Maailmanympäri

Miltä tuntuu, kun kahdeksan kuukauden reissu on juuri alkanut?

Viimeinen viikko Suomessa meni muuttohommissa ja viimeisiä lähtövalmisteluita hoitaessa, joten kotipuolessa lähestyvää reissua kaiken hässäkän keskellä ei liiemmin ehtinyt fiilistellä taikka tarkemmin pohtia. Ajattelin etukäteen, että tuleva reissu iskeytyy kunnolla tajuntaan niiden yhdentoista tunnin aikana, jotka lentokoneessa tuli istututta, mutta ei, ei sielläkään. 

Nyt kun on ollut enemmän aikaa vain istuskella AirBnB-asuntomme terassilla selvittelemässä jetlagista pöhnässä olevaa päätä, on tullut pohdittua ääneen, miltä nyt tuntuu, kun kahdeksan kuukauden reissu on juuri alkanut. Reppureissumme on niin iso kontrasti normaaliin arkielämään, että asian käsittäminen selvästi ottaa oman aikansa. Meistä kumpikaan ei ole sisäistänyt, että tällä kertaa olemme reissussa yhtäjaksoisesti useampia kuukausia.

Miltä tuntuu olla kahdeksan kuukautta reissussa, kysyin Rolfilta. ”Juuri tällä hetkellä – väsyneeltä”, hän totesi. Vaikka olimme tehneet matkajärjestelyitä suunnitelmallisesti pitkin viime vuotta, niin silti viimeiset kuukaudet ennen reissuun lähtöä pääsivät yllättämään. Päivien hektisyys ja loputtomalta tuntunut asioiden järjestely otti meistä viimeisetkin energian rippeet irti. Kaikenlaisten pienten ja suurempien käytännön järjestelyiden hoitaminen vie tuhottoman paljon aikaa. On hoidettava pankki- ja vakuutusasioita, käytävä hammas- ja matkalääkärin vastaanotoilla, otettava selvää erinäisistä reissutavaroista ja tehtävä niihin liittyviä hankintoja ja lopulta pakattava vielä koko kotimme ja elämämme pahvilaatikoihin ja säilöttävä varastoon. Ei ihme, että tuollaisen myllytyksen jälkeen hieman väsyttää.

Nyt vasta alan ymmärtämään, että oli melkoisen rohkea teko repäistä itsemme irti arjen pyörityksestä. Ihan kaikki eivät tähän lähtisi, eikä ole tarvettakaan. Miksi me sitten lähdimme? Meillä molemmilla elämä töineen ja vapaa-ajan aktiviteetteineen olivat enemmän kuin mallillaan. Teemme töitä, joista nautimme, jotka kehittävät ja haastavat. Vapaa-aikamme koostuu ystävien tapaamisesta ja muun muassa mökkielämästä. Elämä Suomessa oli kaikin puolin hyvää ja juuri silloin on paras aika lähteä toteuttamaan pitkäaikaisia haaveita. On hyvä ymmärtää, että tällainen irtiotto ei saa olla pakokeino omasta arjesta pois pääsemiseksi.

Mitä odotamme eniten reissulta? Hassua, sillä en ollut ajatellut asiaa sen tarkemmin, kunnes tätä minulta kysyttiin. En ole halunnut ladata älyttömästi odotuksia reissullemme. Olen huomannut, että mitä vähemmän olen asettanut matkoilleni minkäänlaisia ennakko-odotuksia, sitä enemmän reissu päässee hyvällä tavalla yllättämään. Ehkä eniten odotan sitä, että on tilaa ja aikaa uusille ajatuksille, luovuudelle valokuvaamisen ja blogin kirjoittamisen muodossa sekä fyysisen hyvinvoinnin parantamiselle.

