Bosnia-Hertsegovina Italia Slovenia

Opas reppureissaamiseen Itä-Euroopassa

Olin tänä kesänä ensimmäistä kertaa kiertelemässä Itä-Eurooppaa reppu selässä. Haaveilin nuorena tyttönä reilaamisesta pitkin poikin Eurooppaa, mutta se jäi silloin tekemättä. Nyt vähän vanhempana totesin, ettei ikä ole mikään este sille, etten voisi tätä nuoruuden haavetta vieläkin toteuttaa.

Reppureissaaminen oli minulle matkaajana uudenlainen kokemus. Piti hankkia rinkka, miettiä mitä matkalle on hyvä pakata mukaan, miten maasta toiseen pääsee kulkemaan kätevimmin ja kuinka kasvattaa omaa epävarmuuden sietokykyä siitä, ettei tulevan yön majapaikasta ollut edeltävänä päivänä vielä mitään tietoa. Kokemuksistani kokosin teille oppaan reppureissaamiseen Itä-Euroopassa.

Kaiken kaikkiaan Adrianmeren rannalla sijaitsevissa Itä-Euroopan maissa on todella helppo reissata. Meidän reittimme kulki Italian Venetsiasta Slovenian Ljubljanaan, sieltä Kroatian Splittiin, josta matka jatkui Bosnia-Hertsegovinaan, Mostariin. Mostarista kuljimme pieniä vuoristoteitä pitkin Montenegroon, Kotoriin ja sieltä vielä lopuksi palasimme Kroatiaan, Dubrovnikiin.

Kauniit vuoristomaisemat, vaikuttavat solat, viiniviljelmät ja kirkkaan turkoosi meri olivat tälle alueelle tunnusomaisia. Turisteja ei Venetsian ja Kroatian rannikkokaupunkeja lukuunottamatta ole liikaa ja turismi varsinkin Bosnia-Hertsegovinassa ja Montenegrossa on vielä hyvin alkutekijöissään. Mikä on todella hyvä juttu reissaajalle, joka haluaa nähdä juuri sitä kulloisenkin kohteen normaalia, arkipäiväistä paikalliselämää.

Jugoslavian hajoamissota 1990-luvulla tuli esiin vahvasti ihmisten puheissa. Se on kipeä aihe, josta moni haluaa kertoa osansa. Suosittelenkin ennen reissuun lähtöä ottamaan enemmän selvää Jugoslavian hajoamissodan vaiheista, jotta ihmisiä, heidän taustaansa ja historiaansa ymmärtäisi paremmin.

Maat, joissa vierailimme

Kaikki viisi maata (Italia, Slovenia, Kroatia, Bosnia-Hertsegovina ja Montenegro) sijaitsevat Adrianmeren rannalla. Kroatia vie näistä maista suurimman siivun rantaviivasta. Italia, Slovenia ja Kroatia ovat EU-maita. Bosnia-Hertsegovina on mahdollinen EU:n ehdokasmaa, joka ei vielä ole täyttänyt jäsenyysehtoja, kun taas Montenegro on EU:n ehdokasmaa ja siellä paikallisena valuuttana on käytössä euro.

Kaupungit, joissa vierailimme

Venetsia, Split ja Dubrovnik olivat täynnä turisteja – lähes riesaksi asti. Venetsia on silti vierailemisen arvoinen kaupunki, johon kerran elämässä kannattaa ehdottomasti suunnata. Vetten päälle noussut kaupunki tuntuu nykyään lähes ulkoilmamuseolta, sillä paikallisten arkea sieltä on hyvin vaikea tavoittaa.

Kroatia on viidestä vierailemastamme maasta vähiten suosiossani. Splitissä bilettävät turistit ja Dubrovnikissa turistien täyttämä vanha kaupunki eivät tehneet vaikutusta minuun. Kroatiassa on varmasti useita rauhallisia, luonnonkauniita kohteita, mutta Splitissä ja Dubrovnikissa vierailleena, en liiemmin innostunut maasta. Vaikka Dubrovnikin vanha kaupunki on turistien kansoittama, on se silti ehdottomasti upein kaikista niistä vanhoista kaupungeista, jossa minulla on ollut mahdollisuus vierailla.

