Intia

Goa – lepolomaa reissuelämästä

Meille kävi heti ensi hetkestä selväksi, että Goa on aivan eri maailma Pohjois-Intiaan verrattuna. Se on siistimpi, turistiystävällisempi, turvallisempi ja niin tavattoman kaunis. Kaikesta tästä huolimatta, emme päässeet jyvälle siitä, mistä Goan saama suuri hehkutus oli peräisin. Meille Goa oli ennen kaikkea lepolomaa reissuelämästä. Päivät täyttyivät rannalla samoilusta, pingiksen pelaamisesta ja kävelylenkeistä pienen kylämme ympärillä. Vaikka kipuilimme rauhallisemman reissutahdin kanssa, Goa oli juuri sitä me siinä hetkessä eniten tarvitsimme. Hetken hengähdys reissuelämästä.

Oli sanomattakin selvää, että olimme rättiväsyneinä. Ensimmäinen reissukuukausi oli ollut hektinen: häät Yhdysvalloissa, kaksi kovaa aikaerorasitusta, sukellus intialaiseen maailmanmenoon ja siitä seurannut kulttuurishokki ja lopulta vielä Pohjois-Intian kuuluisan kultaisen kolmion (Delhi-Agra-Jaipur) kiertäminen. Lisäksi takaraivossa painoi vielä väsymys viimeisistä lähtövalmisteluiden täyttämistä viikoista Suomessa, jolloin muutimme, pakkasimme koko elämämme varastoihin ja hoidimme kymmeniä pienempiä ja suurempia viime hetken valmisteluita ja reissuhankintoja.

Goa oli meille lomaa reissuelämästä, jolloin pakotimme itsemme lepämään ja vetämään kunnolla henkeä. Meillä on aina ollut reissaajina huono tapa yrittää nähdä ja kokea kerralla liikaa, joka on usein  kostautunut yliväsymyksenä jossain vaiheessa matkaa. Nyt monen kuukauden reissulla on tietoisesti ymmärrettävä hiljentää tasaisin välein tahtia, ettei reissaaminen ala tuntua liian rankalta.

Miten monen kuukauden vapaa voi tuntua uuvuttavalta, kysytte kuitenkin. Reissaaminen ja lomailu ovat kaksi täysin eri asiaa. Lomalle lähtiessä majoitukset on hoidettu ja nähtävyydet etukäteen selvitetty ja ei tarvitse kuin nauttia matkasta. Kun reissaa ja vaihtaa jatkuvalla tahdilla paikasta ja maasta toiseen, koostuu reissaajan arki rinkan pakkaamisesta ja purkamisesta, majoitusten etsimisestä, lentojen varaamisesta sekä viisumien ja maahantulomuodollisuuksien selvittelystä.

Uuteen paikkaan saapuessamme meillä ei yleensä ole ollut juurikaan aikaa tutustua kohteeseen ennalta. On aloitettava joka kerta alusta. Minkälainen maa ja kulttuuri on kyseessä? Mitä uskontoja harjoitetaan? Mitä voin ja en voi pukea päälleni? Miten paikallinen valuutta kääntyy euroiksi? Tipataanko täällä? Miten tervehditään ja kiitetään paikallisella kielellä? Mistä löydän lähimmän ruokakaupan ja ravintolan? Entä missä voin pestä pyykkiä? Reissaaminen on ihanaa, kun koko ajan näkee ja kokee jotain uutta ja ihmeellistä. Päivät vierähtävät nopeasti viikoiksi ja viikot kuukausiksi. Kolikon kääntöpuoli on se, että kaikki uusi ja ihmeellinen ottaa myös kovasti energiaa.

Goa ei tehnyt poikkeusta sen suhteen, että olisimme ehtineet kunnolla tutustua alueeseen ennen sinne saapumistamme. Olimme varanneet majoituksemme Arossim Beachiltä sen maantieteellisesti keskeisen sijainnin takia. Ajattelimme, että Arossim olisi mitä oivallisin paikka tehdä päiväretkiä niin Pohjois- kuin Etelä-Goan rannoille.

