Maailmanympäri

Turvallista matkaa!

Pitkän reppureissun valmisteluihin kuuluu olleellisesti turvallisuuteen liittyvät kysymykset. Mitä asioita on otettava huomioon ennen matkaa sekä matkan aikana, jotta kaikista ikävimmiltä asioilta vältyttäisiin. Tässä postauksessa valoitan, minkälaisia asioita me olemme ottaneet asian tiimoilta huomioon. 

Viimeisen neljän kuukauden aikana olemme saaneet useita ikäviä muistutuksia maailmalta, mitä kaikkea voi pahimmillaan reissun päällä sattua. Huhtikuussa Sri Lankassa, jonne mekin harkitsimme Goan rantaloman sijaan lentävämme, kuoli ja haavoittui satoja ihmisiä hotelleihin ja kirkkoihin tehdyissä terroristi-iskuissa. Pian sen jälkeen Moskovan lentokentällä sattui tuhoisa onnettomuus, jossa 41 matkustajaa sai surmansa koneen epäonnistuneessa hätälaskussa. Toukokuussa Norjassa uutisoitiin 20-vuotiaan naisen kuolleen vesikauhuun leikittyään koiranpennun kanssa Filippiineillä. Kaikki nämä ovat järkyttäviä uutisia siitä, miten iloisesta lomasta voi pahimmillaan tulla täyspainajainen.

En halua maalata todellisuutta synkempää kuvaa reissaamisen vaaroista. Ei matkustaminen toiseen maahan ole pääsääntöisesti sen hurjempaa kuin maakuntamatkailu Suomessa. On kuitenkin tärkeää tiedostaa, että reissun päällä yleisesti ottaen sattuu ja tapahtuu herkemmin myös niitä ikäviä tilanteita. Tästä syystä riskejä kannattaa pyrkiä minimoimaan jo mahdolisimman paljon ennakolta.

Viimeisen neljän kuukauden aikana olemme vierailleet kahdeksassa maassa ja eläneet seikkailuntäyteistä elämää 19 eri kaupungissa. Yhtäkään oikeasti pelottavaa, vaaralliseksi luokittelemaani tilannetta meille ei ole onneksi sattunut eteemme. Tukalia tilanteitakin lopulta vain kourallinen.

Miamissa keskellä kirkasta päivää ohikulkija provosoitui meistä kahdesta lenkkeilijästä, jotka odotimme kiltisti tien vieressä liikennevalojen vaihtumista. Hänellä oli mielestään oikeus huudella omasta ajatusmaailmastaan melkoisen aggressiivisesti täysin ventovieraille ihmisille. Agrassa, Intiassa kolme isokokoista kulkukoiraa lähtivät seuraamaan Rolfia ja tekivät tilanteesta ikävän hyppelemällä häntä vasten. Onneksi paikallinen asukas huomasi tilanteen ja ystävällisesti auttoi meidät pinteestä usuttamalla koirat matkoihinsa. Intiassa sattui myös läheltä piti -tilanne moottoritiellä, kun jouduimme tekemään satalasissa äkkijarrutuksen huomattuamme edessä olevan auton pysähtyneen keskelle ajotietä! Onneksi oli turvavyöt, toimivat jarrut ja hyvä onni matkassa eikä kukaan ajanut peräämme. Intiassa kummallisia tilanteita sattui muutenkin vähän joka puolella. Delhissä katukauppias seurasi meitä useamman korttelin verran ja kun hän ei pyynnöstä huolimatta jättänyt meitä rauhaan, tuli karjaistua sen verran voimakkaalla äänenpainolla suomalaisten voimasanojen säestämänä, että lopulta ymmärsi yskän ja luikki matkoihinsa.

Matkavakuutus

Turvallisuudesta puhuttaessa matkavakuutus on ensimmäinen asia, joka pitää hoitaa kuntoon. Pitkillä reissuilla vakuutuksen on oltava mahdollisimman kattava, sairaskuluille ei ole ylärajaa ja myös mahdollinen kuolemantapaus on otettu huomioon. Matkatavarat vakuutetaan realistisen arvon mukaisesti ja on varmistuttu siitä, että vakuutus on voimassa koko matkan ajan. Kattava matkavakuutus tekee ison loven rahapussiin, mutta sen mukanaan tuomasta turvallisuuden tunteesta maksaa erittäin mielellään.

Liikenne

Aasia tunnetaan hyvin kaaottisesta liikenteestä. Intiassa liikennesääntöjä ei käytännössä ole. Vietnamissa kadut täyttyvät useista tuhansista ohitse suhahtavista skoottereista niin, että jalankulkijaa kadun ylittäminen hirvittää. Thaimaassa jalankulkijoihin ei tunnu pätevän samat oikeudet kuin Suomessa. Auton ei tarvitse väistää, vaan jalankulkija väistää autoa.

