Matkakohteet

Unelma ikilomasta

Luulen, että lähes jokainen meistä on joskus saanut itsensä kiinni haaveilemassa irtiotosta. Pallottelemassa ajatuksiaan siitä, miltä tuntuisi jättää arki hetkeksi taakseen ja tehdä jotain sellaista, mihin tämän päivän oravanpyörässä ei liikene aikaa. Minkälaisena sinun irtiottosi näyttäytyisi? Voisiko se esimerkiksi olla unelma ikilomasta?

Halu irtiottoon on mielestäni vahvasti nykypäivän ilmiö. Hektisen arjen keskellä, jossa stressi, kiire ja deadlinet painavat päälle, moni haaveilee leppoisammasta arjesta, jossa eletään omien aikataulujen mukaan ja nautitaan niistä merkityksellisistä asioista, jotka koetaan kasvattavan yksilön omaa onnellisuutta. Luulen, että eri sukupolvet ovat aina salaa haaveilleet irtiotosta, mutta nykypäivänä uskalletaan ehkä repäistä aikaisempaa rohkeammin  itsemme irti tutusta arjesta. Mitä mieltä olette? Vai onko vai niin, että nykyään näihin mielenkiintoisiin tarinoihin omien haaveiden toteuttajista törmää aikaisempaa useammin eri medioiden kanavissa?

Bongasin Youtubesta ikilomalaisten matkavlogin jo jokin aika sitten ja ajattelin heti, että tästä löydöstä pitää vinkata teille! Ikilomailijat Titta Pousi ja Thomas Halloran ovat helsinkiläinen, kolmissakymmenissä oleva pariskunta, jotka lähtivät toteuttamaan omannäköistä irtiottoaan, ikilomaansa, reissaten pitkin maailmaa.

Puolentoista vuoden aikana ikilomailijat ovat tutustuneet kahdeksan eri maan kulttuuriin ja arkeen eri puolella maailmaa. Elämyksiä on haettu matkustamalla Trans-Siberian junalla, yöpymällä jurtassa keskellä Mongolian aroa sekä pystyttämällä teltta yhdeksi yöksi Kiinan muurin vartiotorniin – näin muutamia mainitakseni.

Haaveet ovat pariskunnan mielestä tarkoitettu toteutettavaksi. Ikilomailun ohessa reissukaksikko on haaveillut oppivansa kuvaamaan ja editoimaan reissukuulumisiaan viihdyttäviksi matkakertomuksiksi. Ja koska haaveet on tehty toteutettaviksi, tätä nykyä parivaljakon matkassa virtuaalista ikilomaa viettää noin 8000-10000 omasta irtiotosta haaveilevaa seuraajaa.

ikilomalla

 Unelma ikilomasta syntyy

Ennen ikilomaansa Titta ja Thomas työskentelivät muutaman vuoden mainonnan, viestinnän ja palveluiden johtamisen parissa, kunnes syksyllä 2015 päättivät toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa luovasta yhteisestä projektista. Maailmalla oli reissattu reppuselässä pienellä budjetilla jo aiemmin.

”Melkein aina loman viimeisinä päivinä on tuntunut, että reissu on tullut päätökseensä aivan liian nopeasti. Ajatus yhteisestä irtiotosta alkoi muodostua vähitellen, kun leikittelimme ajatuksella, että mitäpä jos lomalla voisi olla ikuisesti tai ainakin niin pitkään kuin hyvältä tuntuu? Päätimme, että oikea aika elämämme reissulle olisi mahdollisimman pian, muuten matka saattaisi jäädä tekemättä.”

Unelman työstäminen todeksi vie aikaa ja vaatii lujaa tahtoa. Motivaatiota irtioton toteuttamiseksi pidettiin yllä suunnittelemalla ja unelmoimalla tulevasta reissusta säännöllisesti, joka piti säästömotivaatiota yllä. Reissua suunniteltiin ajatustasolla useampi vuosi, mutta noin vuosi ennen reissua unelmat alkoivat konkretisoitumaan, ja Titta ja Thomas päättivät ikilomansa alkamisajankohdan. Lähdön hetkellä hyvästeltiin vakituiset työsuhteet, irtisanottiin vuokra-asunto ja hypättiin kohti tuntematonta – määrittelemättömän pitkälle maailman matkalle.

