Matkakohteet

AirBnB – omakohtaisia kokemuksia

AirBnB on jo monelle tuttu majoittumismuoto perinteisemmän hotellimajoituksen rinnalla. Siitä kuulee puhuttavan niin työkaverien kesken lounashetkillä kuin lukiessa blogien matkustusaiheisia postauksia. Vaikka AirBnB on jäänyt ihmisten mieleen ja puheisiin, moni silti sysää tämän majoitusvaihtoehdon syrjään tulevaa matkaa suunnitellessaan. 

Vaikka reissaan suhteellisen paljon, kokeilin itsekin tätä majoitustapaa ensimmäisen kerran vasta Brooklynissa tämän vuoden alkupuolella. On myönnettävä, että majoitusta varatessani mielessä pyöri kaikenlaisia ajatuksia niin AirBnB:n turvallisuudesta, palvelun käytön hankaluudesta kuin siitä, tuleeko AirBnB avulla vain helposti huijatuksi. Olenko ainoa, joka on pyöritellyt näitä samoja asioita mielessään? Epäilen.

Tässäpä siis omakohtaisia kokomuksiani AirBnB:n käytöstä jaettavaksi teille kanssareissaajille, jotka olette pyörineet samojen ajatusten äärellä kuten minäkin.
airbnb - omakohtaisia kokemuksia

Mikä AirBnB?

AirBnB:n slogan ”Don´t Go There, Live There” kuvaa erinomaisen hyvin palvelun perusideaa. AirBnB tarjoaa mahdollisuuden majoittua paikallisen ihmisen kodissa. Ja tätä kautta saat ehkä hitusen paremman käsityksen siitä, minkälaiselta arki näyttäytyisi, jos oikeasti asuisit kyseisessä paikassa. Petaat aamulla sängyn, haet postiluukusta tipahtaneen aamulehden, keität kahvit ja kokkailet aamupalaa keittiössä, ihan niin kuin normaalisti tekisit kotona.
airbnb

Omakohtaisia kokemuksia

Ensimmäinen AirBnB kokemukseni jäi vahvasti mieleeni. Olimme varanneet majoituksen erään saksalaisen miehen luota Brooklynista. Mies teki pitkää päivää YK-tehtävissä ja palasi aina iltamyöhällä kotiin nukkumaan, jotta nousisi taas seuraavana aamuna aikaisin mennäkseen töihin. Asunnon kotiavain oli jätetty kynnysmaton alle meitä varten odottamaan, jotta pääsisimme asettumaan taloksi.

Toisen kotiin sisälle astuminen ilman, että isäntä itse oli paikalla, tuntui melkoisen vaivaannuttavalta. Ihan kuin olisi murtautunut toisen kotiin. Tuntui niin oudolta hiippailla avain tuntemattoman ihmisen kotona ja katsella ympärilleen etsien johtolankoja siitä, mikä asukas oli miehiään. Ainakin afrikkalaisista sisustusesineistä ja huonekaluista hän ilmiselvästi piti.

airbnb

Olimme varanneet AirBnB:n kautta kodin vierashuoneen neljäksi yöksi käyttöömme. Vierashuone olikin ihan super kiva. Huone oli isojen, lattiasta kattoon kohavien ikkunoiden ympäröimä ja monin verroin siistimpi kuin Manhattanilla sijainnut reippaasti ajansaatossa rähjääntynyt hotellihuoneemme.

Hassu fiilis toisen kodissa hiippailusta jatkui koko ensimmäisen päivän. Eteisessä asettelin kenkäni siististi kenkähyllyyn ja vessassa käsiä pestessäni pyyhin altaan reunalle roiskuneet vesipisarat heti pois näkyvistä. Hotellihuoneeseen majoittuessani olisin vain potkinut kengät pois jaloistani sen suuremmin niitä asettelematta kauniiseen riviin tai pessyt käteni vesiroiskeista sen enempiä välittämättä. Olin ihan hassu koko ensimmäisen päivän enkä oikein tiennyt, miten päin toisen kodissa pitäisi olla. En ollut sanan normaalissa merkityksessä vieras, sillä maksoin huoneestamme, mutta en ollut kuitenkaan hotellissa, jossa olisi saanut olla paljon vapautuneemmin.

Huoneen vuokraaja asui samaan aikaan asunnossa kanssamme koko majoittumisemme ajan enkä ensimmäisenä iltana meinannut saada unta, kun odottelin asukasta myöhään yöllä töistä kotiin saapuvaksi. Eihän sitä voinut tietää, minkälainen asukas oli kyseessä, ettei olisi vaikka pahemman luokan roisto! Vihdoin asukkaan tultua kotiin, mietin kuumeisesti, hypinkö tervehtimään asukasta tukka pystyssä ja yöpuku päällä vai esitänkö vain omassa huoneessa nukkuvaa. Pienen ajatusten pallottelun jälkeen päätin mennä tervehtimään häntä vasta aamulla.

airbnb

AirBnB:n plussat

Ehdottomasti AirBnB:n yksi parhaimpia puolia on juuri paikallisen luona asuminen. Tuolloin saat ihan erilaisen näkemyksen siitä, miten kyseisessä maailmankolkassa asutaan ja eletään arkea. AirBnB:ssä asukas itse ei aina välttämättä lähde muualle siksi aikaa, kun majoitut hänen asuntoonsa. Toki luulen, että edelleen suurimassa osassa tilanne on päinvastainen, eli toisen kotiin majoittuja ei näe kodin asukasta vierailunsa aikana ollenkaan.