Suuressa osassa Aasian maita on vasemmanpuoleinen liikenne ja siksi me olemme vältelleet auton ja skootterin vuokraamista. Sen sijaan olemme kulkeneet pidemmät matkat usein taksilla ja siihen Über tai sen aasialainen versio Grab ovat olleet ihan vertaansa vailla. Koemme, että Über ja Grab ovat paljon turvallisempia vaihtoehtoja kuin perinteiset taksit: raha vaihtaa sähköisesti omistajaa, hinta on yleensä hieman paikallisia takseja halvempi, kuljettaja ei pysty huijaamaan hinnoissa, saat puhelimeesi kuljettajan tiedot, näet matkareitin koko ajan puhelimeltasi ja kuljetuksen saa tilattua lähes mistä tahansa.

Raha

Emme kanna koskaan käteistä muutamaa satasta enemmän mukanamme. Luottokortitkin pidän yleensä poissa rahapussista säilössä asunnollamme. Meiltä molemmilta löytyy myös rahavyöt, mutta niiden käyttö tuntui tarpeelliselta vain Intiassa ollessamme. Jos kannan luottokortteja mukanani, ovat ne silloin erillisessä kotelossa, joka estää korttien etäluvun. Meillä molemmilla on kaksi luottokorttia, mutta sekään ei aina Aasiassa valitettavasti takaa sitä, että tarpeen vaatiessa löytyy automaatti, johon kortit kelpaavat.

Nostamme uuden kohdemaan valuuttaa aina lentokentän automaatista maahan saapumisen yhteydessä – ja aina eri automaateista. Muutaman vuoden takainen Meksikon reissumme opetti, ettei koko kuuden hengen matkaporukan kannattaisi laittaa korttejaan samaan automaattiin vain huomatakseen koti-Suomessa erikoisten ostosten ilmestyneen tiliotteille.

Yhdysvaltojen dollarit ovat pelastaneet meidät jo useammasta ikävästä pinteestä ja pidämmekin niistä pientä käteisvaraa koko ajan matkassa mukana. Tiibettiin saapuessamme unohdimme kaiken hötäkän keskellä nostaa käteistä lentokentän automaatista. Hotellille päästyämme olimme nälkäisiä ja halusimme nopeasti syömään, mutta meillä ei ollut yhtään käteistä ja useampi kokeilemamme automaatti ei lukenut yhtäkään neljästä luottokortistamme. Ravintoloiden lukulaitteet eivät myöskään lukeneet korttejamme. Hiljalleen hiipi jo epätoivo, että joutuisimme käymään nälkäisinä nukkumaan, mutta onneksi muistin dollarini ja saimme lopulta vaihdettua niitä hotellin aulassa juaneihin.

Terveys

Ennen matkaamme kävimme yhdessä asiaan vihkiytyneen matkalääkärin kanssa läpi reittisuunnitelmamme ja otimme sen pohjalta tarvittavat rokotukset ja kokosimme mukaamme matka-apteekin. Matka-apteekki kannattaa luoda varsin kattavaksi, sillä tutut lääkemerkit harvoin löytää Aasiasta. Lääkäriä voi pyytää myös määräämään antibiootteja mukaan. Lisäksi Aasiaan kannattaa hankkia voimakasta hyttysmyrkkyä (Hyttysässä), jota voi ostaa apteekeista. Lääkkeiden lisäksi meillä on mukana myös pieni ensiapulaukku, josta löytyy kaikki haavojen sitomiseen ja puhdistamiseen tarvittavat välineet. Muutama vuosi sitten nyrjäytin reissussa nilkkani sen verran pahasti, että sen jälkeen olen aina kantanut tarvittavia sidontatarvikkeita mukanani. En pistäisi myöskään pahitteeksi osallistumista hätäensiapukurssille, jotta kaikki on mahdollisimman kirkkaasti mielessä, jos jotain vakavampaa sattuisi tapahtumaan.

Kansainvälinen rokotekortti sekä lääkereseptien englanninkieliset kopiot on syytä pakata mukaan. Reseptilääkkeistäsi saatetaan olla kiinnostuneita rajanylityspaikoilla, jolloin todiste niiden laillisuudesta auttaa varmasti tällaisissa tilanteissa sujuvammin eteenpäin.

Matkustusilmoitus, passi ja tarkistuskortti

Aina ennen uuteen maahan suuntaamista, teemme jokaisesta kohteesta matkustusilmoituksen ulkoministeriölle. Samalla ilmoituksella välitän tiedot myös kopiona vanhemmilleni. Näin mahdollisen hätätapauksen tai kriisitilanteen sattuessa niin perhe kuin viranomaiset tietävät tarkan olinpaikkamme ja saavat meihin tarvittaessa yhteyden. Matkustusilmoituksen tekemisen yhteydessä luen aina myös Ulkoministeriön matkustustiedotteen, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti kohdemaan yleisestä turvallisuustilanteesta niin rikollisuuden, liikenteen, luonnonolojen, terveyden ja maan lakien näkökulmasta.

