Suomi

Vanhojen puutalojen juhlaa Loviisassa

Elokuun viimeisenä viikonloppuna piipahdin Loviisassa, wanhojen talojen tapahtuman merkeissä. Havahduin tähän mukaansatempaavan tapahtuman olemassa oloon vasta viime vuonna, vaikka Loviisan Wanhat Talot tapahtuma pyörähti tänä vuonna käyntiin jo 11. kerran! Myös tällä kertaa tapahtuma oli niin kertakaikkisen mieluisa. Loviisan Wanhat talot on yhtä vanhojen puutalojen juhlaa!

Loviisan wanhat talot 2016

loviisan wanhat talot

Olin jo sunnuntai-aamuna aikaisin kärppänä paikalla Loviisassa. Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja lämpöasteiden noustessa yli kahdenkymmenen ei tuntunut ollenkaan siltä, että kesän viimeistä viikonloppua tässä vietellään. Kaivoin aurinkolasit laukusta nenälleni ja lähdin tutkimaan kaupungintalon edessä levittäytyvän kirpputorin tarjontaa kamera olalla heiluen.

Vuosi sitten löysin itseni tästä kauniista, puutaloja täynnä olevasta pienestä merenrantakaupungista juuri ennen tapahtuman päättymistä. Tuolloin en ajanpuutteen vuoksi kerennyt tutustua läheskään kaikkiin talokohteisiin, penkoa läpi kaikkia kirppu- ja antiikkitoreja ja tutkia läpi pikkukahviloiden tarjontaa. Höh, mikä sääli! Ymmärtänette siis, että tällä kertaa oli tarkoitus ottaa tapahtumasta kaikki ilo irti!

Loviisan wanhat talot 2016

Loviisan wanhat talot 2016

Aloitin päiväni kirpputorien tarjontaa tutkien. Ilokseni totesin, että kaupungintalon edustalla oleva iso kirppis oli täynnä kohtuuhintaista wanhaa tavaraa. Oli kerrankin kiva tehdä löytöjä, kun kirpparitavaroiden hinnat eivät olleet pilvissä niin kuin ne usein pääkaupunkiseudulla ovat.  Ja vanhaa tavaraa oli paljon! Oli perunakappaa ja puisia kenkälestejä, talonpoikaishuonekaluja ja vanhaa lasitavaraa. Vanhat tavarat kun ovat niin kauniita. Ne on tehty kestämään aikaa eikä eivätkä tue nykypäivän älytöntä kertakäyttömeininkiä. Vanhat tavarat kertovat omaa tarinaansa kaikkine kolhuineen ja lommoineen – ihan niin kuin vanhat, reippaasti yli satavuotiaat talotkin.

Tein muuten löydön, jota olen jo hetken kirppareilta etsiskellyt! Nimittäin vanhan puupuristimen! Jep, jep. Ja mietitte, mitä ihmettä minä sellaisella teen? Siitä kuitenkin ehkä muutama sananen lisää jossain toisessa postauksessa.

Loviisan wanhat talot 2016

Loviisa tarjosi myös tällä kertaa mielin määrin ihasteltavaa ja hypisteltävää, vahvasti omalla persoonallisella tyylillä sisustettuja yksityiskoteja ja roppakaupalla sisustusinspiraatiota syksyn pimeneviä iltoja varten.

Villa Vackerbackassa (Puutarhakatu 34 A) olen vieraillut kahdesti aikaisemminkin ja näistä menneistä vierailuista Loviisan Wanhat talot tapahtumassa voit lukea lisää täältä ja täältä. Villa Vackerbacka on yksi niistä taloista, joissa on käytävä joka kerta, sillä talon leikkisää sisustusta on päästävä ihmettelemään yhä uudestaan ja uudestaan. Tänä vuonna Vackerbackassa oli aivan uutta nähtävää, sillä talon peruskorjausta oli jatkettu ja useita uusia, rohkeasti sisustettuja huoneita oli pulpahtanut näytille lisää. Villa Vackerbackan lastenhuoneen sarjakuvatapetti jäi vahvasti mieleeni, sillä se on varmasti sellainen, jota ei ihan joka jannulla ole huoneessaan.

Loviisan wanhat talot 2016

Villa Vackerbacka
Villa Vackerbacka Loviisa

villa vackerbacka loviisa

Villa Vackerbackan lisäksi kävin vielä toisessa jo aikaisemmin tutuksi tulleessa kohteessa, Villa Aaltosessa (Pitkäkuja 12). Villa oli saanut uuden maalikerroksen sitten viime joulukuun, ja sen ansiosta talon julkisivun puukaiverrukset nousivat nyt aikaisempaa paremmin esiin.

