Meksiko

10 things to do in Yucatan, Mexico

Jukatanin niemimaa Meksikon itäosassa on ihanteellinen reissukohde. Meri Maya Rivieralla kimmeltää turkoosina, pelikaanit lentelevät rennon letkeästi yläpuolellasi ja lämpimään mereen on ihana pulahtaa. Jalkojen alla lämmittää hienon hieno, valkoinen hiekka ja Meksikon kaunis luonto ja eläimistö ympäröivät joka puolella.

Jukatanin niemimaalle reissatessa ei kannata missään nimessä jämähtää yhteen paikkaan koko reissun ajaksi, sillä kaikenlaista nähtävää alueella on todella paljon. Suosittelen ehdottomasti tutustumista paikallisiin kyliin, jossa kokee paikallisten elämää ja arkea huomattavasti paremmin kuin mitä turistirannoilla koskaan pääsee näkemään. Tässä 10 asiaa, jotka mielestäni ehdottomasti kannattaa Jukatanin niemimaalla nähdä ja kokea!

1. Valladolid

Valladolidin pienet, kapeat, elämää sykkivät kadut, suloinen rähjäisyys ja iloisesti maalatut talot vievät kaikessa söpöydessään palan matkailijan sydämestä. Idyllinen, pieni kaupunki keskellä Jukatanin niemimaata on ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka. Vaikka turistien suosimat valkoiset hiekkarannat ovat tästä kaupungista kaukana, Valladolid tarjoaa erinomaisen näkymän perinteisen meksikolaisen pikkukaupungin arkeen. Kaupungin hyvänä puolena on juuri se, ettei tänne jokainen Cancunin ja Playa De Carmenin valloittanut jenkkituristi viitsi eksyä. Kaupunki tarjoaa  useita mieleenpainuvia arkipäiväisempiä kokemuksia, jossa pääset tarkemmin tutustumaan siihen, miten pienen meksikolaiskaupungin asukkaat elävät. Kauppahallissa kannattaa käydä mauste- ja hedelmäostoksilla. Aamupalalle suunnataan kaupungin keskusaukion tuntumaan ja syödään paikallisten suosimassa tacopaikassa, Taqueríassa. Keskipäivän kuumuutta paetaan kaupungin laidalla sijaitsevalle upealle cenotelle vilvoittelemaan.

2. Akumalin vesikilpikonnat

Yllätyin, miten läsnä luonto ja sen eläimistö ovat Meksikossa. Jukatanin niemimaa on pitkälti metsien peitossa ja eläimistöön törmäsi tuon tuosta. Myös meressä snorklatessa näkee paljon koralliriuttoja ja niissä asuvia kaloja. Lentokalaparvikin voi tuurilla lentää suoraan meressä kahlaavan syliin.

Akumalissa, lähellä Tulumia, on ranta, jonka rantavedessä pääsee bongailemaan vesikilpikonnia. Paikka on myös siitä kiva, että samaisella rannalla näkee paljon muutakin meren eläimistöä kuten kalmareita, rauskuja ja värikkäitä korallikaloja.

3. Tulum

Jos on valmis matkustamaan monta tuntia nauttiakseen Jukatanin niemimaan kauneudesta, en mistään hinnasta jättäisi matkaohjelmasta pois luonnonkaunista Tulumia. Tulum on sen naapurikaupunkeihin (Cancun, Playa de Carmen) verrattuna todella rauhallinen my happy place, jossa rannan ja kaupungin keskustan väliset matkat taittuvat mukavasti pyöräillen. Tulumin rantaviivaa mukailevan tien varrelta löytyy kaikki alueen useat bontique hotellit, jotka ovat niin boho chic kuin olla jo voi. Samalta hotellialueelta löytyy myös useita persoonallisen näköisiä ravintoloita sekä pikkuisia sisustus-ja vaatemyymälöitä.

Valitettavasti pienen, persoonallisen Tulumin ovat jo löytäneet kaikki. Tämä näkyy turistien suurena määränä ja korkeana hintatasona. Tulumin rantaviivaan rakennettua hotellialuetta ei voi kuitenkaan verrata mihinkään perinteiseen turisteille rakennettuun hotellikompleksiin. Alue on jollain tavalla hyvin kotikutoinen ja todella persoonallinen ja esteettisesti kaunis kokonaisuus. Ehdottomasti tulisin viettämään tänne muutaman päivän ja nauttimaan alueen tunnelmasta.

