Kiina

Xi´an – ensimmäisen keisarin ikuinen armeija

Tiibetistä jatkoimme matkaamme Xi´aniin, joka on Kiinan vanha keisarillinen pääkaupunki sekä silkkitien alkupiste. Tänä päivänä kaupunki tunnetaan ensisijaisesti Kiinan ensimmäisen keisarin Qin Shi Huangdin hautaa vartioivasta massiivisesta terrakotta-armeijasta, jonka takia mekin kaupunkiin suuntasimme.

Terrakotta-armeijan löytyminen oli aikansa sensaatio

Xi´anin kuuluisa terrakotta-armeija on varsin ”tuore” Unescon maailmanperintökohde, vaikka ikää terrakottapatsailla on yli 2000 vuotta. Ensimmäiset patsaat löydettiin vuonna 1974, kun nuori maanviljelijä oli lähtenyt etsimään uutta kaivonpaikkaa kuivan ja kuuman kesän pakottamana. Osa paikallisista asukkaista oli tiennyt patsaiden olemassa olosta jo paljon aikaisemmin, mutta he eivät olleet ymmärtäneet niiden historiallista arvoa ja merkitystä. Maanviljelijä ei tullut löytäneeksi vettä, vaan kaivoi esiin jotain paljon arvokkaampaa – ensimmäiset terrakottasotilaiden palaset. Hän saattoi patsaat koko maailman tietoisuuteen ja löytö aiheutti aikanaan suuren arkeologisen kohun.

Kiinan ensimmäisen keisarin massiivinen rakennushanke

Kiinan keisari Qin Shi Huangdin nousi valtaan 13-vuotiaana (221 ekr), jolloin käynnistettiin hänen mausoleuminsa rakennustyöt sekä valettiin hautakammiota vartioivan terrakotta-armeijan ensimmäiset savipatsaat. Kiinan muuria rakennuttaneen keisarin hautapaikan massiivisuudesta kertoo paljon, että urakka saatettiin päätökseensä vasta keisarin kuoltua viisikymmentä vuotiaana, 36 vuotta rakennusurakan aloittamisen jälkeen. On arvioitu, että yli 700 000 ihmistä työskenteli kyseisen rakennusprojektin parissa noiden vuosien aikana.

Esiinkaivettu terrakotta-armeija koostuu tällä hetkellä yli kahdeksastatuhannesta sotilasta, upseeria, hevosta ja virkamiestä esittävästä patsaasta. Kaivaustyöt jatkuvat alueella edelleen ja uusia löytöjä tehdään jatkuvasti. Keisarin ikuinen armeija on jakautunut kolmeen erikokoiseen kaivantoon (pit 1, 2 ja 3), joista suurin (pit 1) pitää sisällään yli kuusituhatta patsasta levittäytyen 230 metrin pituiselle ja 62 metriä leveälle alueelle. On olemassa myös neljäs kaivanto. Tuosta kaivannosta on jo löydetty eläinten ja lintujen patsaita sekä tanssijoita, akrobaatteja ja soittajia esittäviä hahmoja. Lähivuosien aikana myös neljäs kaivanto on tarkoitus avata yleisölle. Ehkä tulemme silloin uudestaan hämmestelemään tätä suurenmoista savikansaa.

Ikuinen armeja kärsii tappion taistelussa ryöstäjiä vastaan

Keisarin siirryttyä toiseen todellisuuteen patsaiden päälle pystytettiin puukatto, joka peitettiin hienojakoisella hiekalla. Osa kattopalkeista on edelleen nähtävillä kaivannoissa. Pian keisarin kuoltua, maan alle haudatun terrakotta-armeijan luo murtauduttiin ja suuri osa varsinkin suurimman kaivannon (pit 1) patsaista rikottiin. Ajan saatossa hiekan painosta romahtaneet katot särkivät loputkin kaivannon patsaista. Romahtaneen katon ja patsaan palasia näet tarkemmin alla olevasta kuvasta. Kahdesta muusta kaivannosta on löytynyt muutamia täysin ehjinä säilyneitä patsaita.