Taloa ympäröi myös suuri puutarha ja sen kätköistä löytyy vanha, kolmikerroksinen mehiläistalo, jossa on aikanaan kasvatettu mehiläisiä.  Lisäksi puutarhasta löytyy toinenkin pieni piharakennus, jonka kellarissa on upeat metrin leveät kiviseinät. Noiden kiviseinien ympäröimänä joimme glökiä viime joulukuussa Loviisan joulu tapahtumassa, josta voit lukea enemmän täältä. Voi että, minäkin haluan takapihalleni mehiläistalon sekä kellarin jykevillä kiviseinillä. Kertakaikkisen valloittava paikka on siis Villa Aaltonen!

Villa Aaltonen

Mehiläistalo Villa Aaltonen

mehiläistalo Loviisa

Villa Linnea (Pohjoinen Tullitie 9) oli uusi tuttavuus. Tämän kauniisti remontoidun kodin vanhimmat osat ovat jo 1700-luvulta ja talo on aikanaan toiminut muun muassa veturinkuljettajan talona. Ihastuin varsinkin talon keittiöön, jossa oli jätetty kauniit, patinoituneet hirret kauniisti esille.  Ah, rakastan vanhoja hirsiseiniä! Talossa oli myös hauskasti hyödynnetty vanhoja, kuluneita ikkunanpokia ja tehty niistä valokuvakehyksiä. Hauska idea, jonka voisin itsekin toteuttaa.

Loviisan wanhat talot 2016

Villa Linnea Loviisa

Loviisan wanhat talot villa linnea

Kaikista eniten sydämentykytyksiä ja ihastuksen huokauksia aiheutti tällä kertaa uusi tuttavuus, Villa Ljuva (Oltermanninkatu 8). Näytän teille vain yhden kurkistuskuvan tästä hauskasta villasta, sillä teen tästä kodista vielä ihan oman postauksen. Talo oli hauskan rönsyilevä, erittäin persoonallinen ja värikäs, mutta silti kokonaisuutena jotenkin erittäin hallittu. Villa oli sisustettu niin hauskasti ja erikoisesti, että samantyyliseen kotiin et varmasti törmää ihan heti. Ja siksi tämä villa sai multa täyden kympin!

Lilla Ljuva Loviisa

Vaikka wanhat talot tapahtumasta otinkin kaiken ilo irti koluamalla antiikkitorit muutamaankin otteeseen läpi, tekemällä kirpparilöytöjä ja astumalla monen uuden, ennestään tuntemattoman yksityiskodin kynnyksen yli sisään, niin paljon jäi vielä ensi kertaan! Yksityiskoteja on niin iso määrä (tänä vuonna yhteensä 43 kotia), että kaikissa niissä ei millään kerkeä käydä vierailemassa yhden päivän aikana. Mikä on hyväkin asia. Saan taas ensi vuodeksi hyvän syyn tulla Loviisaan vierailulle fiilistelemään vanhojen talojen tunnelmaa. Taloihin, jossa lautalattiat narisevat jalkojen alla ja ovenkarmit ovat vinksinvonksin kallellaan. Rakkaudesta vanhoihin taloihin!

vanhojen puutalojen juhlaa loviisassa

loviisan wanhat talot 2016

Loviisan wanhat talot tapahtuma 2016

Loviisan wanhat talot pitkänpöydäntalo

Loviisan wanhat talot


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

2 Kommenteja

 • Reply
  Villa Linnéan emäntä
  elokuu 29, 2016 at 21:19

  Hih, meidän kaksivuotias oli näköjään vähän ehtinyt sisustaa, ja laittanut tyynyn keskelle sohvapöytää… Mukavaa että löysit kotiimme!

  • Reply
   Anna
   elokuu 29, 2016 at 21:30

   No mutta hei Villa Linnéan emäntä! Kiva, että löysit blogiini! Kaksi vuotiaallasi on jo selvästi sisustussilmää, mielestäni tyyny osui oikein hyvin keskelle sohvapöytää. 🙂 Rikkoo vähän muuten niin harmoonista näkymää 🙂 Teillä on kaunis koti, kiitos että saimme tulla kylään!
   Anna

  Jätä kommentti