Slovenia

On vaikea pukea sanoiksi, mikä Ljubljanassa viehättää

Jotkut maailman kolkat vain hurmaavat tunnelmallaan niin, ettei reissaaja oikein itsekkään ymmärrä, mikä iski ja vei jalat alta. Reppureissumme toiseksi etapiksi valikoitui Slovenian Ljubljana, jolla oli juuri tällainen vaikutus minuun.  

On vaikea pukea sanoiksi, mikä Ljubljanassa niin kovasti viehätti minua. Kaupunki ei koreile suurella määrällä hienoja nähtävyyksiä eikä se pienen kokonsa takia vaadi monen päivän päätöntä vaeltelua, että alueen ottaisi edes joten kuten haltuunsa. Kaupungin samanaikaisesti rennon letkeä ja pirskahtelevan energinen tunnelma on se, mikä sai minut pauloihinsa.

Kaupungin kauniin, pienen keskustan läpi virtaa rauhalliseen tahtiin Ljubljanica-joki. Sen rannat ovat täynnä pieniä artesaanijäätelöä myyviä kojuja, kivasti sisustettuja kahviloita ja hyviä ruokaravintoloita. Niin paikalliset kuin turistit viihtyvät joenrannan terasseilla nauttimassa hyvästä ruoasta ja juomasta iltahämärään saakka. Livebändit soittavat musiikkia ja viihdyttävät ohikulkijoita tanssiesityksillään. Laivat lipuvat verkkaisesti ohi pitkin kapeaa jokea.  Kaupungin keskusta on paikallisten olohuone, jossa vietetään paljon aikaan oli pyhä tai arki.

Kaupungin hengen löytämiseksi ei tarvitse nähdä paljoakaan vaivaa. Ljubljana löytää sinun luoksesi ja ottaa avosylin vastaan.

Ljubljana on kuin tehty rentoon oleiluun ja hetkestä nauttimiseen. Iholla tuntuu kesän pehmeä lämpö, slovenialainen viini viipyilee kielen päällä ja eteen piirtyy vanhankaupungin kaunis barokki- ja jugendtyylinen arkkitehtuuri sekä upeat kaarisillat.

Vielä isoille massoille suhteellisen tuntematon Ljubljana on raikas löytö Euroopan muihin turisteista täyteen ahdettuihin kohteisiin nähden.  Maan vehreä luonto ja upeat vuoristomaiset sekä mielenkiintoiset nähtävyydet luovat halun palata tähän kauniiseen maahan. Jos olet matkaamassa Sloveniaan, käy Ljubljanan lisäksi Postojnan-tippukiviluolastossa ja Bled-järven kirkkosaaressa. Näin minäkin aijon tehdä, kun sinne seuraavan kerran matkaan.


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

Ei kommentteja

Jätä kommentti