Minulle tuli yllätyksenä, että suurin osa sotilaista oli löydettäessä moneen osaan särkyneitä, ja arkeologeilla on ollut täysi työ saattaa palaset takaisin yhteen. Onneksi nykytekniikkan avulla pystytään tarkasti analysoimaan, mitkä savipatsaiden palaset kuuluvat yhteen ja armeija on noussut uudelleen jaloillensa yksi patsas kerrallaan.

Ikuinen armeija on aikansa taidonnäyte

On hämmästyttävää, miten pikkutarkkaa työtä armeijan eteen on tehty. Kaikki kahdeksantuhatta patsasta ovat erilaisia. Tietotekniikkaa apuna käyttäen on saatu varmuus, että kahta samanlaista patsasta ei armeijasta löydy. Aikanaan jokainen sotilas kantoi myös asetta, mutta suurin osa niistä ryöstettiin patsaiden tuhoamisen yhteydessä. Muutamia on onneksemme löytynyt, ja ne ovat näytillä kaivannoilla. Mielenkiintoinen yksityiskohta aseissa on se, että sepät ovat kaivertaneet kaikkiin aseisiin oman nimensä, jotka ovat edelleen selvästi luettavissa. Mieletöntä!

Kaksituhatta vuotta sitten ikuinen armeija oli varmasti kunnioitusta herättävä näky. Pronssiaseet kimmelsivät, hevoset oli valjastettu puuvankkurein ja sotilaat loistivat värikkäissä puvuissaan. Patsaat oli maalattu mineeraliväreillä, jotka aika on pyyhkinyt vuosituhansien kuluessa pois. Joitakin pieniä viitteitä väreistä voi patsaista vielä nähdä, kuten alla olevan kuvan patsaan panssaripaidan punaiseksi värjätyt nauhat. Lähietäisyydeltä näkee myös, kuinka pikkutarkkaa työtä patsaiden kanssa on tehty. Jopa sotilaan kengänpohjat ovat taidokkaasti kuvioitu!

Keisarin korkea hautakumpu sijaitsee puolentoista kilometrin päässä ikuisesta armeijasta. Hautaa ei ole avattu, mutta sen sisälle kätkeytyvistä aarteista ja ryöstäjiä estävistä ansoista kuten elohopea-joesta kuulee paljon villejä tarinoita. Tutkijat ovat sanoneet avaavansa haudan jonain päivänä, mutta tarkkaa syytä sille, miksi näin ei ole vielä tehty, ei opas kertonut.

Xi´an matkakohteena

Kannattaako Xi´aniin asti matkustaa vain terrakotta-armeijan takia? Mielestäni ehdottomasti. Paikka sijaitsee noin 40 minuutin bussimatkan päässä Xi´anista. Väentungokseen kannattaa varautua joko tulemalla alueelle mahdollisimman aikaisin aamulla tai kiinalaisten lounasaikaan, niin kuin me teimme. Bussimatka maksaa vain muutamia euroja ja pääsymaksu alueelle on parinkymmenen euron luokkaa. Alueelta löytyy paljon asiantuntevia oppaita, mutta olen oppaiden palkkaamisen suhteen vähän niin ja näin. Meillä oli tällä kertaa opas matkassa mukana, mutta luulen, että olisin saanut jopa hieman enemmän irti, jos olisin tutkinut aluetta rauhassa omin päin.

Jo Xi´anin kaupunki itsessään on vierailemisen arvoinen. Kaunis, rauhallinen kaupunki, jossa oli hyvin vähän turisteja siihen nähden, että kaupungin reunamilta löytyy näinkin upea Unescon maailmanperintökohde. Minulla on tunne, että palaan tänne vielä uudelleen. Ehkä sitten kymmenen vuoden päästä, kun neljäs kaivanto on avattu yleisölle ja pääsen ihmettelemään, mitä upeita löytöjä se mahtaakaan kätkeä sisällensä.


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

Ei kommentteja

Jätä kommentti