”Olemme oppineet, että minkä tahansa unelman toteuttaminen on mahdollista, jos jaksaa nähdä vaivaa sen toteuttamisen eteen.”

ikilomalla

ikilomalla

ikilomalla
ikilomalla
Rohkeasti hyppy tuntemattomaan

Nykypäivän elämässä, jossa kaikilla asioilla on jokin deadline ja jossa kiire tuntuu sumentavan pään, toivotaan irtiotolta mahdollisuutta pysähtyä tähän hetkeen. Jotta voisi nauttia aamukahvinsa kerrankin niin, että kahvin makua jää oikein ajatuksella maistelemaan eikä niin, että vain hörppää kupin tyhjäksi kahdella huikalla, kun on kiire jo jonnekin muualle. Olisi aikaa unelmoida ja antaa ajatusten virrata niin, että ajatukset lähtisivät kulkemaan aivan uudenlaisia reittejä. Tuntea, että koko maailma on avoin, mitä ikinä päätät lähteä tekemään. Irtiotolta toivotaan hetkeen pysähtymistä. Sitä, että voisi todella jäädä rauhassa pohtimaan sitä, mitä elämältä oikein seuraavaksi haluaa.

”Meitä ei pelottanut eikä arveluttanut reissuun lähtö. Taloudellisesti tiesimme pärjäävämme säästöjemme avulla ja ikiloman jälkeen tiesimme työllistyvämme nopeasti joko samantyylisiin työtehtäviin, josta poistuimme ikilomalle tai vaihtoehtoisesti oman yrityksen parissa.”

On ihana seurata ihmisiä, jotka uskaltavat rohkeasti toteuttaa omia haaveitaan. Ihmisiä, jotka uskaltavat poiketa tutulta urautuneelta polulta, hypätä tuntemattomalle maaperälle.

ikilomalla

ikilomalla

Uusi intohimo vie mennessään

Titta ja Thomas olivat pitkään haaveilleet yhteisestä projektista, jossa voisivat hyödyntää molempien vahvuuksia. Heille ikiloma tarkoittaa ennen kaikkea uuden oppimista, aikaa haastaa itsensä uuden asian äärellä.

”Halusimme oppia tekemään videoita ja kertoman tarinoita. Ajatus blogin / vlogin perustamisesta vahvistui vasta viime hetkellä, kun pohdimme, että olisiko meillä riittävästi intoa ja aikaa panostaa säännölliseen sisällön tuottamiseen. Innostuimme kokeilemaan ja tarinankerronta imaisi meidät nopeasti mukaansa. Emme osanneet valokuvata emmekä videokuvata juuri ollenkaan ennen reissuun lähtöä. Ensimmäisen videon, ikilomalla trailerin, kuvasimme pelkällä kännykällä.”

Ikilomalaisten vlogeista on tullut suosittuja varmasti juuri siitä syytä, että niistä välittyy ihmisten aitous ja aidot kokemukset. Turha kiiltokuvamaisuus on jätetty pois. Ikilomailijat ovat rohkaisseet omalla esimerkillään ihmisiä haaveilemaan omista unelmistaan ja samalla tuoneet kaukomaiden auringonpaistetta Suomen kaamoksen keskellä nököttävien ihmisten kotisohville.

”Antoisinta on, kun editointipöydällä kaikki videoklipit lopulta loksahtavat paikoilleen ja oma iho menee kananlihalle hyvästä fiiliksestä. Se on paras tunne, koska silloin tietää, että video on oikeasti hyvä. Kun video on hyvä, sitä jaksaa katsoa itsekin monta kertaa. Paras ahaa-elämys oli, kun tajusimme, että katsojia kiinnostaa meidän puhuminen ja aidot kokemukset. Silloin päätimme alkaa tekemään aitoja vlogeja varsinaisten kiillotettujen matkadokumenttien sijaan.”

ikilomalla

ikilomalla

ikilomalla

Kestääkö ikiloma ikuisesti?

Ikilomalaiset ovat löytäneet reissunsa aikana intohimonsa tarinnan kerrontaan ja videoiden kuvaamiseen. Sitä he haluavat tehdä tulevaisuudessa myös työkseen, sillä videot ja vlogit ovat nykyaikainen tapa kertoa tarinoita niin vapaa-ajalla kuin liike-elämässäkin.

