Meksiko

Paratiisisaari Isla Holbox

Aamu Holboxilla alkaa kukon kiekuessa hyvän huomenen toivotukset. On aika herätä, sillä aivan pian aurinko nousee horisontista taas uudeksi paahtavan kuumaksi päiväksi paratiisimaisella Holboxin saarella. 

Isla Holbox on pieni, vielä suurilta turistimassoilta piilossa oleva paratiisisaari Meksikonlahden rannalla. Aamu toisensa jälkeen avautuu kirkkaan sinisenä taivaana, auringon lämpimien säteiden herätellessä lempeästi uuteen chilliin päivään. Otat vilvoittavan suihkun gekko ystäväsi ihmetellessä puuhiasi kaislakaton rajasta niin kuin jokaisena edeltävänäkin aamuna. Päivän asuksi valitsef bikinit. Flipflopitkin ovat hieman turhat, pienessä kylässä, hiekkateitä tallustaessa pärjää vallan mainiosti ilman kenkiä.

Holboxin keskusta on vain muutaman askeleen päässä majapaikastasi, sillä kaikki hostellit ja hotellit ympäröivät pientä keskusta-aluetta. Saarelta löytyy useampi persoonallinen, siisti hostelli sekä pieniä hotelleja. Tänne suuret hotelliketjut eivät ole saaneet rakentaa ja toivottavasti tilanne pysyy myös sellaisenaan.

Hiekkaisia tienvarsia reunustavat tuulessa huojuvat palmut, talojen piha-alueet on koristelut kookospähkinöillä ja simpukoilla. Talot ovat matalia, iloisin värein maalattuja ja usean talon seinää koristavat paikallisten taiteilijoiden maalaamat upeat muraalit. Jos Holboxia pitäisi kuvailla yhdellä adjektiivilla, se olisi värikäs. Talojen väriloiston lisäksi tienvarsia koristavat eri väriset viirit, jotka lepattavat iloisesti tuulessa.

paratiisisaari_isla_holbox_15

Aamupalapaikkoja saarelta löytyy useita. Halvimmat niistä ovat katukeittiöitä, joissa myydään maittavia tacoja. Yksi taco irtoaa 11 meksikon pesolla, joka euroiksi käännettynä on noin 50 senttiä. Saarelta löytyy sen kokoon nähden huomattavan paljon eri ravintoloita ja kahviloita monessa eri hintatasossa. Useat niistä ovat niin hurmaavasti sisustettuja, että jo pelkkä ravintolan ulkonäkö saa esteetikon astumaan ovesta sisään ja tilamaan smoothien. Yksi tällainen ehdottomasti suosittelujen arvoinen paikka on Colibri Cafe. Myös pieniä käsityöliikkeitä löytyy kylästä paljon.

paratiisisaari isla holbox

isla_holbox_

Matka keskustasta jatkuu muutamien satojen metrien päässä siintävän hiekkarantaan. Rannalle saapuessa edessä aukeaa turkoosina hohtava lämmin meri. Jalkapohjia pistelevät lukemattomat pienet simpukankuoret, joita voisi vaikka lapioida, niin paljon niitä on. Ranta on suurilta osin autio, täällä pienet hotellit eivät vielä ole vallanneet koko rantaviivaa. Ei ole mitenkään mahdotonta löytää  omaa rauhallista leiriytymispaikkaa paahtavan auringon alla.

Rantaviivaa eteenpäin sipsutellessa vastaan tulee useita isoja punaisin piikein varusteltuja meritähtiä. Siirryttäessä rantaveteen kahlaamaan edessä vilahtelee kauniita, pieniä ja värikkäitä pikkukaloja. Rantahietikolta löytyy useita kuolleiden rapujen panssarikilpiä ja vastaan voi tulla jopa kuollut mustekala, jonka lonkeroita on tovi mielenkiintoista ihmetellä.

isla_holbox_

Iltapäivällä auringon paahtaessa kuumimmillaan on hyvä siirtyä rantaveteen vilvoittelemaan. Holboxin saari on kuin iso hiekkadyyni, jossa rantavesi on hyvin matalalla pitkän matkaa aavalle merelle päin kahlatessa. Iltapäivän auringosta on mukavaa nauttia istumalla matalassa vedessä tai vaihtoehtoisesti rantaveteen pystytetyissä riippukeinuissa. Jos hyvä tuuri käy, rantavedessä lekottelijan voi yllättää parvi lentokaloja.

isla_holbox

isla_holbox_

isla_holbox_

isla_holbox

Rantaviivaa tallusteltua useamman kilometrin matkan, voi kylään palata takaisin taksin kyydissä. Taksi ei tällä saarella ole aivan perinteinen, vaan hiekkakatuja pitkin huristellaan pienillä golfautoilla. Isla Holbox on pieni paratiisi myös koirille, joita näkyy katukuvassa paljon. Perrot hengailevat vapaasti kaduilla, ravintoloiden terasseilla, kaupoissa – ihan joka paikassa. Kulkukoiria nämä paratiisin asukit eivät kuitenkaan ole, vaan saarella asustaa iso joukko koiranomistajia. Saari on karvakuonojen temmellyskenttä, jossa turisteilta saa niin paljon rapsutuksia ja ihastelevaa huomiota kuin vaan koira ikinä voi vaan unelmoida.

isla_holbox_19

isla_holbox_12

isla_holbox_8

Illalla ihmetellään väärinpäin köllöttelevää kuuta ja kirkasta, tummanpuhuvaa tähtitaivasta. Heinäsirkat aloittavat joka iltaisen konserttinsa heinikossa. Auringon laskettua horisonttiin kylän keskustan valtaavat pienet katukeittiökärryt, joista saa ostaa churroja ja crepoja pieneen makean nälkään. Ravintolat avaavat uudelleen ovensa nälkäisille ja janoisille auringonpaisteen uuvuttamille ihmisille. Täällä on ihmisen hyvä olla.

Saari on todellinen Karibianmeren helmi! Pahoin kuitenkin pelkään, että tämä pieni ihastuttava saari, joka sijaitsee vain noin kahden tunnin ajomatkan päässä Cancunista on pian täysin turistien kansoittama. Holboxiin kannattaa mennä siis nyt!

 


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

Ei kommentteja

Jätä kommentti