Tätä kirjoittaessani katselen parvekkeelta käsin ohikulkijoiden arkiaskareita. Roska-auto sekä koulubussi ajavat ohitsemme. Naapuri on lähtenyt ulkoiluttamaan koiraansa. Mies tulee hakemaan kaverinsa yhteiselle automatkalle. Hihittää ajatus siitä, että katselen muiden arkitouhuja samalla kun itse mietin, miten sitä omat arkitoimet nyt matkan ajaksi järjestelisi. Reppureissulla arki tulee vastaan siinä missä muuallakin. Erilaiseksi tilanteen tekee se, että nyt voi rytmittää päivänsä juuri itselleen mieleiseksi.

Olemme vapaalla, mutta emme lomalla. Tällä tarkoitan sitä, että meillä ei ole käytössä samanlaista päiväbudjettia kuin mitä lomaillessa olisi. Lomalla jokainen kulutettu penni ei tunnu kukkarossa: syömme päivittäin ravintoloissa, teemme ostoksia ja vieraillemme kivoissa turistikohteissa mielemme mukaan. Nyt reppureissulla tämä kaikki vaatii tarkempaa harkintaa. Meillä on tarkka päiväbudjetti ja jokainen käytetty kolikko kirjataan muistiin. Budjettiimme ei mahdu päivittäinen ulkona syöminen vaan ateriat kokkaillaan majapaikassa. Ostoksia harkitsee aivan erilailla, sillä kaikki ylimääräinen, mitä päätät hankkia, muistuttavat painona selässäsi kaikki tulevat kuukaudet. Turistikohteissa toki käymme nytkin, mutta niiden seurana on vahvemmin kaikki ilmainen, arkisempi tekeminen.

Olemme tällä hetkellä Miamissa. Kävimme muutama päivä sitten Wynwood Walls-alueella, josta tämän postauksen kuvat ovat otettu. Aivan mahtava paikka käydä ihastelemassa upeaa graffititaidetta. Kirjoittelen alueesta vielä ihan erillisen postauksen.


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

4 Kommenteja

 • Reply
  Annu
  helmikuu 10, 2019 at 19:02

  Ihana lukea reissustanne. 😊 jos saa ehdottaa blogiaiheita reitin varrelle, niin itseäni kiinnostaa luonnollisesti millaista ruokaa on reissun varrella tarjolla; paikalliset erikoisuudet ja tavat, sekä mikä miellyttää ruuissa ja mikä ei. Antaako jotkun kulttuurit yllätyksiä ruokaperinteiden suhteen, mistä ette ole olleet tietoisia?
  Toinen aihe mistä ehdottomasti haluan kuulla reissun mittaan, on että miten sujuu kun olette nyt 24/7 yhdessä ja reissussa kun tunnetusti välillä väsyy jne. Arjessa kun vietätte kuitenkin puolet päivästä työyhteisön parissa. Mielenkiinnolla kuulen mietteitä! 😊

  Ihanaa reissua, pysyn kuulolla!

  xx

 • Reply
  Anna
  helmikuu 11, 2019 at 01:59

  Moikka! Kiitos, tosi hyviä postausideoita ja kiva kun kommentoit! Jenkkilässä teemme ruoat lähinnä itse, mutta kun päästään Aasian puolelle, varmasti ruokakulttuuriin tulee tutustutta ihan eritavalla. Tuosta 24/7 aiheesta voisi hyvin tehdä juttua sitten, kun matka on edennyt vähän pidemmälle ja pinna kiristyy 🙂

  Anna

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  helmikuu 28, 2019 at 21:26

  Tunnistan niin hyvin tuon tunteen, kun unelman realisoituminen ei ota iskeäkseen tajuntaan. 🙂 Tuli ihan omat muistot lähes viiden vuoden takaa mieleen, kun aloittelimme syksyllä 2014 kahdeksan kuukauden maailmanympärireissua! Mahtavaa reissua, jään ehdottomasti seurailemaan!

  • Reply
   Anna
   maaliskuu 1, 2019 at 04:12

   Voi kiitos Jenni! 🙂 Kiva, että seuraat ja ennen kaikkea kommentoit! Eilen illalla nukkumaan mennessä se sitten vihdoin iski, tajusin että tässähän on vaikka kuinka monta päivää, viikkoa ja kuukautta aikaa nyt toteuttaa omia matkahaaveita, ihanaa!

  Jätä kommentti