josta löytyy kerroksittain houkuttelevia ostosmahdollisuuksia. Tavaratalon keskeltä kohoava kupolikatto on jo itsessään nähtävyys, jota kannattaa käydä ihastelemassa. Lafayetten katolta löytyy myös kiva terassi, jossa voi käydä juomassa drinkit shoppailun lomassa ja nauttia samalla upeasta näköalasta.

10 things to do in paris

10 things to do in paris


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

Ei kommentteja

Jätä kommentti