Maailmanympäri

Mitä pakata mukaan kuukausia kestävälle reppureissulle Aasiaan?

Kun reppureissumme lähtö läheni, vietin tunteja Youtuben ja erilaisten reissublogien parissa selvittäen, mitä muut olivat ottaneet mukaan useamman kuukauden reissulle rinkkaansa painoa kerryttämään. Nuo tunnit pakkausvideoiden ja blogien antamien vinkkien parissa olivat kullanarvoisia, sillä näiden ansiosta hirveitä huteja selässä kannettavien tavaroiden suhteen ei omalle kohdallemme osunut. Tämän postauksen myötä halusin kantaa oman korteni kekoon ja kertoa muille pitkää reppureissua suunnitteleville, mitä meillä on mukanamme Keski-, Itä- ja Kaakkois-Aasian kattavalla reissullamme.

Jokainen, joka suunnittelee pitkää reissua rinkka selässä, on hyvä painaa mieleensä jo ennen pakkauslistan luonnostelua seuraava tosiasia: Mitä vähemmän tavaraa kannat mukanasi, sen useammin matkan varrella kiität itseäsi. Kevyet kantamukset ovat reppureissaajan tärkein noudatettava oppi. Lisäksi repussa kannattaa kantaa vain sellaisia tavaroita, joiden häviäminen tai rikkoutuminen ei harmita. Reissussa rähjääntyy ei ole aivan tuulesta temmattu sananparsi. Itselläni valkoiset t-paidat värjäytyivät Holi-juhlan väripulvereista oranssiksi, lenkkitossussa on varpaankokoinen reikä ja farkut repeytyivät roskiskuntoon aikapäivää sitten. Tavaroitamme on jäänyt vahingossa niin lentokoneeseen kuin majotuksiin siitäkin huolimatta, että teemme joka ikinen kerta tarkan tsekin siitä, ettei mitään jäisi vahingossa matkasta pois.

Pakkausvälineet

Jos reissuun on tarkoitus lähteä rinkka selässä, sopivan reissukassin hankintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Kannathan sitä monta kuukautta selässäsi. Minulla on mukanani 65 litrainen rinkka, jonka tilavuus on tarpeisiini nähden juuri sopiva eikä ääriään myöteen täyteen pakattunakaan käy liian painavaksi (max 18 kg). Tosin nyt reissun päällä oppineena ja kokemuksen kartuttua sanoisin, että matkaan voisi hyvin lähteä myös paljon pienemmällä, 40 litran rinkalla.

Rinkkaa pakatessa ehkä tärkein neuvoni on pakata kaikki tavarat erillisiin pakkauskuutioihin tai muihin asiansa ajaviin pikkupussukoihin. Erinäiset pakkausta helpottavat pussit auttavat tavaroiden asettelussa rinkkaan, joka usein tuntuu muistuttavan tetriksen pelaamista. Pakkauskuutioiden ja pussien avulla pakkaaminen nopeutuu ja helpottuu, kun jokaisella pussilla on rinkassa oma paikkansa. Lisäksi pitkällä matkalla tavarat pysyvät pussien avulla aina omilla paikoillaan ja tarvittaessa löytyvät suurenkin tavaramäärän keskeltä näppärästi. Matkassa on myös hyvä kantaa mukana useampia erikokoisia Minigrip (tai Yhdysvalloissa myytäviä, aivan loistavia Ziplocin) uudelleen avattavia ja suljettavia muovipusseja, sillä niiden tarve pakatessa on jatkuvaa.

Myös rinkansuoja on ollut yllättävän tärkeä tarvike. Me emme erillisiä rinkansuojia ostaneet vaan käytössämme on Helsinki-Vantaan lentokentältä saamamme Finnairin muoviset rinkansuojapussit. Usemman lennon jälkeen pussit ovat jo niin repeytyneet ettei niitä suojiksi enää kehtaa edes kutsua, mutta en ole silti tullut ostaneeksi pysyvämpää vaihtoehtoa rinkalleni. Rinkansuojus kuitenkin suojaa rinkkaa likaantumiselta todella hyvin.  Suosittelinkin pitkälle reissulle ehdottomasti ostamaan kunnollisen suojuksen meidän muovipussiviritelmän sijaan.