Montenegron Kotor on rauhallista lomailua rakastavien kohde. Luonto ympäröi joka puolella ja turisteja on vielä suhteellisen vähän. Pienen maan etuna on myös se, että kaupunkeihin ja erilaisiin nähtävyyksiin on helppo tutustua lyhyiden välimatkojen takia. Maa yllätti hintatasollaan. Vaikka turismia on vielä suhteellisen vähän esimerkiksi Kroatiaan verrattuna, Montenegro ei ole halpa maa turistille.

Slovenia ja Bosnia-Hertsegovina olivat reppureissun suosikkimaat! Molempia maita yhdisti kaunis luonto, todella ystävälliset ihmiset, mielenkiintoinen kulttuuri ja historia. Näissä kahdessa maassa olisin mieluusti viettänyt pidemmänkin ajan kuin mihin nyt oli mahdollisuus.

Liikkuminen

Itä-Euroopan maissa oli todella helppo matkustaa ja pääsääntöisesti käytimme busseja maasta toiseen siirtyessä. Busseja on hyvin saatavilla, ne ovat ilmastoituja ja matkustaminen niissä on halpaa. Enimmillään maksoin bussilipusta 20 euroa. Maasta toiseen päästäksesi riittää yksi bussikyyti eli kesken matkan ei tarvitse vaihtaa menopeliä. Myös rajamuodollisuudet olivat sujuvia 4/5 kerrasta. Bussit ovat kuitenkin hidas tapa matkustaa vuoristojen takia. Pisin veto, jonka teimme oli yli kahdeksan tunnin matka Ljubljanasta Splittiin.

Paras yhtiö, jota suosittelen käyttämään on Flixbus – siistit autot, todella hyvät istuimet ja ilmainen wifi käytössä koko matkan ajaksi. Miinusta puolentunnin myöhästelyistä aikataulussa.

Pienet matkat kaupunkien sisällä teimme lähes tulkoon pelkästään überillä. Homma toimi aina todella sujuvasti ja turvallisesti. Tuntui helpolta, kun fyysistä rahaa ei tarvinnut näissä tilanteissa vaihdella ja auto löytyi aina silloinkin kun takseja ei ollut ollenkaan näköpiirissä.

Majoitus

Vähän vanhempana reppureissaajana on ehkä astetta mukavuudenhaluisempi kuin mitä olisi parikymppisenä reissaajana. Olimme varautuneet yöpymään matkamme aikana toisinaan myös hostelleissa, mutta hyvän hintaiset AirBnB kämpät vetivät helposti pidemmän korren. AirBnB:t olivat hyvä vaihtoehto, asunnot olivat halpoja ja varustettuna kaikilla mukavuuksilla ilmastoinnista pyykkikoneeseen. Pyykkiä reissulla saikin pestä muutamaan otteeseen, joten tätä luksusta kannattaa kytätä, jos AirBnB kämpässä on tarkoitus majoittua.

Kuinka paljon aikaa kannattaa varata

Viisi maata, kaksi viikkoa. Reissutahti oli aika kova, mutta meille se sopi. Halumme nähdä paljon yhden reissun aikana. Kuitenkin ideaali aika tällaisen reissun tekemiseen olisi kolmesta neljään viikkoa, jotta jokaiseen maahan olisi mahdollisuus tutustua vähän tarkemmin. Nyt aikapulan takia meiltä jäi näkemättä Sloveniassa Postojnan tippukiviluola ja Bosnia-Hertsegovinassa Sarajevo. Harmittaa, sillä nämä kohteet olisimme todella halunneet nähdä. Reissaamisen kääntöpuoli on kuitenkin se, että aina jää jotain näkemättä.

Ruoka ja juoma

Tarjolla oli paljon kala- ja äyriäisruokia sekä liharuokia. Voitte kuvitella, että ruokajuomana viini on näissä maissa halpaa, halvimmillaan puolitoista euroa lasi. Veden hintaa kannattaa hieman tarkkailla ravintoloissa, ettei korkea hinta pääse yllättämään.