Goalle mieliville jakoon ensimmäinen vinkkini. Alue on maantieteellisesti todella laaja, ja lyhyetkin automatkat paikasta toiseen voivat viedä päivästäsi useita tunteja aikaa. Taksimaksut ovat myös aivan eri luokkaa Pohjois-Intian hapoihin hintoihin tottuneelle. Verrattuna Delhin taksimatkoihin (40 minuuttia, 500-600 Intian rupiaa, noin 6 euroa), Goalla muutaman tunnin kyyti maksaa helposti 2000 paikallista eli noin 25 euroa. Riksat ovat toki takseja vieläkin halvempia, mutta Goalla niitä ei vilahtele ohitsesi yhtenään niin kuin pohjoisessa. Vaikka Arossim tuntui ideaalilta paikalta päiväreissujen tekemiseen, jäivät retket meillä minimiin emmekä tutustuneet Goaan läheskään siinä laajuudessa kuin olimme alunperin suunnitelleet.

Vinkki numero kaksi. Ota kunnolla selvää Goan rantakohteista, sillä ne eroavat toisistaan todella paljon. Arossim Beach on äärettömän rauhallinen ja tavattoman puhdas ranta, jossa muihin turisteihin ei liiemmin törmää. Upean rannan lisäksi Arossimilla ei ole juurikaan muuta nähtävää ja koettavaa. Kävimme päiväreissulla Candolim Beachillä Pohjois-Goalla, joka on Arossimin täydellinen vastakohta. Se on turistirysä, jossa koko ranta on tungettu täyteen aurinkotuoleja ja rantakahviloissa pauhaa taukoamaton bassojyske. Rauhaa tältä rannalta on aivan turha etsiä. Palolem Beach Arossimin eteläpuolella on hieman Candolimia rauhallisempi. Alueen ovat löytäneet niin turistit, useat kivat ravintolat kuin pienet putiikkien pitäjätkin.

Goa oli Portugalin hallussa lähes viisisataa vuotta aina vuoteen 1961 saakka. Entisen isäntämaan vaikutus näkyy niin alueen arkkitehtuurissa kuin uskonnassa. Goa on Intian vaurainta aluetta. Talot ova usein isoja, erittäin koristeellisia ja värikkäitä ja jokaisella kylällä tai jopa talolla on oma alttari katolilaisten uskonmenojen harjoittamiseen. Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja loputon tyrkyttämällä myyminen oli jäänyt pohjoiseen.  Goa on selkeästi lomapaikka turisteille, jotka haluavat lomaltaan letkeää rantaelämää ja auringonottoa. Ehkä siksi, meille Goa ei kolahtanut ja päätimmekin lähteä Nepaliin alkuperäistä suunnitelmaamme aikaisemmin.


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

4 Kommenteja

 • Reply
  INDIVUE
  maaliskuu 25, 2019 at 00:07

  Arossim Beach Goassa on juurikin kaunis ja rauhallinen ranta, jolle leimansa antavat viiden tähden hotellit. Jos actionia kaipaa Etelä-Goaan, löytyy sitä eniten Colvasta, Benaulimista ja Palolemista https://www.indivue.fi/p/goa.html
  Onnea tien päälle!

  • Reply
   Anna
   huhtikuu 18, 2019 at 14:21

   Kiva, että kommetoit 🙂 Meille itse asiassa jäi vähän epäselväksi jopa, missä nuo mainitsemasi viiden tähden hotellitkin olivat Arossimilla. Tarkoittanee sitä, että oltiin todella hornan tuutissa siellä 🙂 Kiitos että kommentoit ja kiva, että seuraat reissuamme! 🙂

 • Reply
  Ouiti et ùlla
  huhtikuu 7, 2019 at 21:54

  Ihanaa Anna ja Rolf!!! Kohti unelmia.. Kalat ottaa ”Kalamaisuuden” essenssin haltuun! 😉
  Ja siis hei myös beachin lisäksi kohti pilviä!! <3
  Odotamme innoissaan postauksia Tiibetistä ja Nepalista, tosin take the time to tune out before tuning in… ennen kaikkea NAUTTIKAA!! Hyvä blogi, kuvat on Lumoavia! Go and flow….

  • Reply
   Anna
   huhtikuu 18, 2019 at 14:20

   Kiitos Outi ja Ulla 🙂
   Pientä reissuväsymystä on ollut ilmassa, joten postauksia on tullut aika hitaaseen tahtiin, mutta tämä sun viestisi sai mut pikasesti tekemään tuon Tiibet postauksen. Vielä Nepalin postaus odottaa julkaisuaan, samoin Tiibetistäkin olisi vielä paljon enemmän kerrottavaa. Kiitos että seuraatte <3 🙂

  Jätä kommentti