Vaatteet

Vaatteita pakkasin mukaan vain yhden packing cuben (pakkauskuution) verran. Pakkauslistaa tehdessäni ajatus oli, että pakkaan mukaan suurelta osin vain sellaisia huonokuntosia, jo parhaat päivänsä nähneitä vaatteita, jotka voin reissun aikana korvata tarvittaessa uusilla. Itseni tuntien tiesin, että kivan vaatteen nähdessäni houkutus tuotteen hankintaan voi käydä suureksi. Tällä tavoin pystyin jo etukäteen varautumaan rinkan mahdollisiin lisäkiloihin korvaamalla halutessani vanhan kulahtaneen vaatteen matkan varrella uuteen.

Reissussa olemme peseneet vaatteitamme viikottain, joka mahdollistaa pienen vaatemäärän kantamisen mukana. Kannattaa miettiä pakkauslistaa tehdessäsi, miten usein pyrit pesemään vaatteitasi, minkälaisissa ilmastoissa tulet viettämään aikaasi ja minkälaisissa vaatteissa viihdyt parhaiten. Esimerkiksi itse reissun päällä suosin shortseja enemmän mekkoja, jolloin päädyin ottamaan mukaani vain muutaman t-paidan, mutta sitäkin enemmän eri mekkovaihtoehtoja.

Seuraavaksi kerron listojen muodossa, mitä minulla oli mukanani reissuun lähtiessämme. Matkan varrella listat ovat jo toki muokkaantunut useaan otteeseen,  sillä esimerkiksi vaatteita on mennyt rikki ja uusia on tullut hankittua tilalle. Tässä siis lista reissulle lähdettyämme:

 • 2 kappaletta t-paitoja (valkoinen ja viininpunainen)
 • musta pitkähelmainen hihaton mekko
 • sininen pitkähelmainen lyhythihainen mekko
 • sininen lyhythelmainen ja pitkähihainen kukkamekko (astetta siistimpiin tilaisuuksiin)
 • mustaraidallinen lyhythelmainen ja lyhythihainen mekko
 • musta pitkähihainen merinovillapaita
 • valkoinen, siisti kauluspaita (astetta siistimpiin tilaisuuksiin)
 • fleecetakki
 • siniset farkkushortsit
 • urheilushortsit
 • siniset farkut
 • mustat treenihousut
 • treenitoppi
 • 3 kappaletta toppeja
 • musta kevytuntuvatakki (tämä Uniqlon takin on ollut aivan ehdoton!)
 • Buff huivi (joka muotoutuu niin hatuksi kuin kaulahuiviksi)
 • Sukat 5 kpl sekä yhdet villasukat
 • Alusvaatteet ja kahdet rintaliivit
 • Bikinit
 • Urheiluliivit
 • Yötoppi ja -shortsit
 • Lippis

Kaikki yllä listatut vaatteet ovat pakattu yhteen pakkauskuutioon ja sen lisäksi alusvaatteille, sukille ja bikineille on olemassa oma pussukkansa.

Kengät

Minulla on matkassa mukana kolmet kengät erilaisiin tarpeisiin ja jokaista kenkäparia on tullut käytettyä kiitettävä määrä matkan aikana. Lenkkarit kaikista painavimpina kenkäparina ovat aina jalassani vaihtaessamme rinkka selässä kohteesta toiseen. Ballerinat ja flipflopit kulkevat mukana omassa kenkäpussissaan rinkan pohjalla.

 • lenkkarit (Nike)
 • mustat ballerinat (Wonders)
 • flipflopit (Crocs Classic Flipt – ovat aivan mielettömän hyvät jalassa)

Lenkkarit jalassa kävelen aina, jos tiedossa on yhtään pidempiä jalan tehtäviä matkoja. Flipflopit ovat hyvät rantakohteissa ja myös toisinaan eri majoitusten suihkutiloissa. Ballerinat ovat ne reissun ”siistit kengät”, jotka jalassa käydään esimerkiksi ravintolassa syömässä ja joita käytän päivittäin myös mekkojeni kanssa.

