Suomi

Hotelli Punkaharju

Hotelli Punkaharjun johtaja, entinen huippumalli Saimi Hoyer väittää, että luontomatkailu on Suomelle suuri valttikortti tulevaisuudessa. Olen samaa mieltä. Kunhan Suomessa asia vain kunnolla ensiksi ymmärrettäisiin.

hotelli punkaharju

Maailmalle suuntautuneista reissuistani ovat jääneet erityisesti mieleen ihanat turkoosinväriset vedet sekä valkoiset, korallien ja simpukoiden peittämät hiekkarannat. Valitettavasti (tai ehkä sittenkin onnekseni) on reissujen varrelta päähän pinttynyt myös karumpi kuva luonnon huonosta tilasta ja sen saastuttamisesta. Muistan varmasti aina, miten järkyttynyt olin Kiinaan suuntautuneella matkallani siitä, että koko reissun aikana en nähnyt aurinkoa kertaakaan saastepilvien takaa. Ja kuinka kotiin palattuani yskin  viikon verran mustaa limaa keuhkoista ulos.

ravintola punkaharju

Maailmalle suuntautuneet matkat ovat avanneet omat silmät – mene kauas, jotta näet lähelle, pitää tässä kohtaa hyvin paikkaansa. Suomessa ei ole vielä täysin herätty siihen, miten upea ja puhdas oikeasti meidän luontomme on. Miten voit istua metsässä mättäälle, syödä marjoja suoraan maasta, kuunnella hiljaisuutta ja olla näkemättä yhden yhtä ihmistä missään lähimain. Ymmärrämme luonnon kauneuden ja ainutlaatuisuuden, mutta pidämme sitä silti hieman itsestään selvyytenä. Meillä ei ole ehkä niitä lomahaaveissamme vilahtelevia palmuja huojumassa takapihallamme, mutta meillä on neljä vuoden aikaa, tuhansittain juomakelpoista vettä tarjoavia järviä, metsää silmien kantamattomiin ja puhdasta, raikasta ilmaa, jota hengittää. Ja auringostakin saa nauttia, ainakin sen puolet vuodesta, ilman altistumista saastepilville. Miksi Suomi ei ole hahmottanut sitä, miten upeat puitteet meillä onkaan luontomatkailulle ja kuinka niin moni turisti maksaisi siitä, että pääsee metsän keskelle hiljaisuuteen ja puhtaaseen luontoon?

hotelli punkaharju

Itä-Suomessa, Punkaharjulla, on mahtavat, mieleenpainuvat maisemat, joita kerta toisensa jälkeen jään ihailemaan. Kapea, noin seitsemän kilometriä pitkä harju, joka kulkee Puruveden poikki, on syystä yksi Suomen kansallismaisemista. Korkealla harjun päällä mutkittelevalta tieltä näkee jyrkästi alas harjun molemmilla puolilla sijaitseville järville, jotka kimmeltävät auringon paisteessa. Ilta-auringon säteet tanssivat jylhien, korkeiden mäntyjen välissä tuoden niiden runkojen oranssiruskean värin voimakkaammin esiin. Maisemaa yrittää oikein ahmia muistin sopukoihin, niin vaikuttava se mielestäni on.

Hotelli Punkaharju, entinen  Punkaharjun Valtionhotelli, on siis aivan pelipaikoilla luontomatkailusta puhuttaessa. Hoyer tiimeineen on ymmärtänyt paikan tarjoamat mahdollisuudet ja loihtinut entisen Valtionhotellin uuteen kukoistukseen.

hotelli punkaharju

Vanha, 1800-luvulta peräisin olevan Valtionhotellin on kunnostettu istumaan hyvin tähän päivään, kuitenkaan hotellin sisustuksen menemättä liian moderniksi. Upea luonto ja kauniisti restauroitu, vaaleanpunainen hotelli tukevat hyvin toinen toisiaan. Ravintolan sisustus on luotu mummonmökkimäisellä vivahteella, josta silmiin osuvat niin perinteinen pahkapöytä, ikkunoita koristavat kukka-ampelit sekä vanhat, kauniit kukkaruukut ja astiat siellä täällä kauniisti esille laitettuna.

hotelli punkaharju

Kävin isäni kanssa eräänä aurinkoisena kesäpäivänä mielenkiinnosta tutustumassa hotelli Punkaharjun ravintolaan siellä kulmilla ajallessamme. Olinhan kuullut paikasta jo etukäteen paljon hyvää. Ja tällaiselta siellä näytti. Ravintolan miljöö, niin sisältä kuin ulkoa, oli kerrassaan ihana enkä voinut olla näpsimättä näitä kuvia myös teille näytettäväksi!

hotelli punkaharju

Oli pakko testata myös ravintolan ruokatarjontaa ja tilasimme kalakeittoa. Kuumana kesäpäivänä sen täyttävämpää ateriaa ei tällä kertaan mahaan mahtunut. Mutta voi mitä kalakeittoa, oli super hyvää! Kuulemma aterioiden raaka-aineet tulevat lähiseudulta, paikallisilta tuottajilta.

Keittoani suuhuni kauhoessani tuumailin, että jos pelkkä kalakeitto on jo näin maukasta, on tänne päästävä ihan ajan kanssa kokeilemaan keittiömestarin maistelumenua. Ja kuulemma hotellin baarissa tarjoillaan sellaisia drinkkejä, joita muualta ei saa. Vai miltä kuulostaisi emännän sieniharrastuksesta inspiraationsa saanut sienidrinkki!

punkaharjun hotelli

hotelli punkaharju

Hotelli Punkaharju ei ole vain satsannut hotellin visuaaliseen ilmeeseen ja viimeisen päälle hiottuun ravintolamenuun. Luontomatkailua tukee parhaiten juuri se, että vieraille tarjotaan luontoelämyksiä uudella, mielenkiintoisella, muista elämystentuottajista poikkeavalla tavalla. Saimi Hoyer intohimoisena sieniharrastajana on luonut elämyskonseptin opastetuista sieniretkistä, johon kuuluvat niin sieniretket Punkaharjun kansallismaisemissa, aiheeseen liittyvät asiantuntijaluennot sekä sieni-illallinen. Tykkään! Sienistä mitään tietävänä, näkisin itseni helposti osallistumassa tällaiselle sieniretkelle. Toivottavasti mielenkiintoisia, muista eroavia elämyskonsepteja on tulossa pian lisää!

hotelli punkaharju

Niin kuin aikaisemmin olen maininnut, aina ei tarvitse lähteä tavattoman kauaksi, kokeaksi jotain uutta ja arjesta poikkeavaa. Hotelli Punkaharju kannattaa pitää siis mielessä. Hotelli sijaitsee aivan Savonlinnan kupeessa, joten sinne on hyvä majoittua, kun kaupungissa vietetään esimerkiksi joka kesäisiä Savonlinnan Oopperajuhlia  – tai lähde Savonlinnaan vaikka heti ensi viikonlopuksi, jolloin siellä vietetään kansainvälisiä luontoelokuvafestivaaleja (19-21.8).

hotelli punkaharju


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

Ei kommentteja

Jätä kommentti