Ikilomalaiset eivät ole epäröineet kertoa ääneen omia unelmiaan monelle tuhannelle seuraajalleen. Rohkea veto tänä päivänä, jolloin suurista haaveista ollaan usein hipihiljaa tai mainitaan vain muutamalle hengenheimolaiselle. Ikilomalaiset ovat näyttäneet mallia siinä, että omista unelmista pitää puhua. Vain sillä tavoin omat pilvilinnat konkretisoituvat ja se jos mikä vie haavetta eteenpäin.

ikilomalla

Monen seuraajan harmiksi ja suureksi yllätykseksi, ikilomalaiset ilmoittivat eilen, että puolentoista vuoden loma loppuu tähän.

”Unelmoimme tällä hetkellä oman yrityksen perustamisesta. Unelmoimme, että voisimme tehdä tarinankerrontaa työksemme ja että työpiste voisi käytännössä olla joustavasti missä päin maailmaa tai Suomea tahansa. Luultavasti kahden vuoden päästä meillä on käynnissä kovaa puksuttava yritystoiminta. Haaveilemme, että ikilomafiilis tulee säilymään tavallisessa arjessamme, vaikka olisimmekin työelämässä. Haluamme nauttia pienistä asioista joka päivä ja elää hetkessä. Vaikka emme olisi ulkomailla, uskomme, että tulemme tekemään vlogeja jatkossakin.”

Ehkä kaiken haaveilun lomassa on hyvä pitää mielessä, että irtiottokin arkipäiväistyy. Kun unelmat toteutuvat, haaveilun kohteet vaihtuvat toisiin. Tulee uusia, isompia unelmia. Ja näin sen kuuluu mennäkin. Ihmismieli toimii näin.

”Olemme oppineet arvostamaan joustavaa ajankäyttöä ja sitä, että saa tehdä asioita, joista eniten nauttii. Rakastamme uusia kokemuksia, kauniita maisemia, kiinnostavia kulttuureita, vapauden tunnetta, uusia ruokaelämyksiä, valkoisia hiekkarantoja, palmupuiden huojumista, uusien ihmisten kohtaamista, lentokoneessa istumista ja ajatonta reissutunnelmaa.

Käy katsomassa ikilomalaisten inspiroivat matkavlogit heidän reissuiltaan mm. Intiasta, Mongoliasta, Kiinasta, Australiasta, Uudesta-Seelannista ja Etelä-Afrikasta Youtube kanavalta Ikilomalla travel. Ja ole rohkea, paljasta oma unelmasi muille. Silloin olet askeleen lähempänä oman unelmasi toteutumista!

ikilomalla

 


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

2 Kommenteja

 • Reply
  IKILOMALLA
  joulukuu 21, 2016 at 12:12

  Ai että kuinka ihanan tarinan kirjoitit meistä! Kiitos miljoonasti Anna – tätä oli kiva lukea.

  Yllätyspaluumme keräsi kyllä paljon palautetta – niin tsemppaavaa kuin pettynyttäkin. Vaikka monia harmitti ikiloman loppuminen, meille se oli merkki, että tarinoistamme on aidosti tykätty. Se tuntui todella hyvältä.

  Tällä hetkellä nautimme Suomen talvesta vaaleanpunaisten lasien takaa ja fiilistelemme maalaiselämää sekä joulua. Uusi vuosi tulee tuomaan meille paljon uusia haasteita ja lähdemme innolla niitä kohti. Kädet oikein kihelmöivät kun odotamme mitä kaikkea pääsemme tekemään seuraavaksi.

  Ikilomalla kiittää ja kuittaa. Vaikka maailman matka on ohi, videoiden tekeminen jatkuu. Uusi vlogi on luvassa joka perjantai meidän YouTube kanavallemme. 😉

  Hyvää joulua Anna ja kivaa tulevaa vuotta!

  Titta ja Thomas

  • Reply
   Anna
   joulukuu 23, 2016 at 11:56

   Kiitos Titta ja Thomas! Oli kiva tehdä teistä juttua ja tosiaan niin kuin postauksessa mainitsinkin, itse olen teidän vlogeja seuranneena tajunnut, että se ensimmäinen askel omien haaveiden toteuttamiseen on juuri se haaveen ääneen sanominen!

   Mielenkiinnolla jään odottamaan teidän uusia vlogejanne! Ovat aina päivän piristyksiä, tuulahduksia maailmalta 🙂

   Ihanaa joulua myös teille ja onnea tulevalle vuodelle!
   Anna

  Jätä kommentti