Kaikki matkassa olevat kengät olivat jo ennen reissuun lähtöä niin kulahtaneita, että tulevat päättymään roskikseen reissumme loppuessa. Mitään älyttömän siistejä ja uusia kenkiä en ottaisi reissulle mukaan, sillä niiden kulutus on aivan toista luokkaa kun arjessa. Lenkkarissanikin on jo iso reikä varpaan kohdalla.

Kosmetiikka

Kosmetiikka on heikko kohtani ja sitä minulla on mukanani varmasti paljon, paljon enemmän kuin monella muulla reissaajalla. Toisaalta iho ja hiukset ovat samalla tavoin todella kovalla koetuksella pitkästä reissaamisesta kuin esimerkiksi vaatteet. Koen, että ihon ja hiusten hoitoon kannattaa siis panostaa vielä hitusen enemmän reissun päällä kuin arjessa. Niin jatkuva auringossa paistattelu, nopeat lämpötilanvaihtelut kuin eri maiden vedenlaadut ja hygieniataso rasittavat ihoa ja hiuksia hiuspohjaa unohtamatta.

Vaikka minulla on paljon kosmetiikkaa mukanani, pyrin kantamaan mahdollisimman paljon pieniä matkakokoisia tuotteita, joita voin niiden loppuessa aina vaihtaa uusiin. Varsinkin monesta maasta löytyvä Sephora on aarreaitta pienten matkakokoisten kosmetiikkatuotteiden hankkimiselle. Jos satut vierailemaan Yhdysvalloissa, metsästä heidän Sephoroistaan Sephora Favorites -tuotepakkauksia, joihin on kerätty useita suosittuja matkakokoisia hiustenhoitotuotteita, meikkejä ja ihonhoitotuotteita eri merkeiltä.

Vaikka seuraava kosmetiikkalistani on pitkä, ne vievät yllättävän vähän tilaa ja painoa rinkastani:

 • shamppoo ja hoitoaine 60 ml (Bumble & Bumble)
 • lämpö- ja UV-suoja hiuksille 60 ml (Bumble & Bumble)
 • kuivashamppoo 60 ml (Drybarin Detox Dry Shampoo)
 • hiusöljy 25 ml (Maroccon Oil)
 • kasvojenpuhdistusaine 50 ml (Fresh Soy Cleanser)
 • kasvojen kuorinta-aine 10 g (Tatcha Polished – Classic rice enzyme powder)
 • misellivesi 100 ml (Bioderma)
 • c-vitamiiniseerumi 8 ml (Drunk Elephant, C-Firma Day Serum)
 • kosteuttava seerumi 8 ml (Drunk Elephant, B-Hydra Intensive Hydration Serum)
 • yöseerumi 10 ml (Sunday Riley Luna Sleeping night oil)
 • silmänympärysvoide 15 ml (Lancome Energie De Vie)
 • päivävoide 30 g (Aqualan L)
 • aurinkorasva 200 ml (Nivea Sun 50 SPF)
 • aurinkorasva kasvoille 30 ml (Supergoop play 50 SPF, myös myöhemmin ostettu Biore 50 SPF on aivan huippu!)
 • suihkugeeli 88 ml (Bath & Bodyworks)
 • matkakokoinen hajuvesi 10 ml (Elizabeth and James Nirvana White)
 • ihokarvojenajogeeli 200 ml (Gillette Satin Care)
 • deodorantti 50 ml
 • hammastahna 40 g
 • kampa ja hiusharja
 • palasaippua ja sille peltinen suojakuori (Lush)
 • kynsiviila, kynsisakset ja pinsetit
 • käsipeili
 • matkakokoinen höylä (Venus)
 • sähköhammasharja ja vaihtopäät
 • kosmetiikkalaukku (Flight001, Spacepak)

Hyvä vinkki on hankkia kosmetiikkalaukku, josta löytyy koukku. Usein majoitusten pesutiloissa ei ole tarpeeksi laskutilaa, jolloin koukku tulee tarpeeseen. Vaikka pesutilat olisivat kuinka pienet, aina löytyy paikka, johon kosmetiikkalaukun saa ripustettua esiin. Oman laukkuni hankin Flight001-merkiltä, joita löytyy monessa eri värissä muun muassa Amazonin verkkokaupasta.