Kun majoitut toisen kotiin, tutustut paremmin toiseen kulttuuriin. Paikallinen pystyy vinkkaamaan aivan eri tavalla niistä kokemisenarvoisista paikoista, joita perusturre ei välttämättä muuten löytäisi. Meille vinkattiin erinomaisesta meksikolaisesta ravintolasta Brookylinissa nimeltään Chavela´s, jota emme olisi löytäneet ilman paikallisen suositteluja. Tästä postauksesta pääset lukemaan kyseisestä ravintolasta hieman enemmän, sillä se lukeutuu yhdeksi ehdottomasti parhaista ravintolakokemuksistani maailmalla. Meksikolaisten ruoka-annosten herkuttelun lomassa aloimme haaveilemaan matkasta Meksikoon. Enpä olisi tuolloin uskonut, että haave käy niinkin pian kuin jo nyt joulukuussa toteen!

airbnb

Kun aamulla herättyäni ja tukan kammattuani, päätin lähteä esittäytymään, oli asukas jo harmikseni lähtenyt taas töihin. Illalla oli parempi tuuri ja pääsin sanomaan käsipäivää. Oli kiva vaihtaa ajatuksia Saksassa, Suomessa ja New Yorkissa asumisesta ja kuulla, miten mies oli päätynyt Afrikassa vietettyjen vuosien jälkeen työskentelemään New Yorkkiin. Nämä paikallisten ihmisten kohtaamiset ovat matkustamisessa yksi parhaita asioita. Toisten elämäntarinoista, kokemuksista ja näkemyksistä oppii aina itsekin jotain uutta.

AirBnB:n plussiin kuuluvat ehdottomasti itse kodit. Niin persoonallisia ja autenttisesti sisustettuja koteja on paljon ja ne sijaitsevat mitä mielenkiintoisimmilla asuinalueilla. Kotien rinnalla samasta muotista sisustetut hotellihuoneet jäävät auttamattomasti kakkoseksi. Lisäksi AirBnB:n kautta vuokratut kodit ovat yleensä halvempia kuin hotellien hintataso. Hinta-laatusuhteeltaan AirBnB:ssä yleensä siis voittaa.

AirBnB käytön suhteen olen vielä aika aloittelija, sillä Brooklynissa sijaitseva vierashuone oli tosiaan ensimmäinen, jonka olen AirBnB:n kautta vuokrannut. Sen verran hyvät kokemukset kuitenkin palvelusta jäi, että muutama koti on jo varattu tulevalle matkalle. Meitä on Meksikon reissulle lähdössä isompi kaveriporukka ja AirBnB:n yksi ehdoton hyöty on myös se, että kaveriporukalla isonkin talon vuokraaminen tulee hotelleissa asumista paljon halvemmaksi. Eikä esimerkiksi oma poreallas kattoterassilla kuulosta minusta yhtään hullummalta!

Myös check-in ja check-out on niin ihanan helppoa. Yleensä asukkaalle ei ole niin väliä, mihin aikaan päivästä päätät ilmestyä paikalle. Viimeisenä New Yorkin päivänä seikkailin vielä pitkälle iltapäivään Brooklynissa ja vasta muutamaa tuntia ennen lennon lähtöä kävin hakemassa matkatavarani asunnolta. Niin ihanan vaivatonta!

airbnb

AirBnB:n miinukset

Miinuksiakin toki löytyy. Kodin tai huoneen varaamisessa on aina hieman oma rumbansa, jossa varaajien henkilöllisyys tunnistetaan joko passikopioiden, LinkedIn- tai Facebook-profiilia hyödyntämällä ja lisäksi vuokraajan on aika usein kerrottava muutaman sanalla itsestään, kuka oikein on ja mistä tulee. Vuokranantajalla on aina oikeus hylätä varauspyyntö syystä taikka toisesta. Olen myös törmännyt siihen, että AirBnB:ssä kotia vuokrataan tietyllä hinnalla, mutta varauspyynnön lähetettyään hinta pompsahtaakin mainittua reippaasti suuremmaksi. Tällöin toki vuokraajalla on oikeus perua varauksensa. AirBnB:n liittyy siis jonkin verran sellaista ylimääräistä säätämistä, mitä harvemmin tapahtuu, kun varaat hotellihuonetta.

On myös muistettava, että AirBnB on palvelualusta eikä se takaa, että kaikki vuokrattavat kodit ovat oikeasti ihmisten koteja.  Tavallisten ihmisten lisäksi koteja vuokrataan  yhä enemmän ihan bisnesmielessä eikä niin, että asukas silloin tällöin laittaisi kotinsa hetkeksi vuokralle. Tällöin idea jonkin tavallisen tallaajan kotona asumisesta vähän kärsii.

AirBnB:n käytössä on muistettava myös kulttuurierot. Jos Suomessa kengät tulee ottaa aina pois kotiin mentäessä, ei jenkeissä sitä välttämättä tarvitse tehdä. On hyvä olla tietoinen siitä, miten käyttäytyminen eroaa kulttuurista toiseen. Mitä on ja mikä ei ole soveliasta tehdä majoittuessa toisen kotiin. Toisaalta se koskee kaikkea matkustamista, eikä ole vain AirBnB sidonnaista.

Brooklyn

Minkälaisia kokemuksia teillä on AirBnB:n käytöstä? Olisi kiva kuulla, onko teidän kokemuksenne kallistuneet enemmän plussan vai miinuksen puolelle. Minulla fiilikset kallistuvat ehdottomasti plussan puolelle.


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

Ei kommentteja

Jätä kommentti