Passeista olemme ottaneet kopiot ja tehneet niistä laminoidut versiot. Yllättävän monissa paikoissa (esim. ryhmämatkoilla, AirBnB:n kirjautuessa ja sairaalassa) passin tietoja kysytään ja passi saatetaan jopa ottaa sinulta hetkellisesti pois. Jos olet epävarma passisi luovuttamisesta tuntemattomalle, laminoidut passikopiot voi antaa alkuperäisen dokumentin sijasta.

Joka kerta kun olemme nousemassa lentokoneeseen, otan kuvan tarkistuskortistani (boarding pass) ja lähetän sen tiedoksi vanhemmilleni. Jos jotain sattuisi tapahtumaan, heillä on kaikki tarvittavat tiedot lennostamme.

Lentäminen

En pelkää lentämistä, mutta lennon kriitisimmät vaiheet, koneen nousu ja lasku, ovat iänmyötä alkaneet hiukan jännittämään. Nykyään nappaan aina Rolfia kädestä kiinni lennon nousussa ja laskussa, siitä on tullut tapa kaikilla lennoillamme. Toinen tapa, jonka teen aina istuutuessani paikalleni, on laskea monen penkkirivin päässä ovat exit-rivit. Mikäli odottamaton tilanne kohdallemme osuisi, olisi kaaoksen keskellä tarkka tieto exit-rivien sijainnista aivan oleellinen.

Blogikollegani Lotta Karoliina kirjoitti vastikään loistavan postauksen Lentomatkailun turvallisuudesta ja vinkeistä lentomatkustajille. Finnairin lentoemäntänä hän kertoo, mikä lentämisestä tekee yhden turvallisimmista tavoista matkustaa ja mitä asioita matkustajien kannattaa huomioida omalta osaltaan turvallisuuden takaamiseksi. Suosittelen lämpimästi lukemaan kyseisen postauksen!

AirBnB

Olemme majoittuneet muutamaa hotelli- ja hostelliyötä lukuunottamatta pelkästään AirBnB-asunnoissa ja koen tämän yhtä turvalliseksi tavaksi majoittua kuin perinteiset hotellit. Hotelleissa en tosin pidä siitä, että hotellihuoneessa voidaan käydä minun poissaollessani. Toki AirBnB-asunnossa tämä voisi tapahtua yhtälailla, mutta siitä majoittaja joutuisi ongelmiin.  Lähiaikoina terrori-iskujen kohdistuttua suuriin hotelliketjuihin koen yksittäiset asunnot jollain tavalla jopa turvallisimmiksi. Toki sinisilmäinen AirBnB asuntojen kanssa ei saa olla. On tehtävä kunnollinen taustatyö vuokrattavasta asunnosta eikä haksahtaa liian hyvältä kuullostaviin tarjouksiin.

Nepalissa havahduin ensimmäisen kerran miettimään, miten tulisi toimia mahdollisen maanjäristyksen iskiessä. Oletko itse koskaan miettinyt asiaa? Olen joskus kuullut, että oviaukot olisivat hyvä paikka suojautua sisätiloissa ollessa, mutta tarkemmin googlailtuani se on yllättävän vaarallinen paikka suojautumiseen ovien liikkumisen takia. Sisätiloissa olisi hyvä pyrkiä suojaan huonekalujen kuten pöydän tai sängyn alle.

Tietotekniikka

Yksi ensimmäisistä asioista, jonka teemme uuteen maahan saapuessamme, on ostaa lentokentältä data sim-kortti. Iso osa turvallisuuden tunnetta on se, että pääsemme Internettiin aina kun haluamme, saamme yhteyden sitä kautta ihmisiin, pystymme hoitamaan erinäisiä asioitamme sekä suunnistamaan Google Mapsin avulla. Überin, Grabin ja AirBnB:n tapaiset appit eivät myöskään toimi ilman nettiyhteyttä.

Meillä on mukana läppäri, jonka olemme suojanneet kryptauksella mahdollisen varkauden uhalta. Näin koneen tietoihin ei pääse kukaan ulkopuolinen käsiksi. Lisäksi kaikki tiedot (kuten valokuvat ja sähköiset passin kopiot) ovat myös varmuuskopioitu pilveen ja ulkoiselle kryptatulle kovalevylle.

On monia asioita, joita voi ennakoimalla pyrkiä välttämään, mutta se ei silti takaa ettei jotain voisi sattua. Turvallisen matkan kolme kulmakiveä taitavatkin lopulta olla ennakointi, maalaisjärki ja hyvä onni.

Postauksen kuvat ovat otettu Vietnamista, Hanoin kuuluisalta junatieltä (Train Street, Trần Phú, Hàng Bông, Hoàn Kiếm, Hà Nội 100000, Vietnam). Vanhan kaupungin läpi kulkee kapea junarata, jonka vierustaa reunustavat asuintalot sekä pienet söpöt kahvilat. Paikka on Hanoin tunnetuimpia nähtävyyksi, josta juna kulkee kaksi kertaa päivässä hipoen lähempien kahviloiden pieniä penkkejä ja pöytiä.


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

Ei kommentteja

Jätä kommentti