Matka-apteekki

Reissulla on hyvä kantaa mukana pientä matka-apteekkia, jonka kokosimme matkalääkärimme suositusten pohjalta. Meillä matka-apteekin kokoamiseen upposi useita satoja euroja rahaa (muun muassa kalliiden malarialääkkeiden ja antibioottien takia), mutta turhaksi apteekin sisältö ei ole jäänyt.

 • malarialääkkeet
 • antibioottit
 • ripulilääke Imodium
 • maitohappobakteerit
 • biotiinitabletit
 • Strepsil kurkkutabletit
 • allergialääkkeet
 • Finrex kuumelääke
 • melatoniini
 • nesteytys Ratiopharm poretabletit
 • päänsärkylääkkeet
 • kortisoonirasva
 • Voltaren Forte lihas- ja nivelkipugeeli
 • paikallisantiseptilius 100 ml (Betadine)
 • hyttyskarkote 50 ml (Hyttysässä)
 • vitamiinitabletit
 • käsidesi
 • kylmäpussi
 • korvatulpat
 • kuumemittari (tarkista mittarin patterin tila ennen reissulle lähtöä)
 • ensiapulaukku, josta löytyy niin erikokoisia laastareita kuin haavojen sidontatarvikkeet

Varsinkin maitohappobakteerit ja vitamiinitabletit ovat olleet jatkuvassa käytössä. Siinä missä iho ja hiukset ovat kovilla, myös elimistö rasittuu eri bakteerikantojen toistuvasta vaihtumisesta. Myös kylmäpussilla on ollut yllättävän paljon käyttöä. Jos kannat mukanasi reseptilääkkeitä, muista pyytää apteekista englanninkieliset resepikopiot ja pidä ne tallessa matka-apteekissa.

Meikkipussi

Meikkejä en hirveästi reissulle ottanut mukaani, sillä kuumassa ja kosteassa ilmanalassa haluan kulkea mieluiten meikittä.

 • ripsiväri (Loreal Volume Million Lashes)
 • huulirasva (Burt´s Bees)
 • huulirasva (Nars Orgasm)
 • puuterisuti (Real Techniques Setting Brush)
 • irtopuuteri 9,3 g (Laura Mercier Transclucent Loose Setting Powder)
 • kajaali (Make Up For Ever)
 • terotin kajalille
 • huulikiilto (Nars Dolce Vita)
 • kulmakynä (Anastasia Beverly Hills Brow Wiz)
 • ripsientaivuttajat (Shu Uemura)

Tekniikka

Meillä on tekniikkaa mukanamme ehkä hieman perus reppureissaajaa enemmän, sillä tykkään valokuvata sekä kirjoittaa blogia.

 • järjestelmäkamera (Nikon D750)
 • linssi 24-120 f/4
 • linssi 50 f/1,8
 • linssien filtterit
 • GoPro4
 • GoPron kelluva käsikahva
 • Drone (DJI Mavic Air)
 • kannettava tietokone ja hiiri
 • Kindle sähkökirjojenlukulaite
 • ulkoinen kovalevy (4 tb)
 • varavirta 20 000 mAh
 • laturit (puhelin, kamerat, tietokone yms.)
 • muistikortit ja muistikorttien suojakotelo
 • järjestelmäkameran suojalaukku (Tenba)
 • tekniikkalaukku (Bagsmart)
 • jatkojohto
 • kaikki maat kattava adapteri
 • otsalamppu (Petzl Tikka) ja taskulamppu

Jatkojohdon kantaminen mukana on yksi tärkeimmistä mukaan pakattavista tavaroista. Useasti majoituksissa saattaa olla vain muutama pistorasia, mutta ladattavia laitteita sitäkin enemmän, jolloin jatkojohto on pelastanut tilanteen monesti. Otsalamppua tai mitä tahansa taskulamppua on myös syytä kantaa mukana. Ei ole kerta tai kaksi, kun sähköt ovat katkenneet tai kuljet illalla paikoissa, joissa on säkkipimeää eikä katuvaloja ole lähimaillakaan.