Varsinkin Bosnia-Hertsegovinassa ihastuin paikalliseen ruokaan, joka on saanut ainakin Mostarin alueella vaikutteita myös turkkilaisesta keittiöstä. Mostarissa ravintola Sadrvan ansaitsee maininnan, sillä täällä söi todella hyvää paikallista ruokaa edulliseen hintaan. Kotorissa ravintola Ladovina ansaitsee myös suuret kehut. Hieman syrjemmässä vanhan kaupungin keskustasta oleva ravintola tarjoili aamupalasta illalliseen kaikki annokset todella maittavina ja hintatasoon nähden suht edullisina.

Venetsiassa on ehdottomasti maistettava paikallisia suupaloja, cicchettejä! Paras viinibaari, jossa näitä herkkuja kannattaa maistella on Cantinone già Schiavi. Ljubljanasta taas löytyi persoonallisesti sisustettu Le Petit Cafe, josta saa oikein hyvää aamiasta.

Muista tipata! Hyvä nyrkkisääntö on, että tippi on noin 10-15% laskun loppusummasta.

Ihmiset

Ihmiset olivat niin ystävällisiä ja huomaavaisia. Monet halusivat puhua lähimenneisyyden sodista ja kertoa omaa tarinaansa siitä, miten sota heihin ja heidän ympärillä oleviin ihmisiin vaikutti. Varsinkin Mostarissa ihmiset olivat äärimmäisen ystävällisiä ja vieraanvaraisia vaikka sodan kauheudet ovat vielä monella niin hyvin muistissa.

Yllätyin, miten hyvää englantia suurin osa ihmisistä puhui. Ja vaikka ei olisi osattu kuin muutamia sanoja sanoa englanniksi, niin silti englantia haluttiin käyttää. Turistina on aina kohteliasta opetella muutama sana kohdemaan kieltä, sillä antaa myös itsestään paremman kuvan vierailijana.

Raha

Italiassa, Sloveniassa ja Montenegrossa ovat käytössä eurot. Bosnia-Hertsegovinassa käytetään markkoja ja Kroatiassa ovat käytössä kunat. Rahaa pystyy hyvin vaihtamaan suoraan automaateista, jolloin säästyy kantamasta suuria summia rahaa käteisenä. Automaatteja löytyy joka puolelta. Yleensä rahaa on turvallista nostaa pankkien seinistä sijaitsevista automaateista.

Pakkausvinkit

Tästä aiheesta olisi hyvä tehdä ihan oma tarkempi postauksensa, niin paljon vinkkejä tähän asiaan liittyen minulla olisi. Tässä kuitenkin vinkkini tiivistettynä.

Panosta hyvään rinkkaan, jota jaksat kantaa ja joka ei ole tilavuudeltaan liian suuri. Pitkillä reissuilla on hyvä ottaa mukaan kunnon lenkkarit, flipflopeilla rinkkoja ei kanneta. Kosmetiikkalaukussa kannattaa olla kahva (hengari), josta saat laukun helposti roikkumaan esimerkiksi ovenkahvaan eikä se näin ollen vie tilaa ahtaiden kylpyhuoneiden laskutasoilta.

Kannattaa ostaa muutama säilytyspussi (eng. packing cubes), joihin pakkaat kaikki vaatteet ja muut tavarat. Rinkasta on näiden avulla huomattavasti helpompi löytää etsimänsä tavarat. Ikea myy tällaisia säilytyspusseja halvalla, mutta niitä saa myös mm. Partioaitasta.

Repussa kulki mukanani myös pieni ensiapulaukku, josta löytyi laastarit, sideharsot, haavanpuhdistusaineet ja muiden pienien tapaturmien hoitamiseen liittyvät oleelliset apuvälineet. Reissuilla aina sattuu ja tapahtuu, joten tähän on syytä ennalta varautua. Kun on kerran nyrjäyttänyt reissulla nilkkansa tai saanut muuta pientä haaveria osakseen, osaa ensiapulaukkua arvostaa.


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

Ei kommentteja

Jätä kommentti