4. Nauti CocoLoco Beach Baarissa

Lomafiilis on ehdottoman kohdillaan, kun silmiesi edessä kimmeltää meri ja käteesi isketään kookospähkinä, Coco Loco, johon on miksattu kookosta ja rommia. Olotila ei voisi olla enää paljon rennompi, kun päätät istahtaa rantaviivan rajaan kyhättyyn keinutuoliin ja kuuntelet pauhaavaa merta. Biitsibaareja löytyy sieltä täältä rantaviivan välittömästä läheisyydestä. Suosittelemisen arvoinen biitsibaari on boheemin tyylikäs Coco Beach Tulum, jossa on puitteet todella kohdillaan.

4. Tutustu cenoteihin

Jos Jukatanin niemimaalla reissaat, et voi välttyä näkemästä yhden yhtä cenotea. Alue on cenoteista kuuluisa, sillä niitä löytyy tuhansia ympäri Jukatanin niemimaalta. Cenotet ovat eräänlaisia suuria kuoppia, johon maanalainen joki työntää vettä. Mayat kutsuivat cenoteja kaivoiksi ja sellaisilta ne tosiaan näyttävät. Useat cenotet sijaitsevat kokonaan maan sisällä, mutta niitä myös löytyy sellaisia, joiden katto on aikojen saatossa romahtanut. Kävimme reissullamme useammassa cenotessa uimassa ja sukeltelemassa ja niistä paras ja samalla myös turistien suhteen rauhallisin löytyy Valladolidin kylästä.

5. Tequila tasting

Pari shottia tequilaa heti aamutuimaan kuullostaa juuri siltä, että ollaan Meksikossa, tequilan kotimaassa. Lähellä Valladolidin kaupunkia sijaitsee suuri pelto, jossa kasvatetaan avaaget-mehikasveja. Näiden kasvien viljelyn jujuna on se, että niiden juurista valmistetaan tequilaa. Tiesittekö, että avageet-mehikasvi näyttävää ihan ananakselta? Tai tiesittekö, että mehikasvin kasvatus on pitkäaikaista puuhaa, sillä kasvi tarvitsee aikaa seitsemän kahdeksan vuotta ennen kuin se sadonkorjuussa nostetaan maasta ylös ja siitä aletaan valmistamaan tequilaa? Sadonkorjuu on hyvin fyysistä hommaa, sillä yksi mehikasvi painaa lähes viitsenkymmentä kiloa! Jos tequilan valmistustavat kiinnostavat, suosittelen vierailemaan Destilería Mayapanissa.

 
6. Syö paikallisten suosimassa taqueríassa

Meksikossa parhaat ruoka-annokset syöt paikallisten suosimissa taqueríassa, josta maittavat tacot ja tortillat saat pöytääsi muutamalla eurolla. Ruoan seuraksi kannattaa tilata Jamaican kukista uutettua mehua. Suosittelen myös maistamaan ylimakeaa horchata juomaa, joka on valmistettu riisistä ja kanelista. En vanno, että tykkäät horchatasta, mutta erikoisenmakuista juomaa kannattaa kerran kokeilla. Vihreää chayasta, limestä ja ananaksesta valmistettu chaya-mehu on taas todella, todella hyvää ja sitä toivoisi saavansa myös Suomesta.

Taqueríoiden lisäksi myös toreilta löytyy erityisen hyviä, paikallisten suosimia ruokapaikkoja. Heti aamutuimaan kannattaa torille suunnata ostamaan myös tuorepuristettua mehuja. Kotiinviemisiksi toreilta löytyy parhaat maustevalikoimat.

7. Holbox

En missaisi Holboxin saarta mistään hinnasta! Pieni, persoonallinen ja viehättävä Holbox on pala paratiisia, jota turistilaumat eivät vielä ole pilanneet. Tällä saarella nautitaan päiväsaikaan matalassa, lämpimässä rantavedessä lillumisesta sekä mahdollisuudesta löytää pala puhtaanvalkoisista hiekkarantaa, josta saat nauttia täysin yksin omassa rauhassasi. Iltaisin pienen saaren keskusaukio vilkastuu ja pääset nauttimaan kattavasta ravintolavalikoimasta. Täällä voit herkutella vaikka hummerilla aivan pilkka hintaan.