Keittiötarvikkeet

Teemme paljon ruokaa itse ja tästä syystä kannamme mukanamme tarpeelliseksi katsomaamme keittiötavaraa. AirBnB-asunnoissa on hyvä kokata, mutta niissä on vain harvakseltaan tarjolla mausteita tai ruokaöljyä. Samoin asuntojen astiat ovat joskus todella huonokuntoisia, toisinaan lähes käyttökelvottomia, joten tykkään kantaa mukanani omaa mukia sekä bambusta valmistettuja aterimia. Kunnon kahvia ei saa kaikkialta Aasian maista, joten meille ehdottoman tärkeää on myös aina kantaa mukana kahvia ja suodatinpapereita.

 • suodatinpusseja ja kahvipaketti
 • puurohiutaleet
 • suola, pippuri, sokeri ja chilimaustetta
 • soija ja ruokaöljy
 • teepusseja
 • muovinen kahvikuppi
 • pullonavaaja
 • bambuaterimet (haarukka, veitsi, lusikka ja syömäpuikot)
 • kestosuodatin
 • vesipullo

Se, mitä emme tajunneet Suomeesta ottaa mukaamme, on tölkinavaaja. Muualla maailmalla tölkinavaajat ovat tehty älyttömänkokoisiksi ja painaviksi härpäkkeiksi, joten emme ole sellaista hankkineet täältä matkavarrelta mukaamme. Mutta jos nyt tällä kokemuksella lähtisin uudelleen pitkälle reissulle, tölkinavaaja tulisi ehdottomasti mukaan.

Tärkeät liput ja laput

 • passi sekä laminoidut passikopiot
 • kansainvälinen rokotekortti
 • käteiskassa Yhdysvaltojen dollareita
 • värillisiä ja mustavalkoisia valokuvia viisumihakemuksia varten

Muut tavarat

Meillä on mukana kevyet makuupussit, silkkiset matkalakanat ja omat tyynyliinat. Kun asunnot vaihtuvat yhtenään, on ollut kiva kääriytyä omiin lakanoihin. Pienet jutut, kuten oma tyynyliina, tuovat majapaikkoihin pienen kodinomaisen tatsin.

Ainoat asiat, mitä emme ole koko reissullamme tarvinneet löytyvät tältä ylläolevalta listalta ja ne ovat hyttysverkko sekä riippulukko. Yllä olevassa kuvassa näkyvä pyykinkuivaaja on ehkä paras ostoksemme Japanista, ja vaikka se kuullostaa aikamoiselta turhakkeelta, se on ollut äärettömän kätevä väline läpi koko reissun.

Vaikka näin listattuna matkatavaroidemme määrä tuntuu huimalta, on kaikki mahtuneet yllättävän hyvin rinkkoihimme. Matkanvarrelta on toki lähtenyt kaupoista mukaani myös lisää tavaraa niin vaatteiden, kosmetiikan kuin korujen muodossa. Japanissa ollessamme lähetimmekin molemmat yhden paketin verran tavaraa (lähinnä vaatteita) takaisin Suomeen, joita emme enää reissun päällä tulisi tarvitsemaan. Nämä lähetykset toki pitivät rinkkojemme painon kurissa, vaikka ostoksia reissun päältä onkin tullut tehtyä.

Toivottavasti listasta on apua muille pitkää reissua suunnitteleville. Käy lukemassa myös viimeisin postaukseni matkustusturvallisuudesta: mitä asioita olemme ottaneet huomioon niin reissun suunnitteluvaiheessa kuin itse reissun päällä.


Seuraa blogiani Facebookissa ja Bloglovinissa.


Lue myös nämä

1 kommentti

 • Reply
  Anniina
  tammikuu 16, 2020 at 16:59

  Kiitos Anna🥰 tästä oli apua!! Silloin, kun omat aivot oli hukassa ja pystynyt kasaamaan niitä stressin keskellä tästä oli apua🙏

 • Jätä kommentti