Maailmanympäri

10+1 kysymystä: Ensimmäinen kuukausi reissun päällä

Aika on tuntunut menevän niin kovaa vauhtia eteenpäin, että ensimmäinen kuukausi reissun päällä on tuntunut yhdeltä silmänräpäykseltä. Ensimmäisen viikon ihmettelimme Miamissa, miten ihmeessä me yhtäkkiä olimmekin unelmiemme matkalla. Toinen viikko vierähti häähumun keskellä Gainesvillessä, Pohjois-Floridassa, jonka jälkeen lensimme Lontoon kautta New Delhiin. Delhissä ensimmäiset päivät menivät aikaerorasituksesta toipumiseen ja reissun neljännellä viikolla lähdimme kiertämään Intian kuuluisaa kultaista kolmiota (Delhi-Agra-Jaipur). Adalmina´s Adventures matkablogista inspiroituneena, pyrin tekemään kuukausittain 10+1 kysymyksen tiivistelmän jokaisesta menneestä matkakuukaudestamme.

1. Paras matkakohde, jossa kävitte?

Ehdottomasti Pohjois-Intian Jaipur. Harmittaa, että kerkesimme olla kaupungissa vain yhden kokonaisen päivän, sillä vaaleanpunainen kaupunki olisi tarjonnut vaikka minkälaista nähtävää ja koettavaa. Myös suurena sisustusintoilijana jäi harmittamaan, että en päässyt tutustumaan kaupungin design-tarjontaan. Toisaalta ehkä parempi näin päin, rinkkaan ei olisi mitään tuliaisia mahtunut mukaan kuitenkaan.

2. Ikävin matkakohde kuukauden varrelta?

Tätäkään kohdetta ei tarvinnut miettiä hetkeäkään. Ikävin kohde oli ehdottomasti Delhi. Todella harvoin toteamme Rolfin kanssa, ettemme enää koskaan halua vierailla uudestaan jossakin maailmankolkassa, mutta Delhi, se on poikkeus. Delhi oli röyhkeä, likainen, rauhaton, köyhä, meluisa, ja yksi maailman saastuneimmista kaupungeista. Meillä ei jää ikävä tätä kaupunkia.

3. Paikallinen erikoisuus, joka kummastutti?

Maailman hukkuessa muovijätteeseen ihmetytti edelleen kovasti se, miksi Yhdysvallat eivät ole vieläkään tehnyt mitään pysyviä ratkaisuja kauppojen ohuen ohuiden muovipussien kieltämiseksi. Tavallisella ruokakauppareissulla saatat saada lähes parikymmentä pientä muovipussia kannettavaksesi, joka tuntuu niin turhauttavalta. Näimme sentään jo pientä edistystä: muutamien ruokakauppojen eteen oli ilmestynyt kierrätyslaatikot muovipussien uudelleenkäyttöä varten.

4. Mitkä matkatavarat olivat eniten käytössä?

Olin tehnyt Suomen päässä paljon ennakkoselvittelyjä siitä, mitä  näinkin pitkällä reissulla kannattaa kantaa mukanaan. Kevyt makuupussi, silkkinen matkalakana ja oma tyynyliina olivat päivittäin käytössä, vaikka majapaikkojen petivaatteet päällisin puolin olivatkin siistissä kunnossa. Lisäksi olin ostanut matkaa varten bambusta tehdyt aterimet, joita tarvitsi yllättävän usein tienpäällä ollessamme.

5. Mitä matkatavaraa et tarvinnut tai olisit toivonut, että sinulla olisi ollut mukana?

Otimme mukaan Abloyn lukon, sillä sitä monet muut reissaajat olivat suositelleet. Useissa hostelleissa saa oman kaapin arvotavaroiden säilyttämistä varten, ja siksi on hyvä kantaa omaa lukkoa mukana. Tähän mennessä lukolle ei ole ollut kuitenkaan tarvetta, sillä hostelleissa vietettyjä öitä on kertynyt reissumme aikana vain muutamia. Myös GoPro-kameramme ja Drone ovat jääneet vielä rinkan pohjalle makaamaan, kun järjestelmäkamera on keikkunut olalla mukana yhtenään. Vielä ei ole tullut sellaista tilannetta, jossa harmittaisi suunnattomasti jonkin matkatavaran puuttuminen. Reissun päällä olemme ostaneet itsellemme pienen suolapurkin sekä chilimaustetta kokkailuja varten sekä viinipullonavaajan. Olin myös kaivannut kevyttä aamukahvimukia itselleni, ja sellaisen löysin Floridasta Disney-kaupasta.