Holboxissa pääset nauttimaan myös katutaiteesta, sillä koko pieni kylä on täynnä upeita muraaleja. Pienistä putiikeista voit ostaa kauniita käsitöitä, täältä et perusturistirihkamaa löydä. Kylä on myös täynnä pieniä, söpösti sisustettuja kahviloita, joihin eksyy sisään jo pelkästään kauniin sisustuksen takia. Tämä on saari, johon mielelläni palaisin uudestaan.

8. Maya rauniot

Jukatanin niemimaalla kukoisti aikanaan rikas Maya-kultturi, josta on tänä päivänäkin nähtävissä vielä viitteitä siellä täällä. Alueelta löytyy muun muassa useita Maya kulttuurin aikaisia temppelialueita, joista kuuluisin on Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Chichén Itzá. Myös Tulumin rannan välittömästä läheisyydestä löytyy kauniita Maya raunioita. Muinaisiin raunioihin ja temppeleihin on hyvä tutustua heti aamutuimaan ennen keskipäivän kuumuutta. Mukaan on syytä varata pitkää pinnaa, sillä historialliset kohteet ovat valitettavan täynnä turisteja.

9. Piñata-ostoksille!

Meksiko on tunnettu piñatoista. Erinäköisiä ja muotoisia taidonnnäytteitä tehdään edelleen käsityönä paperimassasta ja silkkipaperista ja niitä myydään niin kadunvarsilla kuin pienissä juhlakaupoissa. Meksikolaisten juhlissa paperimassasta tehty taideteos on isossa osassa juhlallisuuksia. Seitsemänsakaraisen piñatan lisäksi koristeesta on myös erilaisia Disney- ja supersankari versioita lapsille. Vaikka piñatan osto ei olisikaan mielessä, kannattaa näissä pienissä juhlakaupoissa kerran käydä pyörähtämässä. Olin yllättynyt, miten upeita ja taidokkaita käsitöitä nämä todellisuudessa ovat.

10. Nauti!

Meksiko on täynnä kirkkaan iloisia värejä. Mielenkiintoiset, suussa sulavat maut vievät kielen mennessään. Auringon lämpö hellii ihoa ja varpaat on ihana työntää viileään, silkinpehmeään rantahiekkaan. Lintujen äänet ja heinäsirkkojen siritys herkistävät kuuntelemaan tarkasti, mitä ympärillä olevassa luonnossa tapahtuu. Iltaisin tulikärpäset aloittavat tanssinsa taivaalla. Mielenkiintoisiin eläin- ja hyönteislajeihin törmää yhtenään.  Maya riviera on takuuvarma paikka sille, joka haluaa nauttia lomasta kaikilla aisteillaan.

 

 


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

4 Kommenteja

 • Reply
  Maria
  maaliskuu 16, 2017 at 18:54

  Pastor- tacot ja coco loco, siitä on mahtava loma tehty 🙂

  • Reply
   Anna
   maaliskuu 16, 2017 at 20:42

   No näin on! 🙂

 • Reply
  alana
  maaliskuu 19, 2017 at 14:44

  Oi ihana ihana Meksiko. Holbox on kyllä ehkä parasta, mitä Jukatanilla on tarjota. <3 Superturistisen Chichén Itzán sijaan Jukatanin mayaraunioista suosittelisin Coban raunioita. Siellä ei juuri ruuhkia ole, ja raunioille saa ihan vapaasti kiivetä jne. Ja muistathan, että tequila on tequilaa vaan, jos se on valmistettu Jaliscon osavaltiossa! (tai Nayareilla, Guanajuatossa, Michoacanissa tai Tamaulipasissa) 😉

  • Reply
   Anna
   maaliskuu 21, 2017 at 17:46

   Moikka Alana! Kiva kuulla, että ruudun takaa löytyy muitakin Meksikoon ihastuneita. Holbox on kyllä aivan ihana, sinne vielä joskus päästävä takaisin 🙂 Ja totta, tequila on oikeata tequilaa vain tietyillä alueilla valmistettuna!

  Jätä kommentti