Italia

Ciao bella Venezia!

Terveisiä reppureissun ensimmäiseltä pysähdyspaikalta, Venetsiasta! Kesälomani starttasi maanantaina, jolloin heitin rinkan saman tien selkään ja hyppäsin Venetsian-lennolle. Seuraavat kaksi viikkoa on tarkoitus reissata itä-Euroopassa ja tavoitteena on bongata viisi maata: Italia, Slovenia, Kroatia, Bosnia ja Montenegro. Sen kummempaa reittisuunnitelmaa ei ole eikä näin ollen myöskään majapaikkoja ole etukäteen varattu. Niin kuin reppureissun henkeen kuuluu, vasta tienpäällä päätetää fiiliksen mukaan, minne sitä seuraavaksi nokkansa suuntaisi. Ensimmäisenä kohteena oli unenomainen, henkeäsalpaavan kaunis Venetsia, jossa mielestäni ehdottomasti kannattaa kerran elämässä vierailla.

Ensimmäinen silmäys Venetsiaan saapuessani ja jo heti tuntui siltä, että pitäisi nipistää itseään. Kaupunki edessä avautui hyvin unenomaisena, epätodellisena. Paikka oli kuin suoraan romanttisen elokuvan lavastuksesta, joihin törmää vain leffateatterin penkissä istuessa. Hyppäsin vesibussin kyytiin ja yritin sisäistää kaikkea ympärillä olevaa. Upeita, koristeellisia rakennuksia, kapeita kujia, gondoleita ja turkooseja kanaaleja. Ciao Bella Venezia!

Lentokoneesta käsin sai jo hyvän kuvan siitä, että Venetsia on kaupunkina todella pieni. Vain 8 neliökilometrin suuruinen alue. Kanaalien kaupunki on täynnä pieniä, mutkittelevia kujia ja suloisia kaarisiltoja. Välillä kujat päättyivät aivan yllättäen umpikujaan, toisinaan taas putkahdat kapeaakin kapeammalta kujalta aivan yhtäkkiä pienelle turisteja täynnä olevalle aukiolle. Kaupunki on tosi elämän labyrintti, jossa paremmaksikin suunnistajaksi tunnustautuva eksyy ihan varmasti kerran tai kaksi. Se on osa paikan charmia. Koskaan ei tiedä, mitä kulman takana odottaa.

Venetsia on ehdottomasti kaunein kaupunki, jossa olen koskaan vieraillut. Kaikkialla ja kaikki on aivan uskomattoman lumoavaa. Koristeelliset talot pieniä yksityiskohtia myöten, turkoosinvihreänä heijastuva vesi kanaaleissa, klassisen musiikin ulkoilmakonsertit pienillä piazzoilla, suussa viipyilevä hedelmäinen punaviini – lumoava kaupunki tarjosi kauneutta kaikille aisteille.

Ensivaikutelmani kaupungista, unenomainen ja lavastuksenomainen, jollain tavalla pitivät lopulta kuitenkin paikkansa. Vuosittain hiljalleen uppoavan kaupungin loistoa matkustavat ihmettelemään yli 30 miljoonaa turistia. Venetsia on nykyisin täysin vierailijoita varten. Sen historiallisessa keskustassa asuu enää noin 55 000 paikallista. Venetsia kokonaisuudessaan on yksi iso, mahtipontinen nähtävyys, mutta todellisesta venetsialaisesta arjesta sieltä on todella vaikea löytää minkäänlaisia viitteitä.

Venetsia on kallis paikka asua ja onhan se kovin epäkäteväkin. Kaikkialle on kuljettava veneellä tai jalan. Autoja kaupungissa ei ole. Myöskään lukuisat kanaalit ja sillat eivät ole se käytännöllisin valinta lapsiperheille. Itse asiassa kaupungissa näki todella vähän aivan pieniä lapsia.

Kaupunkia onkin kohdannut asukkaiden joukkopako, sillä kaupungista muuttaa ulos enemmän ihmisiä kuin sinne on halukkaita muuttamaan. Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana paikan väestöstä on huvennut jopa kaksi kolmasosaa!

Aika tuntuu pysähtyneen gondolien kaupungissa. Venetsia tuntuu virkistävältä poikkeukselta nykypäivän modernien betoniviidakkojen rinnalla. Toinen toisistaan upeampia kanaaleja ihastellessa tulee miettineeksi, minkälaista kaupungissa mahtoi olla sen loiston vuosina 1400-1500 luvulla? Venetsia on rikkaiden kauppiassukujen rakennuttama. Se on silkkitien pää, johon tuotiin aikanaan ylellisiä tuotteita kuten paperia, silkkiä ja mausteita kaukaa Aasiasta. Miltä mahtoi tuntua Venetsian mahtipontisuus kauppiaasta, joka on taivaltanut kuukausia ellei vuosia silkkitietä pitkin Venetsiaan saakka? Silkkitien vaikutukset näkyvät rakennusten koristeluissa, ne eivät ole tyypillistä italialaista tyylittelyä vaan viitteitä kaukaa idästä näkyy joka puolella.

Aika ei anna armoa. On ennustettu, että vuoteen 2100 mennessä merenpinta nousee niin merkittävästi, että Venetsiasta uhkaa tulla seuraava Atlantis. Mereen uppoavassa kaupungissa kannattaa siis ehdottomasti vierailla vielä kun voi. Venetsia on jotakin niin erikoislaatuista, mitä ei löydy mistään muualta maailmasta. Koko reissua en kuitenkaan pyhittäisi pelkästään Venetsialle. Vaikka kaupunki on yksi menneen maailman helmistä, käyvät kanaalien ja kapeiden kujien erikoisuus jossain vaiheessa toistamaan itseään. Muutamassa päivässä on saanut hyvän yleiskuvan, mistä paikassa on kyse ja antaa tilaa jo seuraaville kaupunkiin matkaaville turisteille.

 


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

Ei kommentteja

Jätä kommentti