6. Lempiruokasi?

Varsinkin Pohjois-Intiassa ruoka on todella hyvää. Ruoka on melko rasvaista, mutta hyvin usein vegaanista. Kuukauden paras ruoka-annos tuli vastaan aamupalapaikassa Jaipurissa ja se oli tämä kuvassa näkyvä Puri Bhaji. Näyttää ihan perus herne-porkkana soossilta ja sitä se jossain mielessä olikin, mutta minkä makuista! Aivan superhyvää ja herkullista. Kastike syötiin lisukkeena tulleiden ilmavien leipien kanssa, jotka yhdessä tekivät tästä annoksesta ruokaelämyksen.

7. Minkä hetken haluaisit elää uudelleen?

Olin haaveillut näkeväni Taj Mahalin monen monta vuotta ja kun maailman kaunein rakennus näyttäytyi ensi kertaa silmieni edessä, ei voinut muuta kun hymyillä leveästi ja taivastella sen mahtipontisuutta, täydellistä kauneutta ja majesteettista ulkomuotoa. Nämä ovat juuri niitä ikimuistoisempia hetkiä, joita varten haluan reissata aina ja aina vaan.

Toinen reissupäivä, josta nautin suunnattomasti oli serkkuni hääpäivä Floridassa. Äitini ja siskoni matkustivat viikoksi luoksemme Pohjois-Floridaan, sillä meillä oli siskoni kanssa tärkeä rooli toimia serkkumme bridesmaideina. Oli mielenkiintoista nähdä, miten jenkkihäät olivat niin paljon rennommat kuin mitä ehkä suomalaisissa häissä on totuttu näkemään. Ei niitä iänikuisia morsiammenryöstöjä vaan kaikki vieraat tanssimassa yhdessä mob dancea.

8. Mitä olet kuukauden aikana oppinut?

Olen oppinu lisää kärsivällisyyttä, jota tähän saakka lähes jokainen AirBnB-kämppään sisäänkirjautuminen on tuntunut koettelevan. Miamissa 20 tunnin reissaamisen jälkeen löysimme yön pimeydessä asuntomme tunnin etsimisen jälkeen. Ensiksi Google Maps ei osannut ohjata meitä oikean talon luokse ja kun vihdoin oikea talo löytyi, oli vielä ihan oma operaationsa löytää isännän piilottamat asunnonavaimet pimeältä pihamaalta. Goalle saavuimme myös illan pimeydessä. Jälleen kerran appi ei näyttänyt ihan tarkasti AirBnB-asuntomme sijaintia, ja lopulta tajusimme olevamme pilkkopimeällä, kovasti liikennöidyllä tiellä kaikkine kimpsuinemme lähes kolmen kilometrin päässä majapaikastamme. Siinä sitten kovassa kuumeessa yritin pysyä pystyssä ja totesin itsekseni, että parasta vain tottua siihen, etteivät nämä sisäänkirjautumiset meidän osalta taida koskaan mennä sieltä helpoimmasta päästä.

9. Mitä olet kaivannut Suomesta?

Nyt antaisin mitä vaan, että saisin lasillisen kylmää maitoa. Intiassa iskukuumennettu maito ei ole läheskään sama asia kun Valion rasvaton maito! Joten nauttikaa ja juokaa yksi maitolasi puolestani! Parin viikon Intiassa oleskelun jälkeen myös kaikenlaiset curryt alkoivat tulla jo ulos korvista ja ihan perinteistä suomalaista, vähämausteista ruokaa oli välillä vähän ikävä.

10. Paras matkavinkkini muille reissaajille?

Hektisen kuukauden jälkeen olemme oppineet, että yhdessä majapaikassa ei kannata majoittua kolmea päivää lyhyemmäksi ajaksi. Yksi-kaksi yötä siellä täällä tekee reissaamisesta rauhatonta ja uuvuttavaa, eikä paikkoihin kerkeä rauhassa tutustua. Myös se, että ennen reissulle lähtöä jaksoin niin perusteellisesti ottaa selvää, mitä muut reissaajat ovat pakanneet pitkille reissuille mukaan, on ollut kyllä kaiken selvittämisen väärti. Mitään suurempia turhakkeita ei reissulle lähtenyt rinkan pohjalle turhaa painoa keräämään.

+ 1. Miten on sujunut kumppanin kanssa reissaaminen 24/7?

Olemme olleet yhdessä lähes seitsemän vuotta ja siinä ajassa olemme reissanneet yhdessä kahdessakymmenessä eri maassa. Voi siis sanoa, että tunnemme jo melko hyvin toistemme reissutavat. Osaamme lukea toistemme pienistä eleistä, milloin on etsittävä äkkiä ruokaa tai milloin on parempi olla sanomatta yhtään poikittaista sanaa ja olla motkottamatta turhista. Ensimmäinen kuukausi sujui hyvin, mutta totta kai, meistä molemmista olisi jo mukava päästä tutustumaan muihin reppureissaajiin. Olemme molemmat hyvin sosiaalisia ja kahdenkeskiset höpinät alkavat ilman muuta silloin tällöin puuduttamaan.


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

Ei kommentteja

Jätä kommentti