Yleistä

Miten sysipimeästä marraskuusta selviää? Valomaalaamalla!

Sysipimeä marraskuu on täällä! Väsymys on aivan huipussaan, makeanhimo on ihan mieletön ja olo on kovin vetämätön. Kaamosväsymystä siis selvästi havaittavissa. Hihassa on kuitenkin yksi kiva vinkki kaamosväsymyksen torjumiseen ja se on valomaalaus. Ei ole parempaa ajankohtaa harjoitella valomaalausta, kun säkkipimeät illat! Ja vaikka ympärillä on pelkkää pimeyttä, niin tämä homma jaksaa ilahduttaa ja inspiroida. 

Valomaalauksessa valokuvaan ikään kuin maalataan valon liikettä erilaisia valonlähteitä ja pitkää valotusaikaa hyödyntämällä. Veikeitä kuvia saa aikaan jo pelkän taskulampun turvin.  Tässä hommassa luovuus ja kekseliäisyys ovat vain rajana siihen, minkälaisen lopputuloksen saat kuvaasi syntymään. Ja se tekee valomaalauksesta niin koukuttavaa ja hauskaa puuhaa! Ikinä et tiedä ennalta, minkälainen lopputulos kameran ruudulle pompsahtaa.

Homma on mielettömän hauskaa maalailet valolla sitten yksin tai kaverin kanssa. Pitkä valotusaika (10 sekunttia tai siitä pidempi aika) takaa sen, että valolla maalaamista pystyy hyvin tekemään myös ilman apuvoimia. Kameran jalusta on kuitenkin hyvä työväline maalatessa, mutta ilman sitäkin toki pärjää. Kunhan kamera on aseteltu tukevalle alustalle, josta sillä on helppo kuvata haluttua kohdetta.

Ajattelin näyttää teille muutamia netistä napaamiani esimerkkejä valomaalaamisesta. Josko nämä esimerkit insipiroisivat ja innostaisivat! Valomaalaustahan on harrastettu lähes yhtä kauan kun valokuvaaminen on ollut olemassa. Yksi kuuluisimmista taiteiljoista, joka käytti valomaalausta yhtenä taiteensa ilmaisukeinona on kaikkien tuntema Pablo Picasso.

Kuva: Light Painting History

Suomalaisista valokuvataiteiljoista Pekka Luukkola tekee mielettömän kauniita, harmoonisia ja vähäeleisiä valomaalauksia. Suomalaisen sielunmaisemaan nämä kauniit järvimaisemat uppoavat kertaheitolla. Pekan kuvissa valonlähteenä on käytetty jonkinlaisia lyhtyjä, jotka ovat olleet soutuveneen airojen päässä jättäen jälkeensä kauniin valojuovan järven vedenpintaan. Todella, todella kaunista, ei voi muuta sanoa.

Kuva: Pekka Luukkola Homepage

Susan Sims on yksi tunnetuimpia valomaalareita. Hän on tuonut valon avulla ihmisten ääriviivat kuviin ilman, että henkilöä itseään ei kuvista erota.Tämä on hauska ja helppo tapa kokeilla valomaalausta Susanin tapaan.

susan_sims

Kuva: Light Painting Artist Susan Sims-Hillbrand

Vinkit valomaalaukseen
  • Tarvitset kameran, jolla voit säätää valoitusaikaa tai käyttää bulb-toimintoa.
  • Kameran jalusta ei ole pakollinen, mutta helpottaa kuvaamista huomattavasti. Valomaalauksen aikana kameran on oltava tukavalla alustalla, jotta valon liike näkyy kuvassa tarkkana.
  • Valomaalauksessa siveltiminä toimivat erilaiset valonlähteet kuten taskulamppu ja pyörän takavalo. Kokeile askarrella myös itse erivärisiä valonlähteitä. Esimerkiksi askarteluliikkeestä voi hankkia värikkäitä papereita, jonka takaa suodatat valoa kuvaamaasi kohteeseen.
  • Kuvan onnistumiseksi säädä ISO-luku mahdollisimman pieneksi ja pienennä kameran aukkoa.
  • Kuvan tarkennuksessa käytetään automaattitarkennusta. Automaattitarkennuksen tehtyäsi, vaihda tarkennus manuaaliasetuksille. Pilkkopimeässä automaattitarkennus ei enää löydä kohdetta ja kuvasta tulee epätarkka, jos asetuksia ei vaihdettaisi kuvan ottohetkellä manuaaliasetukselle.

Lopuksi tähän vielä Youtubesta löytämäni video valomaalaamisesta. Inspiroivia hetkiä valomaalauksen parissa!

 


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

Ei kommentteja

Jätä kommentti