Saksa

Oktoberfestien pukukoodi

Yksi selvä merkki kesän kääntymisestä syksyksi on Münchenissä vuosittain järjestettävä Oktoberfest. Tapahtuma kerää miljoonia ja taas miljoonia ihmisiä yhteen ympäri maailmaa juhlimaan yhdessä uuteen vuodenaikaan siirtymistä. Tänä vuonna olin paikan päällä heti juhlien ensimmäisenä päivänä yhdessä kuudensadantuhannen muun juhlijan kanssa.

Tuttavani ovat hämmästelleet, mikä juhlissa jaksaa viehättää vuosi toisensa jälkeen. Vaikka isot litran oluttuopit ja suuret huvipuistolaitteet näyttelevät isoa osaa tässä koko kansan karnevaalissa, ei se ole syy, mikä Oktoberfesteissä minua viehättää. Satojentuhansien ihmisten kokoontuminen yhteen kaikista eri ikäluokista ja eri kansalaisuuksista viettämässä mukavaa päivää yhdessä, on minulle se suurin juttu. Varsinkin tänä vuonna tuntui erityisen hyvältä iloita ja juhlia yhdessä eri kulttuureista tulevien ihmisten parissa kaikkien maailmalla tapahtuvien ikävien uutisten ja ihmisten suvaitsemattomuuden takia.

Olen kirjoittanut useamman postauksen tästä iloisesta karnevaalista blogiini jo muutama vuosi sitten. Dirndl-mekkoani matkalaukkuun pakatessani, mieleeni välähti idea tehdä tällä kertaa ihan oma postaus karnevaalien pukukoodista. Oktoberfest on ennen kaikkea pukujuhla, jossa asuihin panostetaan erityisen paljon.

Juhla-alueen kaduilla näkee toinen toisistaan hienompia asukokonaisuuksia. Rohkaistuin pysäyttelemään vastaan tulevia kanssajuhlioita ja pyysin heitä poseeraamaan kameralleni. Hieman jännitin etukäteen ventovieraiden suhtautumista kuvauspyyntöihini, mutta vastaanotto oli todella myönteistä ja sain otettua useammankin kuvan teille puvuista näytille. Kun juhlijat ovat panostaneet asuihinsa kaikkein pienimpiäkin yksityiskohtia myöten, he tuntuivat (minun onnekseni) mielellään myös pysähtyvän tuntemattomien ihmisten kuvattavaksi.

Oktoberfest-pukeutuminen on ihan oma tyylilajinsa, jossa naiset pukeutuvat vyötäröltä hyvin tiukkaan ja yläosasta melkoisen antavan malliseen dirndl-mekkoon. Miesten tyylin keskiössä ovat polvipituiset nahkahousut ja villaiset polvisukat. Pukeutuminen ei ole vain pienen joukon huvi vaan lähes kaikki vauvasta vaariin kunnioittavat pukeutumisellaan juhlan perinteitä. Mielestäni karnevaalifiilis ei ole ollenkaan sama, jos dirndl-mekon jättää kaapin pohjalle roikkumaan ja paikan päälle tallustelee normaaleissa arkivaatteissa. Juhlapuku on niin tärkeässä osassa maailman suurimman karnevaalin tunnelmaa.

Alueella vaellellessa ja upeita pukuja bongaillessa ei voinut olla huomaamatta, että hempeät pastellivärit olivat nyt kuuminta hottia dirndl-mekoissa. Huomioni kiinnittyi aikaisempia vuosia enemmän myös siihen, kuinka monet nuoret aikuiset kanniskelivat olallaan luksuskäsilaukkujaan. Itselläni ei tulisi väenpaljoudessa mieleenkään kantaa mukanani mitään, minkä pelkäisin hävittäväni. Valitettavasti suuressa ihmismassassa on aina myös pitkäkyntisiä ja tavaroidensa perään saa katsoa herkeämättä.

@escapewithmali @elenaisabelhoffmann

Jos olet Oktoberfesteille suuntaamassa, mutta puku vielä puuttuu, ei hätää. München on täynnä kauppoja, joista oman juhla-asunsa voi hankkia. Myös pukujen vuokraaminen paikan päältä onnistuu hyvin. Toisaalta pukujen vuokraaminen on lähes yhtä kallista lystiä kuin oman puvun ostaminen, joten kannattaa harkita tarkkaan, mahtaisiko asulle olla myöhemmin vielä lisäkäyttöä.

Tuntemattomien ihmisten bongailu kadulta kamerani eteeni poseeraamaan oli aika jännittävä tehtävä. Otin itselleni tavoitteeksi kuvata kymmenen ohikulkijaa ja kynnys pysäyttää tuntemattomia ihmisiä oli aluksi aika suuri. Tavoite tuli kuitenkin täyteen. On myös todella haasteellista saada napattua hyviä kuvia ihmisistä kovassa tungoksessa mahdollisimman nopealla aikataululla.  Valitettavan monessa kuvassa valoitus onkin siitä syystä yli-tai alivaloittunut.

Olen aina reissuillani seurannut tarkkaan paikallisten pukeutumista ja ottanut niistä inspiraatiota omaan tyyliini. Tämä pukujen bongaus ja valokuvaaminen oli niin hauska ja haastava tehtävä, että ehkä tulevaisuudessa reissuillani rohkenisin tekemään tällaisen toistekin. Vain harjoitushan tekee mestarin!


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

Ei kommentteja

Jätä kommentti