Miami

Miami – Wynwood Walls

Vietimme ensimmäisen reissuviikkomme Miamissa. Kaupunki oli minulle entuudestaan tuttu, Rolfille taas aivan uusi kohde. Miami ei viimeeksi saanut sydäntäni pamppailemaan ihastuksesta, eikä se valitettavasti tehnyt sitä tälläkään kertaa. Koen, ettei kaupungissa ole älyttömästi nähtävää Miami Beachin kuuluisan hiekkarannan lisäksi. Rolf oli kanssani eri mieltä: hän ihastui kaupungin rentoon tunnelmaan, trooppiseen ilmastoon ja Miami Downtownin pilvenpiirtäjiin. Yksi alue, josta kuitenkin molemmat yhtälailla tykkäsimme oli Miamin Wynwood Walls. Kyseessä on laaja, monta korttelia kattava varastoalue, josta on viimeisen kymmenen vuoden aikana muodostunut kuuluisa graffititaiteen keskittymä.

Viimeksi kun olen Miamissa vieraillut, Wynwood Walls oli Tony Goldmanilla vielä ajatuksen tasolla. Hän keksi idean kymmenisen vuotta sitten alueesta, jossa suuri yleisö pääsisi tutustumaan laaja-alaisesti graffitikulttuuriin. Goldmanin mielestä graffititaide ei ollut saanut ansaitsemaansa huomiota ja arvostusta ja asian korjaamiseksi oli ehdottomasti tehtävä jotain. Ideansa toteuttamiseksi piti löytää suuri varastoalue, jonka seinät olisivat lähes ikkunattomat – siis paras mahdollinen kanvaasi katutaiteen toteuttamiseksi. Löytyi Wynwoodin alue, joka on nykyään yksi Miamin tunnetuimpia nähtävyyksiä, Wynwood Walls.

Wynwood Walls on tuonut yhteen useat kuuluisat graffititaiteentekijät ympäri maailmaa. Yli viisikymmentä katutaitelijaa kuudestatoista maasta ovat luoneet upeita, usein hyvin kantaaottaviakin teoksia Wynwoodin seinille. Alueen läpikäymiseen kannattaa varata useampi tunti aikaa ja ottaa kamera epäilemättä olalle mukaan keikkumaan. Muraalien lisäksi alueelta löytyy useita persoonallisia baareja ja kahviloita, olutpanimoita ja ravintoloita. Lisäksi Miamin paahtavaa hellettä pääsee pakoon piipahtamalla sisään johonkin useista taidegallerioista, jotka myyvät jopa kymmenien tuhansien dollareiden arvoisia poptaideteoksia. Wynwood on paikka, johon ehdottomasti kannattaa lähteä tutustumaan Miamissa vieraillessa. Pääsymaksuja alueelle ei ole ja autonkin saat helposti vierailun ajaksi parkkiin.

Alue on myös siitä mielenkiintoinen, ettei se kata ainoastaan isoja, koko seinänkokoisia muraaleja. Taidetta löytyy myös paljon pienemmässä muodossa lyhtypylväistä ja jalkakäytäviltä, lähes kaikkialta, mistä sitä keksii vain katseellaan etsiä.

Meille Miami näyttäytyi muutenkin hyvin katutaidepainotteisena. Sattumalta kaupungissa oli myös kansainvälisesti kuuluisan, mutta suurelle yleisölle silti tuntemattoman katutaitelijan, Banksyn näyttely ”The Art of Banksy”, jossa tottakai piti käydä hänen töitään tutkimassa. Ihan mieletön näyttely kyseessä, joten jos Miamin suunnalla lähiaikoina vierailet, käy tutustumaan tämän taiteilijan tuotantoon ja historiaan tarkemmin. Banksyn kantaaottavat teokset politiikasta, uskonnosta ja länsimaalaisesta kulutushysteriasta puhuttelevat helposti ketä tahansa. Hänen taiteensa on helposti ymmärrettävää ja suuren yleisön on helppoa pitää siitä, ja juuri siksi Banksy on pystynyt ponnistamaan taiteellaan maailmankuuluisuuteen.

 

Wynwood Walls
2520 NW 2nd Avenue, Miami FL 33127

The Art of Banksy, Miami
6301 NE 4th Ave, Miami, FL

 


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Ei kommentteja

Jätä kommentti